Utflykt till Tåkern

HOF´s heldagsutflykt till Tåkern 26 april 2014

Lördagen den 26 april reste ett förväntansfullt gäng från HOF på den planerade heldagsutflykten till fågelsjön Tåkern. Sammanlagt 19 personer hade hörsammat kallelsen att i det härliga vårvädret besöka denna lite speciella fågelsjö. Den har bara 80 cm som medeldjup och är omgärdad av bitvis tät vassvegetation vilket gör att rördrommen trivs vid sjön. Ankomst till Glänås Naturum skedde ca 10.00 där vi fick uppleva det minst sagt spektakulära fågeltornet och Naturum i sin vassbeklädnad. Besöket startade med lite fri skådning för att senare återsamlas till en guidad tur inne på Naturum av en naturguide. Han berättade lite kort om sjöns historia och även om vilka karaktärsfåglar vi kunde förväntas se under dagen. Skrattmåskolonin är ganska stor vilket också hördes som ett ständigt bakgrundsljud men vi såg också fiskgjuse, fisktärnor, brun kärrhök, bläsänder, grågäss och knölsvanar. Till mångas glädje fick vi också se svarthalsad dopping vilket innebar ett nytt livskryss för undertecknad. Möjligheter att komma fåglarna lite närmare fanns genom de många promenad-vägarna genom vass och hagar. Tyvärr fick vi inte uppleva skäggmesen som är en annan vanlig fågel vid sjön. Efter att ha grillat lite korv m.m. så skedde hemresan efter eget godtycke och med rördrommens tutande som ett härligt minne.

Vid pennan: Lasse J

Tåkernutflykt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *