Fågeltornskampen den 5:e maj 2012

Foto: Kjell Ekelund

Norsa bäst i SverigeLördagen den 5 maj var det åter dags för ”The Battle of the Towers” eller, som det heter på svenska, fågeltornskampen. I denna kamp utmanar de finländska skådarna de svenska. Även inom sverige så är det en kamp mellan tornen. Det gäller att se så många fågelarter mellan klockan 05:00 och 13:00 från ett fågeltorn/plattform.

Det var andra året som finnländarna utmanade de svenska tornen. Även i år blev det finländsk seger. I Finland deltog närmare 300 torn medan vi i Sverige hade 47. I Norsa fanns 10 fågelskådare på plats i gryningen för att anta utmaningen. Förra årets 7:e plats skulle vi försöka förbättra.

Morgonen började bra med en spelande småfläckig sumphöna. Vädret var skapligt men lite för blåsigt vilket gjorde att det var svårt att höra fåglarna i skogen från plattformen. Två arter som gäckade oss denna dag var gråhäger och trädkrypare. Två trädkrypare fanns på ett 30-tal meter från oss men födosökte på fel sida om stammarna hela tiden och den vanliga hägern ville aldrig visa sig.

Förra årets 77 arter slog vi rätt snart och vi kände att detta kommer att bli en bra dag. När sedan två havsörnar, två pilgrimsfalkar och två sjöorrar gjorde entré kändes en topplacering följt möjlig. När klockan slog 13 så hade vi lyckats räkna in 94 arter som skulle visa sig vara lika med fågeltornet i Ottenby lund på Öland. Att en inlandslokal som Norsa kan mäta sig med landets bästa fågelområde på Öland känns stort. Nästa år är vi ännu mera taggade och ska förbi 100-arters strecket!

 

En reaktion på “Fågeltornskampen den 5:e maj 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *