Reportage

Skådarlördag vid Norsa

Lördagen den 19 september skulle vi ha åkt till Tysslingen och skådat fågel, men pga av situationen med corona så ändrades programpunkten till ”Skådarlördag vid Norsa”.

Lördagsmorgonen bjöd på en klar och solig, men lite sval morgon. Det kom 8 fågelskådare till väderskyddet ute vid Norsa. Redan på vägen upp till väderskyddet kunde man höra och se småfåglarna flyga fram och tillbaka. Till en början var det inte så mycket fågel i våtmarken, vars vattennivå var väldigt låg. Det fanns några gråhägrar, en och annan grågås och några krickor. Ute i farleden var det någon som pekade ut några skäggdoppingar och några viggar. Bakom oss, mot skogen hördes plötsligt en större hackspett som hackade friskt i ett träd. Några unga skrattmåsar och gråtrutar rastade ute på den fyrkantiga betongplattformen intill farleden. Efter ett tag började grågässen anlända i olika stora flockar. De flesta landade i farleden, men en hel del tog sikte på våtmarken också. I en av dessa gåsflockar uppenbarade det sig en betydligt större fågel. En ung havsörn kom inflygandes med ett större byte i klorna, landade bakom en buske vid våtmarken. Tyvärr kunde vi inte se örnen i sin helhet, men bakom blad och grenar kunde man ana den satt och plockade och åt på bytet. Oturligt för havsörnen, så fick den ingen matro alls, ett par kråkor ville ha sin del av bytet. Så de kopplade på operation mobbning. Det mobbade örnen hela tiden. Efter en liten stund, så hade väl havsörnen ätit tillräckligt och gav upp, flög över farleden och satte sig i ett dött träd på andra sidan. Efter en stund var det någon som fick syn på en större strandpipare som gick i våtmarken och pickade efter föda tillsammans med några kärrsnäppor. Några flockar med steglits och grönsiskor flög förbi oss, en lite årsunge av taltrast rastade i en större buske, en fin svart spillkråka letade föda i ett torrt träd, en liten lövsångare rörde sig i en nyponbuske precis nedanför väderskyddet. Några kanadagäss kom inflygande och rastade i den lilla viken ut mot farleden. Till sist kunde vi konstatera att tranparet fortfarande är kvar i Norsa. Jag tror att alla skådare var glada och nöjda med dagens fågelskörd, vi hann observera minst 24st olika arter på två timmar. Det var en lyckad lördagsskådning.

Dessa fåglar observerades under två timmar: vigg, skäggdopping, gråhäger, grågås, rödhake, talgoxe, grönsiska, större hackspett, större strandpipare, kärrsnäppa, kricka, storskarv, taltrast, kanadagås, steglits, spillkråka, gråtrut, skrattmås, havsörn, gråkråka, trana, lövsångare, ringduva och kaja.

Mikke Brännström

Ugglelyssning den 14 mars

Ugglelyssningskväll, näst intill vindstilla, stjärnklart, 3-4 minusgrader. Så bra förhållanden man kan önska sig alltså. Dessutom snöfritt med bra framkomlighet i skogen. Några utgick från Köping och några från Skinnskatteberg. Vi samlades 22.00 vid Stora Vålen för gemenskap, sammanställning och korvgrillning. 13 personer kom till samlingen och vi konstaterade att det var förvånansvärt tyst i skogen, de yttre förutsättningarna till trots. Det som hade hörts (och i ett fall setts) var ett tiotal kattugglor, minst fyra sparvugglor och två pärlugglor. Spekulationer om redan påbörjade häckningar för vissa arter och allmän minskning av pärlugglors aktivitet diskuterades. Men som vi alla vet så är ugglor nyckfulla. Ibland är det bara tyst, eller … tystare än vad man efter förutsättningarna förväntar sig. Hur som helst så var det god uppslutning, god stämning och en mycket fin stjärnklar kväll. 

Daniel Brehmer

Örnräkning den 29 februari

I lite gråmulet väder samlades 12 HOF:are till örnräkning en kylig lördagsförmiddag i väderskyddet i Norsa. Vi kunde också glädjas åt en spontan publik på 6 personer. Under de två timmar som var utsatta för räkning siktades inte en enda. Däremot en kvart innan kom en juvenil havsörn flygande. Den här örnräkningen har pågått några år och administreras av Fältstationen Rördrommen i Eskilstuna. Man räknar i området Hjälmaren-Mälaren under två timmar och det är alltid i månadsskiftet februari-mars. Våtmarken vid Norsa hade fryst till under det senaste dygnet, så det var rätt fattigt med fåglar. Vi kunde trots allt glädjas åt några knölsvanar och storskrakar. Ute vid Runnskär upptäcktes storskarvar och kanadagäss.

Kenneth Nordberg

HOF-kampen den 23 februari

I strålande fint väder, dock lite blåsigt, var det dags för årets HOF-kamp och i år blev det för första gången en riktig kamp. Det var faktiskt 3 lag anmälda, lag från Köping, Kolsva och Skinnskatteberg.

I Kolsva var det 4 skådare som var ute och skådade efter fåglar. I Skinnskatteberg hade man fått ihop en grupp på 5 personer och i Köping blev det en grupp på 8 personer som förberedde sig för en givande kamp.

I Kolsva och Skinnskatteberg var det första gången man var med och således nya rundor. I Köping ändrade man inget, utan promenerade runt samma runda som man gjort de senaste åren. Det visade sig att det var en hel del fåglar ute i det vackra vädret. När klockan slog 12, efter två timmars skådning i stadsmiljö blev slutresultatet följande:

1:a plats:    Skinnskatteberg                                   25 arter.

2:a plats:    Köping                                                    23 arter.

3:e plats:    Kolsva                                                     13 arter.

Ett stort grattis till laget från Skinnskatteberg för segern i HOF-kampen 2020.

Skinnskattebergs arter: Gråsparv, Pilfink, Talgoxe, Blåmes, Skata, Grönsiska, Sidensvans, Sparvhök, Grönfink, Kaja, Större Hackspett, Nötväcka, Korp, Entita, Kråka, Gräsand, Strömstare, Gärdsmyg, Fiskmås, Knipa, Storskrake, Tofsmes, Kungsfågel, Svartmes och Gulsparv.

Köpings arter: Pilfink, Talgoxe, Skata, Kaja, Blåmes, Kråka, Tamduva, Gräsand, Nötväcka, Gråtrut, Ringduva, Domherre, Grönsiska, Koltrast, Gråsparv, Sångsvan, Större Hackspett, Stenknäck, Steglits, Sidensvans, Grönfink, Trädkrypare och Entita.

Kolsvas arter: Knipa, Tamduva, Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Skata, Kaja, Kråka, Gråsparv, Pilfink, Grönfink, Grönsiska och Domherre.

Jag vill tack alla som var med och kämpade i söndags och verkligen gjorde HOF-kampen till en riktigt trevlig kamp. De lag som nu inte lyckades nå högst upp i listan får komma igen nästa år.

Hälsningar från Mikke Brännström.

Utflykt till Davids backe den 5/10 2019

Lördagen den 5 oktober anordnade HOF den årliga utflykten på Euro Bird Watch Day till Davids backe. HOF hade bjudit in Arboga Fågelklubb till detta evenemang. Totalt 20 (10 män och 10 kvinnor) förväntansfulla fågelskådare samlades för att få se lite rovfåglar, vadare och andra fåglar. Vädret visade sig från sin bästa sida med solsken även om morgonen började med minusgrader. Med en lite trög start så sågs bl.a. ormvråk, fjällvråk, havsörn och duvhök. Övriga fågelarter var steglits, sånglärka, grönsiska, ringduva, skata, tofsvipa, sävsparv, kråka, kaja, blå kärrhök, grågås, sädgås, blåmes, talgoxe, björktrast, dubbeltrast och nötskrika. Dock lyste vadare som ljungpipare och fjällpipare med sin frånvaro. Allt eftersom solen värmde deltagarna så blev utflykten ändå en skön dag som även innehöll korvgrillning som sig bör. Vid 12.30 skingrades gruppen efter en angenäm samvaro.

Ett stort tack till alla deltagare från HOF gm Lars Jönsson

Utflykt till Ladugårdssjön 21/9 2019

En vacker höstdag med svag vind, sol och för årstiden varma temperaturer mötte oss fem deltagare då vi samlades på Tunadalsparkeringen för denna utflykt. Härliga förutsättningar alltså. Förväntningarna var framför allt en hel del gäss som brukar finnas vid den tänkta lokalen Ladugårdssjön. Väl framme vid Ladugårdssjön, alldeles invid Strömsholms slott, möttes vi av … inga gäss alls. Dessutom motljus. En hel del småfågel, främst steglits, rörde sig dock invid den fina utsiktsplattformen och de intilliggande åkrarna. Några ormvråkar och en sparvhök kunde siktas, och en flock starar drog runt. Efter en dryg timmas skådning med fika och njutande av det fina vädret beslutade vi oss för att åka ned till slottet och titta efter änder och eventuellt någon strömstare och/eller forsärla i det strömmande vattnet. Änder fanns några, och några storskrakar, men varken forsärla eller strömstare kunde siktas. Efter cirka en timmas promenad längs vattnet beslutade vi oss för att avsluta utflykten. Utflykten blev inte alls vad vi hade tänkt oss, men miljön och det vackra vädret gjorde utflykten härlig ändå.

Stadskampen 2019

Söndagen den 24 februari samlades 8 pigga ornitologer på Tunadalparkeringen för årets stadskamp. Detta år blev det endast gruppen från Köping som jagade olika arter. Kampen går ut på att man ska hitta så många fågelarter man kan på två timmars vandring i stadsmiljö. Vi lade till att minst två i gruppen måste se eller höra fågeln för att den ska räknas. Klockan 10.00 gick startskottet från Tunadalsparkeringen. Vi började att gå längs med Köpingsån mot ankdammen och följde ån mot Nyckelberget, där vi vek av mot Hagavägen. Där lyckades vi få syn på ett gäng stenknäckar, 10 st, som satt högt upp i ett träd, dessutom såg vi också en ganska stor flock av domherrar i ett närbeläget träd. När vi började att vandra i riktning mot Karlbergsskogen hade vi fått syn på 17 arter, bl.a. nötväcka, gråsiska, entita, gärdsmyg, koltrast, större hackspett, domherre och stenknäck. Vi låg lite efter fjolårets notering på 19 st. Nu riktade vi in oss på turkduvorna vid området runt omkring Folkets Hus, men hur vi än letade och lyssnade ville de inte visa sig alls, vilket var en överraskning. Turkduvorna hade vi nog nästa räknat med att få se. Vandringen fortsatte vidare in i Karlbergsskogen och mot HOF:s fågelmatning, där det inte var alltför mycket liv, men precis när vi var på väg därifrån dök faktiskt en liten trädkrypare fram. Våra två timmar började att ta slut så vi letade oss fram till muséet och följde ån tillbaka mot centrum. När vi summerade vår jakt på olika fågelarter konstaterades att vi hade fått ihop 23 st olika arter. En mindre än förgående år, men vi lade inte alltför stor vikt vid det. Vi var ganska nöjda där vi stod i solskenet. De flesta av oss gick till Sjömans konditori för en välförtjänt fika, innan vi bröt upp.

Några av deltagarna syns ovan.        Foto: Tina Nordberg

Här kommer en lista över de arter vi fick ihop under vår vandring:

Skata, kaja, tamduva, talgoxe, nötväcka, gräsand, entita, gråsiska, domherre, gärdsmyg, pilfink, gråsparv, koltrast, blåmes, stenknäck, större hackspett, grönfink, gråkråka, gulsparv, björktrast, gråtrut, steglits och trädkrypare.

Tack till alla som deltog i årets stadskamp.

Text:  Mikke Brännström

Raritetsdrag den 26 maj

 På lördagen den 26 maj klockan 07.00 hade ett gäng fågelskådare, på 8 personer, samlats på Tunadalsparkeringen, för att enligt programmet åka på raritetsdrag. Nu visade det sig att det närmaste draget, en kohäger, hade rapporterats in i Norrköpingstrakten. Den kohägern strök gruppen ganska snart. Efter en stund plingade det till i larmtelefonen, då hade man observerat en moltonisångare på Öland – inte heller i närområdet, så det fick bli plan B i stället. Det alternativet innebar att vi skulle åka till Frövisjön, där man hade rapporterat in en hel del roliga fåglar men kanske främst en svarthalsad dopping. Sagt och gjort, en enig grupp styrde bilarna mot Frövisjön.

Vid första stoppet, strax ovanför sjön, kunde vi ganska snart observera sångsvan, sothöna, en brunand, tranor, några dvärgmåsar samt en födosökande brun kärrhök(hona) som inte alls var välkommen bland måsarna. Efter en liten stund är det någon som får syn på en eventuell svarthalsad dopping, men ganska snart visar det sig att det var en svarthakedopping. Väldigt vacker, men inte den doppingen vi hoppades att få se.

Efter att vi tyckte oss ha spanat in den delen av sjön åkte vi vidare till själva utkiksplatsen, där man hade byggt upp en ny plattform som var jättebra. Här var vi inte riktigt ensamma, utan fick slåss mot en del mygg när vi ställde upp våra tuber. Snart var letandet efter den svarthalsade doppingen i gång och vid några tillfällen trodde vi att den var hittad, men det var den där svarthakedoppingen som dök upp hela tiden. Medan vi letade kunde vi observera brushane, snatteränder som kom flygandes i formation över oss, bråkande sothönor, skäggdoppingar, tofsvipor, grågäss, knipor och göken hördes kort en stund i bakgrunden. Medan vi stod där och skådade, började det att damma ganska kraftigt till höger om oss längs med elstängslet. Där kom ett helt gäng med ungtjurar i sakta fart på led mot oss. På en given signal ökade de farten och kom springande mot oss skådare och ställde sig mitt framför oss och var väldigt nyfikna. De trodde nog att vi kom med mat, för när vi rörde oss längs stängslet följde de råmandes efter. När vi packade ihop våra saker, kunde vi konstatera att det hade varit en trevlig utflykt, men det blev ingen svarthalsad dopping.

Innan vi åkte iväg, så beslutade vi oss för att ta vägen förbi Lövsta-pumpen vid Asköviken, där stod det ett lite gäng skådare redan när vi kom. Som alltid frågar man om de har sett något intressant. Det visade sig att det hade de faktiskt gjort. Så på den stunden vi stod där fick de flesta av oss se mosnäppa, myrsnäppa, smalnäbbad simsnäppa, årta, rödbena, grönbena, större strandpipare, skedand, höra och se enkelbeckasin. Sävsångaren satt på nära håll och sjöng, liksom sånglärkan och dvärgmåsar flög omkring. Svarttärnorna jagade insekter väldigt nära oss och på vägen tillbaka till bilarna kunde vi se en gulärla sitta i vassbältet och sjunga.

Det blev väl egentligen inget riktigt raritetsdrag, men jag tror och hoppas att alla var nöjda med dagen och vår fågelskörd när vi åkte hem.

Mikke Brännström

Stadskampen 2018

Söndagen den 28 januari var det dags för årets stadskamp. I år skulle HOF kraftsamla i Köping för att utmana Arbogas ornitologer. Kampen går ut på att man ska hitta så många fågelarter man kan på två timmar i stadsmiljö, vi lade till att minst två i gruppen måste se fågeln för att det ska räknas. Vi var 10 glada och entusiastiska HOF:are som hade samlats vid Tunadalsparkeringen. Kl. 10 gick startskottet och vi började promenera mot ankdammen och följa ån mot Nyckelberget, vi vek av mot Hagavägen och vidare mot Folkets Hus. Redan där hade vi faktiskt kommit upp i 19 olika arter, bl.a gråsiska, domherre, nötväcka och faktiskt en bofink. Vi drog oss sakta mot Karlbergsskogen, men innan vi hade kommit dit hade några turkduvor visat sig för oss och raskt var vi uppe på 20 arter. Väl i Karlbergsskogen trillade det in ytterligare någon art, bl.a en stenknäck som några av oss såg vi en fågelmatning. Våra två timmar började ta slut, så vi gick mot muséet och följde ån tillbaka till startpunkten. Innan tiden gick ut fick två av oss syn på en gråtrut och slutresultatet landade på 24 olika fågelarter. En tangering av förra årets kamp, där skådarna i Köping vann mot skådarna i Skinnskatteberg.

Efter vår trevliga promenad gick några av oss vidare mot Sjömans konditori och unnade oss en riktigt god fika och en liten summering av vår promenad runt Köping. Gänget i Arboga hade inte riktigt sammanställt sina observationer, men kontaktmannen (Seppo) trodde inte att de hade kommit upp i så många arter som våra 24.

Här kommer listan över alla fåglar vi såg i Köping:

Blåmes, tamduva, gräsand, skata, kaja, kråka, björktrast, talgoxe, gråsiska, nötväcka, domherre, gråsparv, koltrast, entita, grönfink, bofink, pilfink, större hackspett, steglits, turkduva, gulsparv, stenknäck, nötskrika och gråtrut.

Tack till alla som deltog i årets stadskamp.

Text: Mikke Brännström

Utflykt till Oset och Rynningeviken

Lördag 19/8  2017 gjorde HOF en utflykt till Örebro. Morgonen började med ösregn, men eftersom han däruppe glädjer sig åt skådare, lättade himlen lagom till samlingen vid Oset. Elva HOF-are mötte upp. Oset var ovanligt torrt och fågelfattigt. Den mest rara obsen blev två mosnäppor. Därefter försatte vi färden till Kvismaren och Lötenplattformen. Där såg vi knölsvanar och snatteränder på vattnet. På maden dominerade grågäss, tofsvipor, gråhägrar samt några vadare. Över vassarna jagade många bruna kärrhökar och några havsörnar prövade gässen. Fiskgjusen jagade också över sjön.

Avslutningsvis besökte vi ”Gubbhyllan”. Där fick vi vara med om ett drama. Vi såg två adulta havsörnar och två ungfåglar. Under en av räderna lyckades en av de adulta fånga en grågås. Det blev en utdragen och blodig dödskamp med örnen sittande på den flaxande gåsen. Plockningen och styckningen började medan gåsen ännu levde. När en av ungfåglarna dök upp lämnade den adulta över bytet, som nu var avdödat. Många fångade kampen på bild. Här såg vi också många tranor bland grågässen. En tornfalkshane jagade också förbi.

Dagen andades en början på hösten med flyttfågelflockar som börjar samlas.

Staffan Ekelund

HOF:s Ölandsresa

Klockan 06.30 den 9 augusti 2017 samlades fem förväntansfulla HOF-Ölandsresenärer för avfärd mot södra Öland. Efter stopp för fika, lunch och lite skådning längs vägen med påtagligt många rovfågelobservationer (sparvhök, ängshökar, duvhök, röd glada, ormvråkar, havsörn och bruna kärrhökar) anlände vi till Svalgården där vi inkvarterade oss. Vår värd, Gösta Friberg, skådade i vanlig ordning vid Seby läge på eftermiddag/kväll och blev lite skådarguide för oss där första kvällen. Trots blåst och vågigt hav så siktades ett antal vadare, måsar, tärnor och andfågel samt gäss och havsörn första kvällen och de många råden från Gösta gav skådningen en ytterligare dimension. En mycket lyckad nedresa och första dag.

Väderförhållandena under dagarna på Öland präglades av sol och svaga vindar med någon enstaka lätt regnskur och några tillfällen med kraftigare vind. Vi besökte, utöver Seby läge, södra udden med alla sina dellokaler (fyrträdgården, fyrvägen, pölarna, udden själv och västrevet), södra och norra lunden med schäferiängarna, ringmärkningsguidning vid stationen, Naturbokhandeln i Stenåsa, Stenåsabadets camping, Sandviks camping, Västerstadsviken och Beijershamn. Utöver det spanades rovfågel längs ”tvärvägarna” som korsar ön i östvästlig riktning. Dagliga besök vid Ica Grönhögen för proviantering ingick också, där även hamnen är skådningsvärd.

Efter tips från vår värd Gösta kunde vi på morgnarna skåda en adult stäpphökshane nära vårt boende. Denne blev vid ett tillfälle bortjagad av en påstridig stenfalkshona. Kan det ha varit ett skyddande av sin häckningsplats? Spännande observation hur som helst. En underbart stilla och solig morgon fortsatte vi skådandet efter ”stäpphöksbesöket” vid Västerstadsviken där många fina vadarobservationer gavs. Lunch intogs några gånger vid Gräsgårds hamn som utöver härlig fish and chips även bjöd på skådningstillfällen. De flesta dagarna avslutades med kvällsskådning vid Seby läge med sitt underbara kvällsljus. Gott om vadare med de ståtliga skärfläckorna som mest utmärkande art. Området omkring Ottenby besöktes flera gånger och är alltid spännande. Den mest utmärkande arten här var i år troligen törnskata utifrån sin talrikedom. Inga direkt rara arter kunde siktas under resan, men målet för resan, att besöka några av Sveriges finaste fågellokaler, med betoning på vadare, uppfylldes mer än väl.

Efter några dagars intensivt skådande med fika, lunch och middag i det fria, var det dags att packa ihop och åka norrut igen. Söndagens hemfärd kryddades med ett stopp vid Beijershamn där den kraftiga blåsten tyvärr gjorde området lite svårskådat. En ansenlig mängd vadare och gäss kunde dock skådas. Ett sömnigt men förnöjsamt sällskap åt en avslutningslunch i Kalmar och gjorde ett glass-stopp i Söderköping innan vi styrde kosan hemåt Köpingstrakten. En viss tomhet infinner sig lätt efter en sådan resa, men minnen av alla härliga skådarupplevelser fyller snabbt detta tomrum. När åker vi nästa gång?

 Daniel Brehmer

Besök på Nordens Ark 2017-05-19/20

Fredagen den 19 maj gjorde HOF en resa till Nordens Ark. Resan var arrangerad till förmån för de som hjälpt till med matningen av pilgrimsfalkarna 2014-2016, vi blev totalt 13 personer. Efter samling på morgonen startade vi resan ner till Bohuslän med ett par fikastopp efter vägen. När vi kom fram tog de flesta en lunch för att sedan ta en vandring runt anläggningen. Läget är fantastiskt och många främmande djur fick vi uppleva, men också en del gamla bekanta, vilka alla kunde beskådas från fina utkiksplatser och plattformar.

När vi var klara med rundvandringen i parken ställde vi kosan till Hunnebostrand och närmare bestämt Bella Gästis, där vi intog en utsökt middag. Bohuslän visade sig från sin bästa sida och vyn från restaurangen gick inte av för hackor. Väl tillbaka tog i en promenad ned till Åbyfjordens strand där anläggningen ligger. Det blev en skön avslutning på dag 1.

Efter en skön natt på hotellet var det nu dags att få en inblick och information om Nordens Arks arbete med utrotningshotade djur. Vår guide Dick Liljegren mötte upp och tog oss med till delar av anläggningen som normalt inte vanliga besökare får möjlighet att se. Här fick vi en visning av de olika projekt som pågår just nu. Voljärer med vitryggig hackspett beskådades och små hagar med fjällgäss var också en trevlig upplevelse. Som avslutning var vi in till rummen där pilgrims-falksungarna föddes upp. En unge var endast 2 dygn gammal och vi fick en inblick i hur mycket arbete som läggs ned för att säkra arten för all framtid. En grannlaga uppgift var att tvångsmata den lille krabaten, som nästan var medvetslös. Vi fick senare veta att den repade sig och så småningom kom igång och växte till sig.

Efter lunch tog vi avsked av varann och ställde kosan tillbaka till hemtrakterna.

TEXT: Kenneth Nordberg

HOFs Nattskärrelyssning 170610 (-11)

Efter ett skiftande väder med stundtals kraftig nederbörd klarnade det upp under kvällen och vid avfärd från Köping 21.45 var det vindstilla, cirka 15 grader och soligt. En vacker dimbeklädd solnedgång ramade in färden norrut för de åtta deltagarna från Köping som vid startpunkten anslöts av ytterligare två deltagare. Från Skinnskatteberg Avreste samtidigt fyra personer med en annan färdplan än Köpingsresenärerna. Syftet med att dela upp oss var att täcka in ett lite större område att lyssna av.

Utflyktsmålet var nattskärror och området som besöktes var skogarna i gränslandet mellan Köpings och Skinnskattebergs kommun. Första spelande nattskärran noterades cirka 23.00 och den fick snabbt sällskap av en till. En bra första observation med två spelande skärror samtidigt och på nära håll. Totalt observerade Köpingsgruppen elva nattskärror och Skinnskattebergsgruppen fem. Utöver nattskärra observerades bland annat morkullor, enkelbeckasiner, gök på i stort sett varje stopp som gjordes, gräshoppsångare, rörsångare, ett par kornknarr och en trädlärka. En mycket lyckad utflykt med både fina väderförhållanden, glatt sällskap och många fina observationer av fågel.

Daniel Brehmer

Fågelguidning i Karlbergskogen
2017-05-28

I strålande sol och 23-24 grader varmt hade 8st fågelintresserade samlat sig vid Gammelgården kl. 10.00. Söndagens guider Daniel Brehmer och Mikke Brännström hälsade välkommen och berättade lite om hur vandringen skulle gå till och vad för typer av fåglar som vi kunde förvänta oss att för se och höra. Innan vandringen började, så lyssnade vi av området vid samlingspunkten och redan där fick vi se rödhake och svartvit flugsnappare.

Vi gick runt själva motionsspåret med några avstickare på några mindre stigar. Det var en rolig grupp som ställde frågor och pekade ut var fåglarna var eller fladdrade till bland träden. Sedan försökte vi tillsammans reda ut vad det var vi just hade sett eller hört. Uppe vid Ruddammen fick vi se en gräsandshona med minst 4st ungar. Längre fram på stigen hördes grönsångaren, bofinken och lövsångaren tydligt och klart. På slutet av vandringen fick vi höra gärdsmygen, entita, svartmes, grönfink, större hackspett och en kungsfågel.

När vi skulle avsluta dök en mindre flugsnappare upp och avslutade vandringen som alla deltagare tyckte hade varit rolig och givande. Totalt lyckades 23 arter observeras: Björktrast, Koltrast, Bofink, Talgoxe, Svartvit flugsnappare, Sädesärla, Svarthätta, Gräsand med ungar, Grönsångare, Lövsångare, Taltrast, Nötväcka, Ringduva, Kaja, Kråka, Entita, Gärdsmyg, Rödhake, Grönfink, Svartmes, Kungsfågel, Större hackspett och Mindre flugsnappare.”
Text: Mike Brännström

Fågelguidning i Karlbergskogen
2017-05-13  

Vädret var strålande med solsken, cirka 12 grader och vindstilla. Kl. 10.00 hade 14 personer samlats utanför Gammelgården för en tvåtimmars fågelpromenad i Karlbergsskogen. Hedströmsdalens ornitologiska förenings guide för dagen, Daniel Brehmer, startade guidningen med att lyssna, spana och räkna in alla arter direkt vid Gammelgården, för att sedan annonsera vilka arter som är troliga att få observera under vandringen. Redan efter 50 meter hördes en av dessa för Karlbergsskogen typiska arterna, stenknäck, som efter en stunds lyssnande även kunde ses när den flög iväg från sin placering högt upp i en bok. Efter två timmar långsam vandring med många lyssnarstopp kunde vi räkna in 25 arter; talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare, sädesärla, koltrast, björktrast, rödhake, ringduva, bofink, lövsångare, stenknäck, kråka, grönfink, gräsand, nötväcka, större hackspett, grönsiska, grönsångare, steglits, taltrast, gärdsmyg, entita, kungsfågel, svarthätta och skata. Flera ”aha-upplevelser noterades bland deltagarna när olika läten kunde kopplas till vilken art de tillhörde; ”jasså låter flugsnapparen så… det har jag alltid trott varit en talgoxe…”.

Typiska Karlbergsskogsarter som vi inte observerade var mindre hackspett, rödstjärt och stjärtmes. Förhoppningen om en gransångare och kanske till och med en mindre flugsnappare slog heller inte in. Promenaden avslutades vid gammelgården och summerades som en mycket trevlig vårpromenad med många fina fågelmöten. Möten som förhoppningsvis medför nya och större upplevelser för deltagarna då ”aha-upplevelserna” får sjunka och plockas fram vid kommande fågelmöten.

Text: Daniel Brehmer  Foto: Mattias Persson

 

Utflykt till Ekeby våtmark

En aprilutflykt till Ekeby våtmark

Lördagen den 22 april samlades ett gäng förväntansfulla fågelskådare på Tunadals-parkeringen från Skinnskatteberg och Köping för att åka till Ekeby våtmark. Vädret var väl inte det bästa med en tidvis kraftig isande vind. Ekeby våtmark är ett välordnat ställe med dubbla fågeltorn, ett samlingshus och fina vandringsvägar runt och emellan de olika dammarna. Vi samlades vid samlingshuset där några tog en promenad runt dammarna för att spana och fotografera medan några andra stannade vid fågeltornet som låg i anslutning till huset. Vi var totalt 17 st varav 7 kvinnor som såg Snatterand, Vigg, Knipa, Brunand, Knölsvan, Skäggdopping, Mindre Strandpipare, Storskarv bl.a.

Efter några timmar vid våtmarken åkte var och en hemåt. Några tog vägen förbi Horn för att kolla in backsipporna innan vi skildes åt.

Text: Lars Jönsson           Foto: Tina Nordberg

Stadskampen avgjord till Köpings fördel

Tio personer mötte upp på Tunadalsparkeringen för att genomföra årets stadskamp mellan Köping och Skinnskatteberg. Tävlingen går ut på att under två timmar försöka höra och se så många arter som möjligt inom respektive tätort. Vandringen i Köping blev mycket lyckad och vi fick ihop hela 24 fågelarter! Därmed fick vi revansch från förra årets förlust mot Skinnskatteberg som i år fick ihop 22 arter. Under vår vandring i Köping såg vi bl.a. kungsfiskare och turkduvor samt något överraskande en bäver!

Här är artlistan för Köping:

 Gräsand, koltrast, skata, tamduva, kaja, grönfink, talgoxe, kråka, blåmes, nötväcka, sidensvans,steglits, pilfink, björktrast, grönsiska, gråsparv, domherre, gråsiska, gulsparv, entita, sparvhök, större hackspett, turkduva och kungsfiskare

Vi var tre personer som deltog  och var runt i en del av Skinnskattebergs samhälle. De arter vi såg var skata, kråka, kaja, tamduva ,större hackspett, sidensvans, talgoxe, blåmes, svartmes, gråsparv,  pilfink, grönfink, gulsparv, tofsmes, nötväcka, talltita, gråsiska, domherre, grönsiska, koltrast, björktrast och snösiska.

birdwatch-2Grannklubbar på span efter flyttfåglar.

Den 2 oktober hade vi och Arboga Fågelklubb en gemensam mycket trevlig fågelutflykt. Vi var 13 morgonpigga skådare på plats vid Vibyslätten denna soliga höstdag för att räkna höstfåglar och grilla korv. Det var den årliga höstfågelräkningen Euro Birdwatch där 40 länder från Europa och Asien deltagit i under 23 år.

Här i Sverige rapporterade ca 2800 personer drygt 2,2 miljoner fågelindivider under denna helg. Resultatet från vår spaning blev 36 arter och ca 500 individer. För att bara nämna några arter sågs tranor, ljungpipare, fjällvråk och blå kärrhök.

Lite vemodigt är det allt att se dem lämna oss och styra mot sydligare breddgrader, många arter har en resa på flera hundra mil framför sig. Om cirka sex månader kommer de tillbaka igen och då står vi här med våra tubkikare och välkomnar dem.

Det var HOF´s och Arboga Fågelklubbs första gemensamma utflykt och i framtiden kommer det absolut att bli flera.

Tina Nordberg.

En annorlunda fågelupplevelse

 Utflykt till Tysslingen 

DSC_2848Lördagen den 2 april reste några förväntansfulla medlemmar i Hedströmsdalens Ornitologiska Förening på utflykt till sjön Tysslingen i Närke för att spana in årets sångsvanar som årligen rastar vid den sjön. Svanarna är på genomresa på sin väg till norra Finland alt Ryssland och då passar dom på att äta lite av den mat som lagts ut. Denna morgon hade 1353 st svanar räknats in vilket tyder på att årets kulmen är passerad. Vi såg också havsörn, fiskgjuse, gråhäger, bläsgås, grågås och kanadagås på ängarna. Dessutom sågs ett antal olika änder samt enkelbeckasin. Totalt var vi 10 st medlemmar från Köping och Skinnskatteberg som trotsade den tidvis kalla vinden för att kolla in detta vårtecken. Av fågelguiderna vid sjön fick vi veta att en sångsvan som halsmärkts i Finland 1995 passerar Tysslingen varje år sedan dess. Fågeln sågs vid vårt besök. Tysslingen har också ett antal utställningslokaler samt café som är värda ett besök.

Text och foto: Lars Jönsson

Ugglekväll i Bergslagsskogarna.

Lördagen den 19 mars åkte vi medlemmar ut på ugglespaning och ugglelyssning. Ett gäng startade i Skinnskatteberg och ett gäng i Köping och sedan åkte några på egen hand. De som startade i Köping kammade noll, helt tyst i skogarna. Den slingan gick från Köping norrut via Odensvi – Lersäter – Rölö – Färna – Karmansbo och mål vid Lilla Vålen. Gruppen från Skinnsberg åkte till Färna Ekopark och fick desto mer upplevelser. Till denna grupp var också anslutna journalist och fotograf från tidningen Turist.

I ekoparken kunde följande arter ses och höras: tre sparvugglor, två kattugglor, två pärlugglor och en slaguggla. Dessutom hördes en slaguggla i närheten av Lersäter (Gunnar Niklasson). Vid lägerelden intill Lilla Vålen hade vi sedan en trevlig samvaro, där totalt 22 medlemmar mötte upp. Korv och annat grillades samtidigt som vi berättade om våra fågelupplevelser.

Kenneth Nordberg

Örnräkning i Norsa

Lördagen den 5 mars arrangerade Rördrommen fältstation i Kvismaren en landsomfattande örnräkning. Det gällde att under två timmar räkna kungsörn och havsörn och sedan rapportera.

Medlemmar från vår förening höll utkik i gömslet vid Norsa. Vi var totalt ca 20 skådare på plats. Vädret var tyvärr lite dimmigt ur skådarsynpunkt, därför kammade vi noll när det gällde örnar. Däremot sågs en del andra arter som exempelvis trädkrypare, storskrakar, grågäss, en havstrut och gråtrutar.

Totalt observerades drygt 200 havsörnar i Västmanlands län huvudsakligen ute på Hjälmaren och Mälarens is söder om Västerås.

???????????????????????????????

Många skojiga fåglar fick Levina och Tor syn på. Foto: Tina Nordberg

Text: Kenneth Nordberg

Stadsvandringen Skinnskatteberg – Köping 2016-02-06

För första gången genomfördes en ”stadsvandring” i Skinnskatteberg och Köping denna lördag.

I Skinnskatteberg hade sex medlemmar mött upp, vi gick en runda i bostadsområdena i samhället som tog två timmar i anspråk. Skinnsbergarna fick ihop 19 arter. Dessa var:

Pilfink, Gråsparv, Skata, Tamduva, Kråka, Talgoxe, Kaja, Blåmes, Grönfink, Domherre, Nötväcka, Sidensvans, Knipa, Strömstare, Gråsiska, Grönsiska, Stenknäck, Björktrast och Gulsparv.

Inskickat av Leif Edberg

Nästa år får Köping revansch!

Endast två hängivna medlemmar medverkade i  fågelvandringen i Köpings tätort 7 februari. Förhoppningsvis var detta starten för en lång tradition i föreningen där vi varje vinter ser hur många arter vi kan se inom tätorterna under två timmar. I år deltog Köping och Skinnskatteberg. Sammanlagt såg vi i Köping 16 arter. På grund av det mildra vädret var det väldigt tomt vid de matningar vi passerade. Inga direkta överraskningar dök upp, men sammanlagt 8 turkduvor var trevligt. Nästa år hoppas vi att fler hänger med på vandringen. Med ännu fler ögon och öron på spaning i Köping är jag övertygad om att Skinnskatteberg får en rejäl match. Här är lista på alla arter vi observerade, i den ordning de dök upp:

Tamduva, Kaja, Skata, Domherre, Gräsand, Talgoxe, Gråsparv, Grönfink, Blåmes, Pilfink, Björktrast, Turkduva, Steglits, Större hackspett, Nötväcka och Entita.

Inskickat av Peter Ekelund

Vi firade nyår vid fågeltornet i Norsa.

Ett par centimeter snö, strålande sol och ett par minusgrader, kan man önska sig annat vid vinterskådning? Ett glädjande stort antal medlemmar (22st) hade sökt till fågeltornet vid Norsa på nyårsaftonens morgon för att avsluta skådaråret 2015 och önska varandra Gott Nytt År.

Detta var tredje året i rad som vi firar nyår med varm glögg och pepparkakor och alla kan nog hålla med om att det är en riktigt trevlig tradition vi ska behålla.

Fågellivet var väl inte det allra rikaste men helt dött i markerna var det inte. En fjällvråk ryttlade lite smått över den frusna sankmarken, en flock sidensvansar visade upp sig alldeles intill oss, gråtrut, svartmes, spillkråka och björktrast var några av de arter vi såg och hörde. Alltså flera skådare än sedda arter, alla muntergökar och dårfinkar medräknade.

För att sammanfatta 2015 i vårt upptagningsområde, Skinnskatteberg, Köping och Kungsörs kommuner kan nämnas att vi har observerat ett flertal trevliga arter såsom vit stork, brun glada, rosenstare, stäpphök, fjällgås och kungsfiskare.

Nu är det inte så långt till våren och fram till dess ska vi ägna oss lite åt vinteraktiviteter både inne och utomhus.

Nyår vid Norsa X

Text och foto: Tina Nordberg

Fågelskådarna invaderade bryggan i Sundänge den 31 oktober.

Hedströmsdalens Ornitologiska Förenings, skrak- och doppingutflykt.

Oktobervädret var riktigt till belåtenhet denna soliga inte allt för kalla lördagsmorgon. Alldeles perfekt med bra sikt over sjön

Ett 20-tal förväntansfulla skådare strömmade till från både Köpingstrakten och Skinnskatteberg till bryggan i Sundänge vid Västlandasjön.

Vi kunde snabbt konstatera att det var gott om sjöfågel ute på de lätta vågorna. Senare kunde drygt 400 storskrakar räknas in.

Som oftast på denna plats visade sig två havsörnar, de kom majestätiskt flygande över sjön och landade i varsin grantopp cirka 500m bort. Där satt de nog och väntade på skrakfiske för att delta i kalaset.

En ensam salskrakehona satt på en sten på ganska långt avstånd tvärs över sjön mot Västlandaholm. Hon observerades endast med tubkikare.

En av havsörnarna lämnade plötsligt sin utsiktspost i trädtoppen och landade på en sten i vattnet mycket närmare oss. Där fick den liksom vi glänsa i solskenet och fördriva resten av tiden med att vänta på att skrakarna skulle starta sitt fiskafänge.

Naturligtvis tog vi oss en paus för det obligatoriska fikat, ingen utflykt utan kaffe.

Andra arter som gladde oss var gråhäger, skäggdopping, gråtrut, kråka, knipa, skata, fiskmås och storskarv även kallad ålakråka.

Domherrens lockläte hördes på håll. Nu får vi se om det stämmer att den förebådar snöväder, hoppas den var på tillräckligt långt avstånd.

På Artportalens rapportsida på nätet kan den som önskar gå in se och vad vi rapporterat från dagens observationer. www,artportalen.se

Storskrake Västlandasjön

Foto: Kjell Ekelund

Utflykt Sundänge

Timo badsugenTimo badsugen

Foton: Tina Nordberg

Kenneth och Tina Nordberg för HOF

Vadarjakt i Frövisjön 15 augusti

I strålande sol och högsommarvärme gav sig 11 deltagare iväg till Frövisjön utanför Skultuna. Lokalen är känd för att locka till sig rariteter men observationsavståndet kan ibland vara ganska långt från de båda observationsplatserna. Förhoppningen med utflykten var att goda möjligheter skulle ges för att studera vadare, men det ihållande högtrycket hade lockat många vadare att istället sträcka söderut. Vi fick dock se gluttsnäppor, enkelbeckasiner, svartsnäppor, större strandpipare, en stor mängd brushanar samt mosnäppa och grönbena. Även havsörn och tornfalk kunde föras in på artlistan. Strax före hemresan fick några av deltagarna det stora nöjet att få se skymten av en riktigt celeber gäst i form av dammsnäppa, som uppehållit sig på lokalen under en tid. 

Peter Ekelund

En fantastisk fågelupplevelse

En reflektion i bilder i samband med kungsfiskarinventeringen 2015-06-13.

Nr 1

Micke har skrivit en fin och målande berättelse om en fantastisk naturupplevelse när vi ”obsade” kungsfiskaren. Den här lördagsmorgonen i början av juni är oförglömlig. När vi kom till platsen kunde vi inte ana att det skulle bli ett ställe som vi sent skulle glömma. Vi fick inte bara se den fantastiskt vackra kungsfiskaren, vi fick också njuta av naturens skådespel när olika fåglar jobbade hårt för att hitta mat till sina ungar. Jag kan bara hålla med om upplevelsen var lycka när den lilla fågeln snabbt flög förbi oss första gången och vi insåg att det verkligen var den vackra kungsfiskaren. Jag vill bidra med några av de fotografier som jag tog under ”obsen”.
Jag försökte ivrigt att fånga kungsfiskaren på bild men det blev bara en blå prick – den flyger så snabbt och målmedvetet och var inte alls intresserad av att visa upp sig. Det här blev de ”bästa” bilderna jag fick av den lilla underbara fågeln.
Nr 2

Nr 3

Som Micke så fint beskrev, kunde vi under mellantiden, när vi väntade på att kungsfiskaren skulle flyga förbi igen, observera fågellivet kring ”obs”stället. Att se den lila sädesärlans ihärdiga och outtröttliga arbete för hitta insekter att mata sina hungriga ungar var härligt att iaktta.

Nr 4

Vi kunde också sitta och iaktta hur drillsnäppan letade mat till sina ungar. Drillsnäppans genomträngande läte gjorde att det inte var svårt att missa att den fanns och flög kring oss.

Nr 5

Lite då och då flög måsarna förbi och en del stannade upp för att kolla läget. Kanske finns det något att äta här?

Nr 6

Den här måsen satt länge och tittade bevakade den lilla sädesärleungen. Mamman flög oroligt runt och höll koll på vad som försiggick. Måsen tog inte den lilla ungen utan flög vidare.

Nr 7

Text och foto:  Barbro Torseld

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *