Välkommen till Forum för Matningen i Karlbergsskogen!
Mer information om själva matningen och kontaktperson finns på hemsidan, under Projekt eller klicka här...
Alla som är medlemmar i HOF (Hedströmsdalens Ornitologiska Förening) kan bli sidmedlem och kan då kommentera i Forum för bland annat Matningen i Karlbergsskogen.
Har du besökt matningen? Vilka fåglar såg du då?
Välkomna!
8 oktober 2023
På söndagen den 8/10 kl. 12.00 började uppsättningen av matningen i Karlbergsskogen. Det var 5 st personer som hjälpte till (3 st från HOF och 2 st från Djurskyddet Mälartassen) att få upp alla matare denna soliga dag. Det är stora och små frömatare, hållare för talgbollar och jordnötter och några svålplattorsom ska fyllas på och sättas upp. Dessutom ska det plockas grenar till två stycken rishögar som är placerade framför matningen där småfåglarna kan ta skydd. De första fåglarna som var nyfikna på matningen var en entita och en talgoxe. Nytt för i år är att det sattes upp en tornseglarholk vid matningen. Detta är en del i det tornseglarprojekt som HOF har startat upp i år.
Som vanligt blir förbipasserande personer nyfikna och intresserade av vad det är som händer. Folk stannar till och pratar. Det är många uppmuntrande ord man får höra:
"Är det dags nu för småfåglarna att få mat".
"Det är så trevligt med denna matning".
Det är alla dessa uppmuntrande ord och samtal som gör att det känns roligt och meningsfullt att varje år sätta upp fågelmatningen i Karlbergsskogen.
HOF har ytterligare en fågelmatning i Skinnskatteberg vid Krabovägen. Den är inte uppsatt ännu men det ska göras inom det snaraste.
Nu är det bara att besöka matningarna, njuta och se vilka olika fåglar som besöker matningarna. En lista på observerade fåglar ska uppdateras löpande så att man kan se vilka arter som är observerade. Skulle man se att arter som inte är noterade är det bara att höra av sig till:
Daniel Brehmer: mobil 070-3242617
Mikke Brännström mobil: 072-2053936
Allmänheten är välkomna till båda dessa matningar.
Hittills sedda arter - 2023-10-08:
Entita
Talgoxe
Svartmes
Hälsningar från Mikke Brännström
4/10-23 Lugnt vid matningen, såg bara några nötväckor, talgoxar och en blåmes.
Vilken härlig förmiddag! Jag möttes av bofinkens sång och trummande hackspettar😄 våren är på gång. Nu har jag fyllt på matningen för sista gången för denna gång, hjälper gärna till i vinter igen. Tack!
Vid matningen; en talgoxe, en nötväcka och Talltita som larmar. Det var det hele! Men en skön promenad
Lördag 27/11-2021
Jag tog mig en liten promenad idag till fågelmatningen i Karlbergsskogen. Jag hann inte mer än komma över krönet alldeles vid fritidsgården, så att jag såg Gammelgården framför mig, innan 4st stjärtmesar visade upp sig för mig. Även en hungrig liten trädkrypare letade föda längs med en av trädstammarna. Väl framme vid matningen tog jag fram en varm sittdyna och satte mig på en bänk. Tänkte att jag skulle sitta där och observera fågellivet vid matningen en stund. Det var väldigt bra påfyllt på matningen med nötter och frön. Det första jag såg var en matglad ekorre vid foten av en björk. Det var många fåglar som ville ta för sig av vad som fanns att erbjuda. Det var blåmesar och talgoxar som pickade på jordnötterna, en svartmes tyckte att svålen var väldigt god, den satt där en bra stund och åt på svålen. Plötsligt ser jag att det sticker ut ett litet huvud ur en av fågelholkarna bakom matningen. Det är en blåmes som har hittat lite skydd. Jag har sett blåmes tidigare i just den holken. Efter ett tag ser jag en talgoxe som är väldigt nyfiken på "Saras holk". Den flyger aldrig in men den inspekterade holken noggrant. Ett gäng bofinkar tillsammans med 3st bergfinkar höll sig nere på marken och pickade i sig mat. Ovanför mig flyger plötsligt två korpar förbi och kraxar. Lite längre in i skogen bakom matningen hörs en spillkråka. En större hackspetts hona kommer ner till en av hållarna och börjar hacka på några jordnötter. Precis innan jag skulle gå iväg, så dök en grönfink upp och satt sig i en av rishögarna för att speja efter det bästa matstället på matningen.
Arter jag såg och hörde i Karlbergsskogen:
Stjärtmes
Trädkrypare
Talgoxe
Blåmes
Svartmes
Entita
Större hackspett
Bofink
Bergfink
Nötväcka
Korp
Spillkråka
Ekorre
Det var allt för denna gång./ Mikke Brännström
Söndag 21/11 kl 12.20-13.00
Snålblåst och endast några plusgrader gjorde att toppluva, vantar och långkalsonger åkte på. Efter det var Mikke och jag redo för ett besök i Kabbeskogen och fågelmatningen.
Redan på långt håll kunde vi både se och höra fåglar. Som vanligt, höll jag på att säga, kom nötväckan flygande först av alla. Den fågeln är som en torped när det vankas fröer och talg. "Ur vägen, här kommer jag".
Andra fåglar som visade sig var bergfink, bofink, blåmes, talgoxe, större hackspett, svartmes och entita. Vi noterade också den fina plog av kanadagäss som kom flygande, cirka ett 20-tal fåglar.
Kyligt, som sagt, men ändå en fin tur i vintersolen. Man blir alltid lika glad efter att ha tillbringat en stund i fåglars sällskap.
Hej. Full fart vid matningen idag. Massor av blåmes och talgoxar. Såg även en svartmes. Så kul att se alla fåglar äta. Precis innan jag skulle gå där ifrån så kom en tofsmes också 😃 jag kommer dela några bilder i facebookgruppen. Trevlig kväll! /Sara Djurström
Tack så mycket till er som hjälper till att mata våra fåglar i Kabbe. Vill bara meddela om att köpa talgbollar utan nät. Nätet kan vara en fälla för våra små fåglar. De kan lätt fastna, bli hängandes och dö. Vi tar därför bort nätet på dem om vi ser att dem finns! ☀️
Söndag 17/10-2021
Här kommer en liten lista på alla de arter som är observerade hittills vid matningen i Karlbergsskogen:
Talgoxe
Blåmes
nötväcka
Bofink
Bergfink
Ringduva
Större hackspett
Entita
Nötskrika
Koltrast
Trädkrypare
Svartmes
Det vore trevligt om man meddelar Kenneth Nordberg eller skriver ett inlägg på detta forum om vilka fåglar man har observerat. En tabell/lista över vilka som är med i fågelbordstävling och vilka arter de olika platserna har observerat kommer inom kort att läggas upp på hemsidan.
Hälsningar från Mikke Brännström.
Hej. Idag var jag upp till matningen. Vad fint det är med alla färger nu. Jag såg massor av fåglar. Blåmes, talgoxe,nötväcka, större hackspett, trädkrypare, bofink, entita och bergfink. Den sistnämnda är ett ganska så nytt möte för mig och jag har bara sett dem på långt håll förut men nu fick jag se dem på närmare håll. Kul. Det var även två ekorrar där som smaskade i sig både svål och äpplen. Märktes tydligt att vissa fåglar var sura på dem. När jag satt där tycke jag mig även höra nötskrika men jag såg ingen, inte i skogen iallafall men på väg där ifrån så såg jag en vid sjukhuset. Kul. Riktigt trevligt vid matningen idag.
Tog mig en söndagspromenad till matningen. Visste ni att Matningen i Karlbergsskogen även är med i Fågelbordskampen som pågår fram till 31/3? Jo så är det. Skicka in det ni ser på matningen till Kenneth N, läs mer om tävlingen här: https://www.alcedoattis.se/på-gång
Fredag 8/10 kl. 15.00- 16.00.
Tog mig en promenad efter jobbet till matningen i Karlbergsskogen. På vägen upp till matningen genom bokskogen ser jag en hel del småfågel, kan inte först se vad det är för något. Kikaren avslöjar att det är ett blandat gäng med bofinkar och bergfinkar. Tänker tyst för mig själv att det vore ju kul om bergfinkarna kunde besöka matningen. Väl framme sätter jag mig vid bordet som finns vid matningen. Genast ser jag två ekorrar som tar för sig av frön och nötter. Nötväckor, entitor, talgoxar och blåmesar finns det gott om. Plötsligt sitter en större hackspett på ena svålplattan, den är röd i nacken så jag tolkar det som att det är en hane. Det är verkligen en stilig fågel med sin färgteckning.
Det som är rolig när man sitter där och tittar, är att det rör sig väldigt mycket folk vid matningen. En del går bara förbi men ganska många stannar upp och tittar lite på matningen, en del tittar på informationstavlan och jämför fåglarna man ser med fågelplanschen som sitter där. Några stannar till och växlar några ord om vad det är för fåglar som finns på matningen. Medan jag sitter där och pratar med en man och hans son ser vi den större hackspetten, denna gång en hona, samtidigt kommer en gröngöling flygande förbi och skickar iväg sitt speciella läte genom luften. Precis därefter hörs spillkråkan alldeles bakom oss. Tre stycken olika hackspettar på en gång.
Bakom alla frömatare hör jag hur det prasslar bland löven, reser mig upp och ser ett mindre hav av duvor, räknar till 21st ringduvor. Till slut kommer faktiskt 2st bergfinkar ner på matningen tillsammans med 2st bofinkar. De pickar i sig lite frön innan de ger sig av igen. Medan jag sitter där och tittar på vad som flyger förbi ser jag i ögonvrån att något konstigt händer vid en av talgbollshållarna som har ett grönt skyddsnät kring sig. Där sitter en ekorre på INSIDAN av nätet och plockar för sig av det goda. Jag vet att de är smidiga men vad enkelt ekorren tar sig ut från "den gröna buren" och vidare till svålplattan som den undersöker.
Jag rekommenderar fler att ta sig tid att sätta sig ned och bara observera vad som händer vid fågelmatningen i Karlbergsskogen. Det är rogivande och väldigt roligt att se fåglarna kivas om maten, ekorrarna vet inte hur de ska få med sig allt som serveras till sina vinterförråd och prata med människor som stannar till och undrar vad det är man ser.
Rapport från Mikke Brännström.
Söndag 3/10 kl 10.20-10.55.
Regnigt och grått men vackert i Kabbeskogen. Höstfärgerna har kommit igång ordentligt. Innan min hemfärd till Göteborg bestämde Mikke och jag oss för att besöka matningen. Fyra pigga arter såg vi i form av talgoxe, blåmes, nötväcka och paret bofink. En liten vindsnabb skogsmus drog också förbi och försvann in i en av rishögarna. Saras och Johans holkar har fått en ypperlig placering. Ska bli spännande att se vilka de första hyresgästerna blir.
Söndagen den 26 september 2021:
Vid 11-tiden på söndagen samlades 10st personer från HOF och Djurskyddet Mälartassen i det fina vädret, för att sätta upp årets fågelmatning i Karlbergsskogen, som är inne på sin fjärde säsong. Daniel Brehmer kom med en fullpackad bil med allt som en fågelmatning behöver, fågelmatare, fågelmat, verktyg och en informationsskylt.
Vi började med att packa ur bilen så vi kunde få en överblick på att som skulle sättas upp. Medan vi gör detta blir det en väldig aktivitet bland småfåglarna. blåmesar, talgoxar och framför allt nötväckorna började "prata med varandra". Man fick nästan känslan att de meddelade varandra att nu kommer det med mat till oss. Det var roligt att höra. De flesta som hade kommit för att hjälpa till med uppsättning stod ivrigt och trampade för att få något att göra. Till slut är det någon som säger: "sätt oss i jobb, vad kan vi göra?"
Första uppgiften blev att samla ihop kvistar och grenar till en rishög som vi brukar placera mellan de stora frömatarna. Denna rishög är populär bland småfåglarna, för de tar skydd i den när de har varit och plockat med sig av alla de godsaker som det bjuds på och det är även skydd mot rovfåglar. Området kring matningen finkammades på kvistar och grenar. Det gick fort att få ihop rishögen, som blev den högsta vi hittills har haft. Det slutade med att vi faktiskt gjorde ytterligare en rishög vi matningen, så nu finns det möjlighet för fåglarna att ta skydd om det skulle behövas. Det sattes upp både stora och små frömatare för solrosfrö och jordnötter, talgbollar och svålplattor kom på plats det med.
Det som är så roligt med att hålla på med matningen är att alla de som är involverade är så entusiastiska och vill hjälpa till, dessutom hann vi knappt börja sätta upp matningen förrän personer som var ut och tog sin förmiddagspromenad stannade till och frågade om det var dags för fågelmatningen. Det som är så roligt att höra är att alla de människor som stannar till uttrycker samma sak, att man tycker att det är roligt med matningen och alla fåglar. Man tycker att det är ett bra initiativ att ha en fågelmatning i Karlbergsskogen.
När allt var uppsatt återstod ett bara en sak att göra sätta upp informationsskylten, vilket visade sig bli lite svårare än vi trott eftersom järnspettet inte kom med i bilen. Nu lyckades vi få fast skylten i alla fall, med hjälp av en stor sten kunde vi banka ned skylten.
Den första gästen på matningen för i år blev en talgoxe, men blåmes, koltrast och nötväcka fanns i närheten. Så också en större hackspett som kom närmare och närmare. Innan vi lämnade matningen hörde vi och såg ett litet gäng stjärtmesar som flög omkring bland träden.
Under de tre föregående matningssäsongerna har vi försökt att hålla koll på vilka arter som besöker "vår matning". Oftast är det bara några få som talar om vad man har observerat. Slutresultatet i fjol tror jag blev 18st olika arter. Det är ingen tävling på något vis, men det vore roligt om vi hjälptes åt att tala om vad det är man ser. Dels kan man meddela Daniel Brehmer eller Mikke Brännström och dels går det nu att använda sig av ett nytt forum på hemsidan. Där alla som är medlemmar och har registrerat sig för något som kallas "sidoinloggning" kan skriva in på hemsidan under "matningen i Karlbergsskogen". Använd forumet precis som vi har gjort med pilgrimsfalkarna. Berätta att ni har varit där vid matning och vad ni har upplevt. Det behöver inte vara ett upprepande av alla arter utan det är roligt att höra andra roliga och spännande händelser som sker vid matningen. Det gör att säsongen blir mer levande för alla som läser om denna matning om det kommer in lite rapporter.
Årets stora gåta blir för er som inte vet svaret, att klura ut varför det sitter två stycken mindre fågelholkar med namn på?? Ni har några månader på er att lista ut svaret, hi-hi!!
Våra e-mailadresser:
daniel.brehmer@mdh.se
mbranns1@outlook.com
Välkomna till årets fågelmatning i Karkbergsskogen
Hälsningar från Mikke Brännström och Daniel Brehmer.