top of page

REPORTAGE 2023

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2023. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

För reportage kopplat till Inventeringar, klicka på Inventeringar...

Höstmöte_bildvisning_db231109.jpeg

MEDLEMSMÖTE 9/11

Torsdagen den 9 november hade HOF sitt sedvanliga medlemsmöte/höstmöte i Studiefrämjandets stora lokal. Det var en sur novemberkväll och sura novemberkvällar passar det superbra med en inneaktivitet. 18 personer deltod. Första delen bestod i information till medlemmar vad som HOF arbetar med för olika projekt och vilka programpunkter som komma ska. 

Vårprogrammet kommer snart!

Efter fikat (sedvanliga gifflar, kakor, kaffe och te) visade Daniel Brehmer bilder i temat "Ölandsvadare - Beteenden i bilder". Det var mycket givande att lära sig hur de olika vadarna skiljer sig åt både i utseende men även hur de beter sig när de letar efter mat i den murkna tången. Förutom vadarna visade Daniel även bild på hur man skiljer på unga lärk- och aftonfalkar i flykten. Intressant och lärorikt. 


Maria Barkell

Bild, spovsnäppa: Daniel Brehmer 

Promenad_okt.jpg

HÖSTFÅGELVANDRING I KARLBERGSSKOGEN 28/10

En vacker solig, men lite kylig, morgon kl. 09.00 hade en grupp på sex personer samlats bakom Köpings museum, för att promenera i lugn takt längs Köpings ån och vidare upp mot Karlbergsskogen för att spana av fågellivet.


Precis när vi började gå längs med ån kom en storskarv flygande förbi uppströms och samtidigt satt det några grönsiskor uppflugna i några alar och knaprade på några alkottar. Strax innan dammbron kom en kungsfiskare flygande som skjuten ur en kanon. Tyvärr var det inte alla som hann med att få se den. Vid dammbron gjorde vi ett kortare stopp för att speja av buskarna utifall kungsfiskaren hade satt
sig på någon utskjutande gren, men det enda vi hörde och såg var några
gräsänder.


På vägen upp mot Karlbergsskogen passerade vi Volvogården, där en domherre flög förbi och en trädkrypare letade sig upp längs en trädstam.


Precis innan Gammelgården stannade vi till vid en privat fågelmatning, där på marken myllrade det av en massa grönfinkar och mitt bland dem hittade vi en stenknäck som pickade efter frön den med.


Nästa stopp blev HOF:s fågelmatning, vi gjorde ett lite längre stopp där för att
räkna ihop så många arter vi kunde för att sedan rapportera in antalet till
fågelbordstävlingen som HOF har. 7 st olika arter fick vi ihop vid matningen,
Talgoxe, blåmes, nötväcka, koltrast, entita, större hackspett och en svartmes.


Med en sådan fin dag tänkte vi att en sväng upp på sopberget skulle kunna vara givande, med lite tur kanske vi skulle kunna få se några rovfåglar cirkulera i skyn. På vägen dit var det ganska tyst i skogen, men väl uppe på sopberget fick vi syn på 2 st ormvråkar och en förbiflygande duvhök. Från skogen hördes en spillkråka och på vägen ner från toppen observerades en lite gärdsmyg.


På vägen tillbaka mot museet stannade vi till ytterligare en gång vid matningen,
men det gav inga fler arter. Vi gick samma väg tillbaka som vi kom. Vi dammbron tackade några för sig och vi fortsatte till museet, där sista arten blev 2 st steglits.

När vi hade summerat ihop allt vi lyckats observera, så visade det sig att vårt gäng hade fått ihop hela 29 arter.


Alla tyckte att promenaden hade varit väldigt rogivande tillsammans med ett trevligt gäng.


Alla observerade arter: storskarv, grönsiska, gräsand, skata, kungsfiskare, ringduva, tamduva, steglits, koltrast, sidensvans, gråkråka, kaja, fiskmås, gråtrut, trädkrypare, domherre, stenknäck, entita, björktrast, nötväcka, talgoxe, blåmes, svartmes, kungsfågel, större hackspett, ormvråk, duvhök, spillkråka och gärdsmyg.


Mikke Brännström

Bild: Ewa Thelén

EuroWatch_edited.jpg

HOFS EUROBIRDWATCH 7/10

En trevligt solig och blåsig dag vid Davids backe 

Årets EuroBirdwatch genomfördes för HOFs del vid Davids backe den 7/10. 7 medlemmar samlades vid ladorna ute på slätten för en förmiddag fokuserad på rovfågelspaning. Förmiddagen bjöd på soligt väder med ganska kraftig vind, utmärkt rovfågelsväder! Vi noterade rovfåglarna sparvhök, duvhök, tornfalk, fjällvråk, ormvråk och en havsörn. Vi tog lite vindskydd bakom ena ladan för korvgrillning, en fin Eurobirdwatch-tradition vi har i HOF. Välkommen till denna tradition oktober 2024! 

Daniel Brehmer

IMG_4512.jpg

LONA-DAG VID VÅTMARKEN SVAN 23/9

HOF medverkade vid LONA-dagen vid Våtmarken Svan den 23/9-23. Köpings kommun bjöd in och vi kunde träffa markägaren som visade och berättade kring hur våtmarken blivit till och vad som planeras framöver. Se även uppdaterad information under "Lokaler" - Våtmarken Svan. För rapportering via Artportalen finns nu en publik plats. Hoppas ni besöker våtmarken och rapporterar det ni ser, så att fler kan lockas att besöka platsen. Se även bilder från dagen genom att klicka på denna länk

Maria Barkell

ägretthäger.JPG

BLÅHAKESÖK 2 SEPTEMBER

Dagens utflykt var ett försök att återupprepa förra årets lyckade blåhakesök. Så här års rastar fåglarna ibland i våra lokaler under färden till vinterkvarteren.

Trots det ihärdiga regnandet, och mygginvasionen, slöt fyra deltagare upp vid starten i Norsa. Våtmarken var kraftigt översvämmad. En del Kanada- och grågäss sträckte förbi. Själva våtmarken dominerades av knappt tvåhundra krickor. Där fanns också gräs- och snatteränder, knipor, en vigg, några kvardröjande sothönor och några gråhägrar. Inga blåhakar fanns att se. Efter att en havsörn flugit förbi fortsatte vi till Måsta.

När vi kom fram till Måsta var lokalen och åkrarna så översvämmade att vi inte kom fram till själva åkerholmen. 

Istället fortsatte vi till Cementatippen. Där fann vi förutom rastande gäss en födosökande årsunge av brun kärrhök, men inga vadare. En flock ladusvalor födosökte lågt över fälten.

Utflykten avslutades på Malmön. När vi blickade ut över Barkaröviken fann vi rastande gäss och skäggdoppingar. I vassen fiskade ett par gråhägrar, men även två eleganta ägretthägrar! Vi lät dessa bli en vacker avslutning och konstaterade att sådant är fågelskådandet: man söker blåhakar men finner ägretthägrar!


Staffan Ekelund

Foto: Ägretthäger, Hjälstaviken, Maria Barkell

image0.jpeg

STRÄCKSKÅDNING VID KUNGSUDDEN I KUNGSÖR - JULI

Ornitologiska Klubben i Eskilstuna (OKE) och Västmanlands Ornitologiska Förening (VOF) har i några år på onsdag kvällar i juli och augusti, skådat sträck från Kvicksundsbron.


En medlem i HOF kom med en bra idé på ett medlemsmöte, "Varför inte skåda sträck vid Kungsudden?". Sagt och gjort. Tre tillfällen (torsdagar) lades in i vårprogrammet.


Första torsdagen 13/7 var det inge vidare bra väder och sträcken hade inte kommit igång, så två skådare såg 5st fisktärnor sträcka över Kungsudden.


Andra tillfället 20/3 fick ställas in relaterat till ösregn.


Igår, torsdagen den 27:e juli blev sträckskådningen av. Den leddes av Daniel Brehmer och tillsammans med Tina och Kenneth blev det en lyckad kväll. Totalt såg och hörde dem 24 arter, bl.a. dvärgmås, strandskata, gluttsnäppa och en obestämd silltrut/havstrut.


Sträcket hade nu kommit igång.

Det visade sig att Kungsudden är en bra lokal för sträckskådning.

Detta gör vi om nästa år i slutet av juli.

Maria Barkell

Foto: Daniel Brehmer

9E530648-AADD-48F0-B0AD-C401BC41CD94_edited.jpg

NORSA BIOBLITZ 10 JUNI

Lördagen 10/6 deltog HOF i Bioblitz Västmanland som i år hölls i Norsa. Som en av flera deltagande föreningar medverkade HOF genom att hålla en fågelvandring, bemanna fågeltornet under hela dagen samt även agera entrévärd.


I rollen som entrévärd hälsade vi besökare välkomna, delade ut broschyrer med tillhörande karta och visade vägen till besöksområdet. I värdskapet ingick även att räkna in antalet besökare. 


HOF ansvarade för två pass, morgon och eftermiddag. Under eftermiddagen, då Mikke och jag "arbetade",  stämde vi också av med besökare som var "färdiga" för dagen hur de upplevt arrangemanget och vi fick enbart lovord och positivt gensvar. Alla verkar ha haft några lärorika och intressanta timmar i Norsa.


I fågeltornet ställde vi upp tubkikare men även handkikare lånades ut till de som ville prova på att titta på fåglar. Vi hade också med exemplar av Fågelguiden att bläddra i. På utsidan av en av fågeltornets väggar sattes en stor krysslista upp som snabbt fylldes på med sedda och hörda fågelarter. På det viset kunde besökare få en snabb uppfattning om vad som var på gång fågelmässigt. Det fanns också ett finurligt fågelquiz att roa sig med och flera familjer uppskattade denna lättsamma tävling. Många barn men även vuxna vandrade stolta iväg med ett litet pris i sin hand. Det totala antalet arter fåglar summerades till 72. Ett riktigt bra resultat.


Mycket på grund av det fina vädret var det en tacksam uppgift att visa upp Norsas fågelvärld och mångfald. Några höjdpunkter som kan nämnas var skäggdoppingar som låg på bo och ruvade. Sothöneungar med sina spektakulära röda huvuden och spretiga frisyrer simmade runt. Det häckande tranparet klev runt på sina långa ben med två ungar härmandes sina föräldrar i sökande efter föda. I vasskanten paddlade ett gäng krickahanar runt och ute på den gröna ön i bassängen skränade skrattmåsarna ikapp. Även hos dem kunde tillökning konstateras.


Vi fick svara på många och intressanta frågor från stora och små besökare och vi hoppas på att de lämnade Norsa nöjda och kanske rent av med ett nyvaknat fågelintresse.

Text: Ewa Thelén

Rapport om fynd av kärlväxter & Rapportering i Artportalen

Drygt 200 arter, med månlåsbräken (rödlistad som nära hotad (NT)) som topp. De två platser vi fann månlåsbräken fanns inte rapporterade tidigare i Artportalen från Norsa hagar, så Norsa är ett litet eldorado för månlåsbräken med flera fyndplatser i betesmarken. Förmodligen går den att finna även på flera platser med lite tålamod.

Pilblad (rödlistad som NT) ny art för Norsa hagar. Den är betydligt vanligare i Västmanland än månlåsbräken, men alltid kul med nyfynd av rödlistade arter.


OBS! Var och en får själva lägga in sig som medobservatörer till fynden om man vill. Det är bättre än att ni lägger in egna fynd, för då vet vi att fynden hamnar på rätt plats och med bra noggrannhet. Om man vill bli medobservatör för ett fynd gör man en sökning för fynd från 10/6 i Norsa och presenterar som detaljerad lista. Till höger om artnamnen finns ett ”kugghjul” och där kan man välja ”Bli medobservatör”.


Jag har även lagt in bilder på några ryggradslösa djur, då man inte kan lägga in bilder i andras fynd. Har några bilder kvar att lägga in där.

En lav blev det också, den enda kryptogamen hittills.

Totalt är drygt 300 arter inlagda hittills från årets BioBlitz.


Vi kom underfund med att var ca 100 deltagare inklusive oss ledare och funktionärer från föreningarna. Det är bra med tanke på att Köpings kommun har en sjättedel av invånarantalet i Västerås kommun, där vi var och ifjol och hade ca 150 deltagare, inklusive ledare och funktionärer.

Text: Bengt Stridh

Klicka här för att se alla arter som rapporterats in till projektet BioBlitz 10/6 2023 i Norsa:

https://www.artportalen.se/ViewSighting/SharedSearch?storedSearchId=14373&identifier=202D4AD0

IMG_6756.JPG

FÅGELVANDRING 20 MAJ

Klockan nio på morgonen mötte ett glatt gäng upp bakom muséet i Köping. Tio personer och två hundar skulle tillbringa några fina timmar ihop i Kabbeskogen. 

Vandringen gick först längs med ån till Dammbron. Där svängde vi av mot skogen. Sedan följde vi en slinga mot och förbi sopberget, teknikbacken och tillbaka mot vår startplats.

Vädret var perfekt att vandra i och lyssna på fåglar. Soligt och stilla. 34 fågelarter blev det totalt noterat. Vi kunde konstatera att många sångare anlänt såsom svarthätta, trädgårdssångare och inte minst grönsångare. Vid Dammbron satt en forsärla på taket till KMV och en skrattmås stod mitt i forsen och svalkade fötterna.

I skogen "hittade" vi ett par trädkrypare som besökte sitt bobygge. Det var placerat mellan trädstammen och en bit bark som satt lös. I det utrymme hade paret fyllt på med små kvistar och skapat sig ett hem. Uppfinningsrikt, må jag säga.


På marken kunde vi bese skogsviol, skelört samt en krypande klubbhornsstekel. En sådan har då jag aldrig sett förut. Kul! 


Summa summarum, en bra start på lördagen med härlig fågelsång och entusiastiska skådare.


Vid pennan

Ewa Thelén

20230513_065735.jpg

GUNNARBOVALLEN 13 MAJ

Klockan 06.00 samlades 6 personer vid Tunadalsparkeringen för en utflykt till Köpings kommuns nästa naturreservat, Gunnarbovallen i norra Odensvi. Vädret var som gjort för en skogsutflykt med
strålande som och behaglig morgontemperatur, och en viss förväntan fanns att den brandkronade
kungsfågel som hördes och sågs där två dagar tidigare kanske kunde vara kvar.


Väl på plats vandrade vi genom den fina gammelskogen längs en sträcka som är tänkt att bli en liten led genom det som ska iordningställas som reservat.


En vacker skogsvandring med fågelsång och ”John Bauer-känsla”. Efter promenaden intogs medhavd fika invid det gamla boningshuset som numera står öde.


En härlig naturmorgon med gök, gärdsmyg, rödstjärt, järnsparv och många andra sångivriga fåglar, men den brandkronade kungsfågeln visade sig inte.

Daniel

Fågeltornskampen 2023.jpg

FÅGELTORNSKAMPEN 6 MAJ

Traditionsenligt deltog väderskyddet i Norsa i den årliga Fågeltornskampen, en tävling som går ut på att observera så många arter som möjligt mellan 05.00 och 13.00 från ett utvalt fågeltorn. Det är både en nationell och internationell tävling där torn från både Sverige, Finland och Danmark deltar.
I Norsa hade vi en vädermässigt mycket fin dag med sol, svag vind och relativt behaglig temperatur, även om det var lite kallt för de som var på plats vid tävlingens start 05.00. Detta lockade inte mindre än 27 skådare totalt, men tyvärr inte så många fågelarter som vi är vana vid.


Det stannade vid 80 arter, viket är det sämsta resultat Norsa någonsin haft och gav en delad 22a-plats i Sverige.
Trots det mediokra resultatet hade vi en fin och trevlig tornkampsdag som faktisk bjöd på en brun glada som visade upp sig vid tre tillfällen.


Vi laddar nu om för nästa års kamp där vi hoppas komma tillbaks till fornstora dagar med närmare 100 arter … men det tar vi då.

Under dagen hölls även "Fågelskådningens dag" vilket var en stämningshöjande aktivitet.


Läs mer om Fågeltornskampen här:
https://artrally.birdlife.se/Event/fageltornskampen-2023

Daniel & Maria

IMG_1834.HEIC

FÄRNA EKOPARK 15 APRIL

Lördagen den 15 april samlades sex medlemmar i HOF för att möta mångfalden i Färna ekopark.


Leif E guidade oss och informerade om skogens olika biotoper. Vi fikade vid en sjö och fortsatte sedan mot "Trollberget" för en minnesvärd skogspromenad i vårens solsken. 

Utflykten avslutades med grill för de som önskade vid sjön Långbjörken.


En mycket trevlig utflykt.

Maria Barkell 

Bildvisningsbild_edited.jpg

HOFS ÅRSMÖTE 23 MARS

Under kvällen samlades 17 medlemmar i HOF för årsmöte. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna stod det klart att sittande styrelse får förtroende ett år till. 

Efter lotteri och himmelskt god smörgåstårta hölls bildvisning av Halstahammarbon Annalena Hellkvist, som fick avsluta kvällen med fila bilder på bland annat lappuggla och lunnefåglar. 

Nu ser vi fram emot en härlig vår med HOFs alla utflykter.

Håll koll på startsidan och programmet för uppdaterad information.


Maria Barkell

Lappuggla: Annalena Hellkvist

Tysslingen 20230318_edited.jpg

TYSSLINGEN 18 MARS 2023

HOF´s utflykt till Tysslingen startade kl.08.00 i Köping med gemensam avresa.

Vi var 6 st varav 2 kvinnor som förväntansfulla åkte till Tysslingen för att beskåda sångsvanar, tranor och olika arter av gäss. Vädret var mulet men inget regn och vindstilla. 283 st sångsvanar hade räknats in denna morgon. Vi såg också 4 st tranor och ett antal grågäss,  sädgäss och spetsbergsgäss. Även några bläsgäss observerades och dagens överraskning, en mindre sångsvan. I luften hördes sånglärka och årets första tofsvipor sågs också. Det verkar som svanarna är lite senare i år så vid lunchtid åkte vi åter mot Köping efter en trevlig utflykt.


Vid tangenterna och ledare, Lars Jönsson.

Ugglelyssning_edited.jpg

UGGLELYSSNING 4 MARS 2023

Nästan fullmåne, stjärnklart och runt noll grader. Utmärkta förhållanden för en kväll/natt i skogen och lyssna efter ugglor, om det inte varit för vinden. Vind som gör det så svårt at höra på avstånd och det är tveksamt om ugglor gör så mycket ljud ifrån sig alls i blåsten. Med hopp om avtagande vind gav sig 9 personer från Köping och 7 från Skinnskatteberg ut i det tilltagande mörkret. Vinden avtog, men ugglorna förblev tysta. Vi njöt av en mäktig stjärnhimmel, vackert månljus och den tystnad som endast kan avnjutas långt ifrån trafik och mänsklig aktivitet. Sällskapet från Köping fick helt kort höra en pärluggla och Skinnskattebergsgänget fick in en kattuggla. Taffligt resultat med tanke på att vinden faktiskt nästan helt avtog vartefter kvällen gick. Vi samlades traditionsenligt vid Stora Vålen för korvgrillning och samkväm.


En riktigt mysig stund där månljuset nästan gjorde pannlamporna överflödiga.

Daniel Brehmer

Örnräkning_kungsudden_edited.jpg

ÖRNRÄKNING 2023

Norsa, Köping:

Lördag den 4:e mars var det dags för den årliga örnräkningen kring de mellansvenska sjöarna. Vi var fyra medlemmar som slöt upp vid Norsatornet. Vädret var halvklart, men en frisk nordan blåste.
 Vi fick bara se en enda juvenil (2K) havsörn. Den upptäcktes högt och långt bort. Troligen såg den kanadagässen som rastade vid hamninloppet. Örnen gick ned lågt bakom trädtopparna för att sedan gå ned över hamninloppet där alla gässen tog till vingarna.
Bland övriga obsar gladde att den första pilgrimsfalken var tillbaks vid bolådan på Norsasilon. Ett par knölsvanar flög förbi och så också Kanada- och grågäss. Två hanar storskrake fiskade vid oljepiren.

/Staffan Ekelund

Kungsudden, Kungsör:

I Kungsör vid Kungsudden stod jag Maria Barkell för första gången i örnräkningssammanhang. Det var en kall dag, med sina 9m/s och minus 1 grad så lyckades vi ändå finna lä vid en buske. 09:45 såg vi vår första örn, men den fick vi inte räkna in då den flög ifrån oss vid 10:00 då räkningen började. Vid varje kvart, tre gånger kammade vi noll men sen kom dom två spelflygande örnar och en förbiflygande, samtliga adulta. Vi var totalt 5 personer som stod och "njöt" under tiden 10-12:00 då örnräkningen skedde rum. En sidensvansflock mumsade mistelbär, steglitser flög förbi, en och annan kanadagås flög i arbogaån nedanför oss och en storskarv flög över våra huvuden.

En trevlig plats, en trevlig dag, en trevlig samling människor. 


/Maria Barkell

(Bild på vår utkiksplats Kungsudden)  

HOFräkning 2023.jpg

HOFS STADSFÅGELRÄKNING 2023

I år genomfördes räkningen i Kolsva och Köping. Nedan ges en berättelse för respektive orts räkning.

HOF-räkningen 2023 Köping

Lördagen den 28 januari var det åter igen dags för den årliga HOF-räkningen, där lag från olika orter i vårt upptagningsområde ska försöka se och höra så många fågelarter möjligt under två timmar. Denna förmiddag var vädergudarna med oss. Det bjöds på strålande sol och lagom vind, perfekt för fågelskådning. I år blev det två lag som gav sig ut i stadsmiljö för att räkna fåglar, ett lag från Kolsva och ett lag från Köping.

Laget från Köping samlade ihop 9st medlemmar och i Kolsva var det 3st medlemmar som prick kl. 10 startade att räkna alla arter man kunde se och höra. Som alltid när det ska räknas arter, brukar det första minutrarna för den som ska notera alla fåglar bli ganska stressiga. Folk ropar ut de man ser och hör, men den som skriver hinner inte alltid se det alla andra gör. Den första arten i Köping blev några riktigt vackra domherrar som satt högt upp i ett träd med solen skinande på hanarnas röda bröst. Det var en riktigt fin start på dagen. Det som är roligt för gänget i Köping är att man går samma tur varje år, så man vet på ett ungefär var vissa arter brukar uppehålla sig. Eftersom det fanns förutsättningar för ett bra resultat sattes ribban högt. "Vi försöker slå resultatet från 2020, då fick vi ihop 23 arter. Vi satsar på 25!!!", är det någon i gruppen som säger.

Vi promenerade längs med ån med riktningen satt mot ankdammen. Precis när vi ska svänga ner dit är det någon som hojtar "det sitter 3st turkduvor där i trädet". Mycket riktigt är det turkduvor i trädet. Vi har inte haft dem vid ankdammen förut, de brukar dyka upp på andra platser. När vi viker av från ån och går mot Bondgårdsberget har listan redan fyllts på med 17st arter. Vid Bondgårdsberget fylls lista på ytterligare med gråsiska, björktrast och sparvhök. Fågelräknarna drar vidare i riktning mot Karlbergsskogen. Vägen dit bjuder inte på några arter alls, det är väldigt fågeltomt. Väl vid matningen i Karlbergsskogen dyker en större hackspett upp, den sitter alldeles intill stigen och hackar på ett träd. Sedan hörs stjärtmes och svartmes innan vi går vidare mot museet. Tiden börjar rinna ifrån oss. Väl nere vid järnvägsstationen flyger några gråtrutar förbi och i släptåg hänger 2st fiskmåsar med och de blir vandringens sista art. När vi är vid Prostgården går tiden ut för årets räkning. När alla arter är räknade visar det sig att gruppen har nått sitt uppsatta mål, det blev prick 25st arter. Alla som var med och vandrade tyckte att det hade varit jätteroligt med fint väder, trevliga människor och en hel del fågel som visade upp sig. Vad mer kan man begära.

Köpings alla arter: domherre, tamduva, gråkråka, skata, blåmes, talgoxe, pilfink, koltrast, kaja, gärdsmyg, gräsand, gråsparv, turkduva, nötväcka, entita, trädkrypare, grönfink, gråsiska, sparvhök, björktrast, större hackspett, stjärtmes, svartmes, gråtrut och fiskmås.

Tack alla ni som var med, både i Kolsva och i Köping, och gjorde dessa två timmar till något bra. Hoppas att vi ses nästa år igen, då det ska räknas.

Mikke Brännström

HOF-räkningen 2023 Kolsva

Kolsvas medlemmar hade tre tappra spanare ute denna vackra januariförmiddag och tillryggalade 6,5 km på gator och stigar. Man lyckades inte locka ut några övriga Kolsvabor, kanske några hade fullt upp med Melodikrysset eller var ute och promenerade ändå såg fåglar både här och där.

Tyvärr var det ganska få arter i farten, många matningar stod utan flygande gäster. Räkningen avslutades med behövlig gofika på byns konditori där det bjöds på gröna semlor och Kolsvamunkar.

Dagens sammanräknade antal arter blev 13, slår man ut det på 3 spanare är det 4,33 arter per person. Vad bjöd då Köpingsborna på, jo 2,77 arter per person. Det är väl så man räknar?

Arter i Kolsva: talgoxe, blåmes, koltrast, kråka, kaja, korp, skata, domherre, grönfink, större hackspett, nötväcka, tamduva, pilfink.

Efter tävlingstid: sidensvans, ormvråk och steglits.

Tina Nordberg

Artrally logga.jpg

VOFS ARTRALLY 2023
KÖPING KINGSFISHERS

Varje år arrangerar VOF ett artrally i januari där man skapar ett lag som mellan 00.00 och 15.00 ska hitta så många fågelarter som möjligt inom en kommun. Vårt lag, Köping Kingsfishers, tävlade i Köpings kommun. Förberedelserna bestod i att planera en rutt för dagen för att maximera möjligheten för så många tänkbara arter som möjligt, med start i skogen på natten för att ge ugglorna en chans. 


Lördag 21/1 kl. 00.00 var det äntligen dags! Vi började 00.00 vid Norsa i hopp om en ropande kattuggla ... vi fick nöja oss med en skrattande gräsand! Rallyt fortsatte med en rejäl runda i skogarna i nordvästra delen av Köpings kommun. Efter ihärdigt visslande på massor av platser i skogen och en powernap mellan 6.30 och 7.30 konstaterade vi kl. 08.00 att vi hade hört en kattuggla utöver den skrattande gräsanden. 8 timmar, 2 arter ... pust!


Det av YR utlovade solskenet förbyttes i ett kompakt molntäcke med tilltagande dimma. Det var TYST i skogen. Inga skogshöns och väldigt taffligt med småfågel. Vi drog mot stan. Vi prickade på vägen ner mot Köping in diverse arter på olika matningar, däribland en fasan ... som visade sig vara den enda som obsades i hela Västmanland den dagen. Den heter Harald och håller till på Kenneth och Tinas matning. Tack Harald! Där kom även en sparvhök och skrämde upp alla vid matningen ... Harald sprang!!! 

Utöver denna sparvhök var det taffligt med rovfågel i farten. En ormvråk och en tornfalk noterades. Nere vid silon hittade vi stjärtandshonan som varit där några veckor, den var vi, liksom med Harald, ensamma om i hela Västmanland, kul! När tävlingen avslutades 15.00 konstaterade vi lätt besvikna att vi endast fått in 40 arter. Efter avslutad tävling återsamlas alla lag som vill för en sammanställning av hur det har gått för alla lag, och middag serveras. Detta skedde i år vid Hallstaparken i Hallstahammar och traditionsenligt serverades gräddstuvad pyttipanna med rödbetor och stekt ägg ... mums (tycker de flesta ...)!!!

Lagmedlemmar I Köping Kingsfishers var Daniel Brehmer, Maria Barkell, Mikke Brännström och Kenneth Nordberg. Vi hittade dessa arter; björktrast, blåmes, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, gräsand, grönfink, gulsparv, kaja, koltrast, korp, kråka, kungsfågel, nötskrika, nötväcka, pilfink, skata, större hacksspett, talgoxe, talltita, tamduva, tofsmes, fasan, fiskmås, gråtrut, grögöling, gärdsmyg, kattuggla, ormvråk, sidensvans, sparvhök, spillkråka, stare, steglits, stjärtand, stjärtmes, storskrake, tornfalk och turkduva. Fetstilade var ovanliga för dagen.


Vi tackar varmast alla vänliga personer som tipsat oss om fåglar under tävlingsdagen ... och hoppas fler lag från Köping vill vara med på denna mycket roliga tillställning i januari 2024.

Klicka här för att läsa VOFs sammanställning av dagen.

Norsa_221231.jpeg

​NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12

HOF:s Nyårsskådning 2022 vid Norsa bjöd på riktigt ruggit väder. Blåsigt och fågelfattigt. Vi hade dock ett riktigt trevligt nyårsfirande med 10 medlemmar. Som brukligt den här årstiden var det flera skådare än fågelarter, som var 8 till antalet. Roligast var den årliga varfågeln.

Vi mumsade på glögg, pepparkakor och praliner och önskade varandra ett...

.... Gott Nytt Skådarår 2023!

bottom of page