REPORTAGE 2022

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2022. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

HOF_SNR_Jägaråsen_20221514.JPG

JÄGARÅSENS NATURRESERVAT 14/5

En solig och tidig lördagsmorgon kl 06:00 möttes 9st HOF- & SNF are vid Tunadalsparkeringen i Köping. Siktet ställdes in på parkeringen vid badplatsen Botten på Jägaråsen. En kylig promenad längs med vägen vid Ekhagen gav en en promenad med användande av alla sinnen. Tina lärde oss mer om vad vi kan känna, smaka och dofta i naturen. Vi hörde svartvit flugsnappare, göktyta och såg hur en trädkrypare jobbade för att få mat till sina ungar i en gammal ek.

Efter promenaden var det dags för fika/frukost. Den intogs på lä sidan vid badplatsen Botten. Där kunde vi även se en drillsnäppa, gräsänder, fiskgjuse, strandskata (som vi även kunde höra säga kubik kubik kubik där den flög) och en envis kungsfågel sjöng sin välbekanta sång.

Efter fikat/frukost bar det iväg till Jägaråsens naturreservat. Där gick vi på åsen mot Kungsör. Mycket utav skogen var granskog som fällts pga. granbarksborren. Här kunde vissa av oss se grå flugsnappare. Vi hörde även göken, härmsångare och trädgårdssångare.

En mycket trevlig utflykt i samarbete med Naturskyddsföreningen Köping. 

Detta gör vi om nästa år!

Stort tack! 

Maria Barkell

Norsa.png

FÅGELTORNSKAMPEN 7 MAJ

Efter två år av pandemistopp för Fågeltornskampen kunde den genomföras "som vanligt" igen den 7 maj 2022. Team Norsa anmäldes som lag och väderskyddet i Norsa bemannades mellan 05.00 och 13.00 då tävlingen pågick. Efter flera veckors uppehållsväder började det regna vid 4.30 och vinden tilltog allt mer. Detta gjorde det svårare att höra fåglar bakom väderskyddet och de gråa vädret med allt tätare dimma gjorde det svårare att se ordentligt åt andra hållet. Även om det ljusnade ett par timmar under själva kamptiden så var vädret inte till vår favör denna dag. Vi stannade på 82 arter, vilket under omständigheterna får anses ganska bra, även om det var det sämsta resultat Norsa någonsin presterat. 

Stämningen i väderskyddet och på kullen var dock god bland de 14 deltagarna som närvarade under hela eller delar av kamptiden. Några nya årskryss ramlade in för de flesta när ärtsångaren hörde av sig och göktytan ropade för fullt och även visade upp sig i ett träd. Strax efter slutsignalen kl. 13.00 mojnade vinden och molntäcket sprack upp. Med nästan ironisk exakthet såg vädrets makter alltså till att göra det svårskådat just under kamptiden. Ett roligt och nytt inslag i årets kamp var att man kunde rapportera sina arter direkt via Birdlife Sveriges hemsida, och se andra lags rapporteringar (om de rapporterat sina arter under tiden) i realtid. En sammanställning av resultatet finns här... Norsas 82 arter räckte till en inte alltför hedrande 16e-plats. Nu laddar vi om för Tornkampen 2023 som går av stapeln 6 maj.

Daniel Brehmer

Skärmavbild 2022-04-21 kl. 21.03.10.png

FÅ KOLL PÅ VITFÅGLAR, FÖREDRAG 25 APRIL

Måndagen den 25:a april välkomnades strängnäsbon Ulf Gustafsson från Strängnäs Ornitologiska Klubb för föredrag om Vitfåglar. Ulf som har lång erfarenhet och stort kunnande gällande identifiering av vitfåglar lärde oss det mesta att tänka på vid artbestämning av havstrut, gråtrut, silltrut, medelhavstrut och kaspisk trut. Föredraget hölls i samarbete med Studiefrämjandet och deltagare från HOF:s medlemmar samlades i SFR:s stora lokal och via det digitala verktyget Zoom.

Är du också intresserad av föredrag om Vitfåglar? Hör av dig till Maria Barkell via mail hofbirds@gmail.com så kan vi planera in liknande föredrag nästa vår! 

St%C3%B6rre%20hackspett_edited.jpg

HOF-UTFLYKT I SKEDVISKOGARNA 23 APRIL 2022

Lördagen den 23/4-22 samlades 3 st i Köping, 1 st i Skinnskatteberg och 1 st anslöt vid Rysstorget på vägen till Näverkärret. Ledare var Lars Jönsson och Leif Edberg. Det var 2 kvinnor och 3 män.


Vi åkte först till Slåttermossen. Huvudsyftet med utflykten var att spana efter spettar och skogshöns men annat var också välkommet. Det första vi såg och hörde var en dubbeltrast som kom flygandes över mossen. Kort där efter såg och hörde vi också en större hackspett. Det var gott om grönsiskor som klängde i träden under hela utflykten. Innan vid åkte vidare hörde vi också Smålom som flög ovanför träden troligen på väg mot Iresjön för matsök.

Trots soligt väder och inte för kallt så var det ovanligt dåligt med fåglar. Möjligen var vinden en bidragande orsak.

Vi åkte vidare till Sandådalen, Tretjärnsvägen men några omkullfallna träd gjorde att vi inte kunde åka på alla vägar som planerat. Vi gick runt i skogen runt Orrmossen för att se om vi kunde stöta upp någon Tjäder, Orre eller Järpe men såg bara tjäderspillning.


På väg tillbaka stod en Tjädertupp vid Lilla Vålen.


Därefter skildes vi åt efter en skön lördagsförmiddag.

Vid tangenterna: Lasse J.

201121.png

FÅGELBORDSTÄVLINGEN 2021-2022

Fågelbordstävlingen pågår varje år mellan 1 oktober och 31 mars. Varje deltagare räknar fågelarter vid sina fågelbord eller någon av de publika matningar som finns runt om i HOF:s område. Fåglarna som räknas får vara max 5 m från matningsplatsen. Även fåglar som anfaller matningen räknas, t.ex. sparvhök och duvhök. 

Resultat Fågelbordstävling 2021-2022

Sex års Fågelbordstävling

Statestik Fågelbordstävling 2017-2022

Ansvarig för tävlingen är 

Kenneth Nordberg 

hornuggla hona 200522 5_edited_edited.jpg

DIGITAL WORKSHOP - BAND 4/4

Vi hade under måndagen den 4 april en workshop i appen BAND via det digitala verktyget Teams. Vi gick igenom på vilket sätt man kan bli inbjuden till en BAND-grupp, hur man kan söka fram en BAND-grupp och lite allmänt om funktionerna "Home" , "Feed" och notiser. 

Det viktigaste av allt gick vi igenom tillsammans nämligen hur man larmar en fågel via BAND.

Deltagarna fick tillgång till den privata BAND-gruppen "HOF:s BAND-träning" och kunde där själva öva på att larma fåglar med och utan karta samt med och utan bild.

Den 11 april kör vi Digital workshop i Artportalens Checklista och 24 april kör vi Digital workshop i BAND & Artportalens Checklista. 

Vi planerar även in dessa tillfällen till hösten.

Välkomna!

Maria Barkell

Häckning 09.jpg

HOFS UGGLELYSSNING 22-03-19

Lördag kväll, vindstilla, stjärnklart, fullmåne igår, strax över nollgradigt … perfekta förhållanden för

ugglelyssning alltså!


Från Köping begav sig 9 personer iväg 18.00 och möttes upp av 2 till vid andra

stoppet för kvällen. Totalt gjordes 10 stopp på platser där man ”brukar” höra ugglor, men … nej. 

Denna kväll var det, trots fantastiska förutsättningar, tyst på ugglor. Några hörde en kattuggla på stort avstånd, men inte mer än så.

Från Skinnskatteberg åkte 10 personer tillsammans och gjorde total 18 stopp varav 7 gav utdelning. 2 sparvugglor, 1 pärluggla och 6 kattugglor (varav 2 var par) räknades in. Utöver det sågs morkulla på tre ställen dra iväg i månskenet. En lyckad utflykt för de ”nya” som guidades av ”Leif och Leif”.

Både Skinnskattebergsgänget och Köpingsgänget kunde konstatera stor aktivitet på sångsvan på flera ställen. Även tranor hördes .. och någon uppskrämd tofsvipa som beklagade sig en smula.


Vid 22.00 samlades alla vid Stora Vålen för korvgrillning. Mycket mysigt med sprakande glöd, härlig grilldoft och

trevligt sällskap i den vindstilla månbelysta skogen.

Vid 23.00 packade vi ihop och konstaterade att, trots dåligt med ”träffar” av ugglor för Köpingsgänget, fick vi en fantastiskt vacker och härlig kväll.

/Daniel Brehmer

örnräkning 5 mars norsa.jpeg

ÖRNRÄKNINGEN 2022-03-05

Den 5:e mars genomfördes den årliga örnräkningen i Fältstationen Rördrommens regi. Syftet är att få en överblick över hur många örnar som uppehåller sig i 5 län kring Mälaren och Hjälmaren.


Föreningen organiserade räkningen från tornet i Norsa under 2 timmar. Totalt besökte 12 personer örnräkningen. Vi fick totalt 5 observationer av förbiflygande havsörnar. Som mest hade vi tre i luften samtidigt.


Många faktorer spelar in i hur många örnar man kan se. Vädret var bra, men lite dålig vind för flygning. Vi såg inget isfiske. Skräpfisk på isen lockar örn. En död gås eller annat kadaver likaså. Fem örnobsar får ses som ett bra resultat.


Totalt bemannade inventeringen 89 platser. Sammanlagt sågs 155 havsörnar och 5 kungsörnar. Ett resultat lite lägre än förra året, vilket tros bero på vädret.
Förutom örnarna såg vi även tre ormvråkar, grå- och kanadagäss, sånglärka, stare, mindre korsnäbb, gröngöling, storskarv samt en flock gråtrutar.


Text: Staffan Ekelund 

Bild: Tina Nordberg

För mer information om Örnräkningen klicka här...

Köping Kolsva.jpg

STADSKAMPEN 30 JANUARI 2022

På söndagsmorgonen, i strålande sol och kraftfulla nordliga vindar, samlades 5st

medlemmar på Tunadalsparkeringen för att ta del i HOF:s årliga stadskamp. I år

blev vi två lag som kampade, ett från Köping och ett gäng på 4st medlemmar från Kolsva.


Klockan 10.00 gick startskottet för kampen. Det visade sig att det inte bara var en kraftfull motvind till att börja med utan gång och cykelbanorna var såphala att gå på. Trots detta trillade arterna in för båda lagen. Det var talgoxar, blåmesar, kajor, skator och tamduvor. De s k "vanliga arterna" brukar till en början göra så att artlistan byggs på ganska fort. Ju längre kampen fortgick desto svårare blev det att pricka in nya arter på våra listor, men det dök upp domherrar, bergfink, grönfink

och grönsiskor i mängder. I år verkar det vara ett bra år för grönsiskor.


Det fina vädret blev succesivt allt sämre, det mulnade på så när kampen började

lida mot sitt slut hade solen försvunnit men vinden var kvar.


På slutet letade köpingsgänget efter större hackspett i Karlbergsskogen och i

Kolsva letade efter kråkor. När klockan slog 12, så var kampen över och varken

större hackspett i Köping eller kråka i Kolsva kunde noteras i artlistan.


När lagen hade summerat sina listor visade resultatet att Köping hade lyckats få ihop 18st arter och Kolsva hade fått ihop en mindre, 17st arter. Således en väldigt jämn kamp i år.


Trots kraftig blåst och hala gångbanor var deltagarna väldigt nöjda med utflyckten

och promenaden. Nästa år hoppas vi på att fler lag anmäler sig till kampen.


Tack så mycket till alla ni som deltog i årets stadskamp.


Hälsningar från Mikke Brännström.


Artlista Kolsva:

Domherre, talgoxe, korp, tamduva, blåmes, kaja, gulsparv, pilfink, bergfink,

gråsiska, grönfink, grönsiska, större hackspett, nötväcka, koltrast, skata och

gråsparv.

Artlista Köping:

Tamduva, kaja, talgoxe, koltrast, gråsparv, gräsand, sidensvans, grönsiska,

blåmes, nötväcka, gråkråka, skata, domherre, björktrast, grönfink, entita, pilfink

och svartmes.

Tallbit 211221 (5)_edited.jpg

VOF'S ARTRALLY 22-01-22

VOFs årliga artrally gick av stapeln lördag 220122 och fem lag från HOFs område deltog, två från Köping, två från Skinnskatteberg och ett från Kungsör. Ett av Köpingslagen vann på hela 62 arter och vann även skogsklassen med 11 arter. Det andra Köpingslaget körde i år EKO-klassen och promenerade inom Köping. 41 arter fick de ihop. Läs mer här ... och se den totala sammanställningen här ...

Nyårsafton_2021.JPG

NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12

HOF:s Nyårsskådning 2021 vid Norsa bjöd på dimma, plus 3 grader och isig backe upp till väderskyddet. Vi hade dock ett riktigt trevligt nyårsfirande med 17 medlemmar. Som brukligt den här årstiden var det flera skådare än fågelarter, som var 12 till antalet. Roligast var den årliga varfågeln.

Självaste tomten hade dröjt kvar i trakten och serverade varm glögg och pepparkakor.

Gott Nytt Skådarår 2022!