Utflykt till Oset den 14:e april

Foto: Kjell Ekelund

Vi var en tapper skara som i ottan denna kyliga morgon åkte iväg på HOF:s vårutflykt till Oset utanför Örebro. Det myckna regnandet och kalla vädret fick nog många att avstå. Morgonen började mycket riktigt kylig och kall, men efterhand sprack molntäcket upp och solen tittade fram. Syftet med utflykten var att se fågellivet i Närkes berömda fågelsjö Oset samt, att som extra krydda, få se någon ovanligare art.

Oset är ett av människan skapat naturreservat, beläget 3 km från centrala Örebro. Platsen har blivit en av Mellansveriges mest besökta observationsområde. Mängder av fåglar söker sig dit till de på våren översvämmade strandängarna för att häcka.

Skrattmåsar i tusental var på plats och utgjorde tillsammans med många arter av änder basen i fågellivet. Fiskgjusen visade upp sig fint, skedänder och snatteränder simmade i det grunda vattnet. Några strandskator och vitkindade gäss hörde till de mer ovanliga. Resans höjdare blev tre svarthake- och två gråhakedoppingar som också bjöd på fina ”obsar”.

Avslutningsvis tog vi en tur till Kvismaren och Öby kulle. Kullen är känd för de många ormar som övervintrar och kommer fram i riktiga ”ormbon” på våren. På grund av det kalla vädret fanns det bara en snok på plats. Det blev ombytta roller och snoken fick i stället betrakta de grupper av människor som sökt sig dit.

Av Staffan Ekelund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *