MATNING I KARLBERGSSKOGEN

Här kan du läsa mer om HOFs fågelmatning i Karlbergsskogen i Köping samt allmän information att tänka på vid matning av fåglar. För artlista kan du söka fram projektet "Matningen i Karlbergsskogen" via Artportalen. se.

Läs mer om hur du gör det här: Instruktion för utsökning av projekt.


Välkomna att besöka matningen!

LÖRDAG 3 OKTOBER SATTES MATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN UPP FÖR SÄSONGEN 20/21.

2020-10-03

Att mata fåglar om hösten/vintern är något som många uppskattar, inte bara inom fågelskådarkretsar. HOF anordnar med tillstånd av Köpings kommun en matning i Karlbergsskogen på en plats som många passerar. Syftet med matningen och dess placering är att så många som möjligt, både HOF-medlemmar, andra skådare och förbipasserande personer, skall ha glädje av den. Ett sätt att investera i både fåglar (vintermat), HOF-medlemmar (en aktivitet som alla kan ha glädje av och finns tillgänglig halva året) och glädje för förbipasserande intresserade. Matningen kontrolleras två till tre gånger per vecka så det alltid finns mat. Välkommen att stanna upp ett slag, betrakta fåglarna, kanske fotografera dem, och om du vill även fylla på mat till dem. 

Lördag 3 oktober sattes matningen i Karbergsskogen upp för säsongen 20/21. I år samkör vi matningen med föreningen Djurskyddet Mälartassen som var med vid uppsättningen och delar på underhållet av matningen under säsongen. Vi var totalt 8 personer som satte upp matningen med bl.a. nyinförskaffade matare. Nytt för i år är att vi i anslutning till matningen satte upp 4 mesholkar. Det ska bli intressant att se hur dessa mottas under vårvintern sedan. Tills dess får vi underhålla matningen och njuta av fågelaktivitet precis invid promenadstråket i Karlbergsskogen.

Vill du bidra till matningen, men har inte möjlighet att sätta upp eget, så är du välkommen att swisha en summa till HOFs nummer 1230753335. Skriv då ”Matning Kabbe” eller liknande så vår kassör Lasse vet till vad pengarna är ämnade.

Kontaktperson för matningen är Daniel Brehmer som du når via mail: daniel.brehmer@mdh.se

 Klicka här för fler bilder!

MIDDAGSRAPPORT FRÅN FÅGELMATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN.

2020-11-21

Kl 11.45-12.45

4 grader C, lätt regn som tilltog efterhand. Vind 7 m/s.


Vi bestämde oss för att trotsa vädergudarna och ta en promenad genom stan till matningen. 

Väl på plats såg vi ganska snart att fåglarna inte brydde sig nämnvärt om det envisa strilandet. Det var fullt fart bland matbehållare, buskar och snår. Rishögen, som ligger placerad på marken, är ett populärt ställe att sitta på men även att gömma sig i.


Sammanlagt åtta arter lyckades vi pricka in och de var följande: blåmes, talgoxe, svartmes, tofsmes, koltrast, nötväcka, trädkrypare och entita.


Det fanns gott om mat i alla behållare och på ett par ställen såg vi att det hade placerats ut ost. Både talgoxe och blåmes verkade uppskatta det.

En rolig syn var talgoxen som bestämde sig för att använda en av de uppsatta holkarna som väderskydd. Först satt den på utsidan framför hålet och knaprade på ett solrosfrö. Sedan flög den in i holken och efter några minuter dök ett huvud upp i öppningen. Där satt den fint och fortsatte skala frö men nu i skydd från regnet. Klok som en talgoxe får bli vår devis i fortsättningen.

Skogiga hälsningar från Mikke och Ewa

 

MATNING AV FÅGLAR

Här finns mer information om vad du skall tänka på vid matning av fåglar. Klicka på knappen "Vem äter vad" samt "Natursidan" för mer information.

 
  • Facebook
  • Instagram

©2020 av Hedströmsdalens Ornitologiska Förening. Skapat med Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now