
Här diskuterar vi om vad som är "På gång" i "Projektet Pilgrimsfalk" 2022. Ni som är medlemmar i HOF kan även registrera er som medlemmar på hemsidan och kan då kommentera i forumet.
Här är adressen till "Falkkameran": http://falken.koping.net (Client settings: Profile-High)
Välkomna!
Kjell har på morgonen sett fyra falkar flyga runt silon, varav en slog ett byte framfär näsan på honom!
Jag har inte sett falkarna på ett tag så när jag såg en bild på en L3 på Facebook så blandade jag ihop allt och trodde det var vår falk. 🤪
1/7-22 kl.12.10-12.20 Står och spanar vid silon på ungarna som övningsflyger. Känns stort att se dem live, att ”våra” små har blivit så stora❤️
Kom på en annan sak som kanske kan vara kul att känna till och som jag läste om i rapporten. Det gäller nämligen vad falkarna gillar att kalasa på. Vi känner nog alla till att mås står högt upp på listan över favoritmat men nu ska ni få höra vad för rester som hittats i olika bon.
Fiskmås,skrattmås,taltrast,stare,kaja, tornseglare men också stenknäck, morkulla och en nötskrikeunge som var nyslagen. Riktiga finsmakare med andra ord. Bara det bästa duger åt ungarna.
Hej alla falkvänner!
Senaste nytt från projektet säger att alla ungar i södra Sverige nu är ringmärkta, dvs de ungar man kommit åt. Även i mellersta Sverige är de flesta märkta. Norra Sverige återstår. En utvärdering kommer lite senare. En ny lokal har hittats i Stockholmstrakten. Gästrikland är nu det enda landskap som saknar falklokaler under de senaste åren.
De brukar ta första flygturerna runt silon. Efter nån vecka är de så ivriga att de hänger på föräldrarna när de jagar. Då bär det av till Norsa.
Måndag 27/6 kl 10.17.
Två falkungar sitter i skuggan till höger om lådan. En putsar sig och den andra kikar fram längst till höger mot den gröna delen. Nu står läran om jakt på schemat.
Såg ena ungen sitta på gröna räcket imorse och en gick nere vid bolådan. Då kan man snart se dem i Norsa?
Har misstänkt det iom att de så sällan syns i kameran😀
Nu flyger dom! Såg två på morgonen.
Det börjar verkligen bli söligt däruppe. Mycket mås ser ut att gå åt.
Torsdag 16/6:
Jag lovade i ett svagt ögonblick att rapportera när vi får "Falkrapporten" som skickas ut lite då och då. Nu har det kommit några i snabb följd.
Det man kan säga är att det i början av juni har ringmärkts en hel del ungar över hela Sverige men framför allt i södra Sverige. Roligt är att det har upptäckts nya lokaler med lyckade häckningar. Dess värre finns det rapporter om misslyckade häckningar också , där det bara ligger äggskal eller rötägg. Men det är mer glada rapporter om falkungar som verkar må bra än dåliga.
Eftersom de flesta häckningsplatserna utgörs av klipphyllor och avsatser har man på många platser tagit hjälp av klättrare som hjälper till med att plocka ungar och vissa av dem ringmärker också.
Här kommer några roliga inrapporteringar:
Från Värmland:
* 30 maj: Bokontroll inför ringmärkning. Där fanns 2 ungar c:a 3 dagar gamla och ett ägg. I närheten av klippan finns en stor myrstack och ett stort antal myror fanns nära boklippan vilket ev. innebär en fara för ungarna.
5 juni: Kl.11:32-c:a 13:00. Vi ringmärkte tre ungar 22-24 dagar gamla, två hannar och en hona. Rester efter en fisktärna låg i boet.
Från Dalsland:
Här använder man sig av "lysning" av äggen för att se om äggen är befruktade. Man kan även ruska lite på ägget för att höra om det skvalpar i det. Gör det inte det så är det ett rötägg. Det visade sig att på flera platser var äggen befruktade och det har kläckts ungar vart efter.
Från Västergötland:
*Gjorde besök uppe berget för ringmärkning, men ungen var alldeles för stor, ca 35 dagar. Ungen var en hona. Använde en tidigare använd hylla. Gott om byten uppe på berget, bl.a. nötskrika, tamduva, flera starar, koltrast, minst en dubbeltrast och kaja.
* Ny lokal för året och här fanns FYRA! Pigga stora ungar. Jippie!
Från Halland:
* På en plats i Halland finns det ett pilgrimsfalkspar som har övervintrat. Det gamla paret är kända för att det häckar i en ventilationstrumma!! Det är väldigt svårt, nästan omöjligt att ringmärka ungarna.
* Långt håll och mycket värmedaller. Upptäckte först en falk som satt med ryggen mot oss på kanten av bohyllan,det var omöjligt att se någon ruvande falk i mörkret inne på hyllan, ibland var vi båda övertygade om att det låg en där för att i nästa stund var vi lika övertygade att det inte låg någon, knepigt att falken som satt där inte rörde sig utan verkade sova. Jag började leta runt i berget och upptäckte en falk som satt på en hylla och putsade sig (säkerligen hanen), tusan båda falkarna satt ute, dom borde ruva tyckte vi. Hanen stack sedan ut på jakt och honan satt kvar på samma plats, men vad nu då, stjärten på honan var bara halv! Solen hade flyttat sig och det vi båda trodde var en falk visade sig vara en sten!! Nu hade honan på hyllan bytt läge och vi såg henne tydligt sticka upp huvudet när hon låg och ruvade. Man kunde skönja en viss rådnad på ett par ”rutinerade”? Falkskådare som blivit lurade av ljuset i berget! Sådant här vågar man inte berätta!
Det var allt för denna gång.
Mikke Brännström
Den ena ungen har fått mat av mamman
Skärp dig gå tillbaka!!😱
Oj oj. Lever farligt nu. Om den skulle flyga/hoppa ner, vad skulle hända då?
Idag har dom ”skött” sig och varit synliga i kameran större delen av dagen, iaf när jag har kollat. Roliga är dem när de första sitter upp för att sedan ligga pladask ner, platt som en pannkaka 🤣🥰
Nu är alla fyra tillbaka på taket så vi kan se dem igen😃😄
14/6-22 kl.13.24 Nu syns ingen unge i kameran, hoppas han som har varit ensam typ hela dagen har hittat sina syskon