REPORTAGE 2021

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2021. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

RINGMÄRKNING AV TORNFALK

2021-06-13

Två medlemmar i HOF är med och driver ett stort projekt för tornfalkar som är förlagt till bland annat delar av HOFs område. Projektet har pågått sedan slutet av 80-talet och genererat en mycket stabil och talrik population tornfalk i området.

En solig, vindstilla och varm junikväll följde vi med för att ringmärka ungar i två holkar. Det var fem välmående ungar i vardera holk. En mycket trevlig och spännande kväll. För bilder, se här ...

Daniel Brehmer och Maria Barkell

NATTFÅGELLYSSNING 21-06-05

2021-06-13

Lördag 5 juni samlades 7 personer för nattfågellyssning. Vädret var vad man kan kalla för perfekt med sol, vindstilla och runt 15 grader. Efter en relativt "tyst" start i Himmeta drog vi oss norrut. Vid Västlandasjön hördes rörsångare och sävsångare samt en ropande kattuggla från andra sidan sjön. Festligt! Färden fortsatte norrut mot Västra Skedvi och skogen norr därom. Vid Laksta hördes en gräshoppsångare alldeles intill vägen som hördes riktigt bra. I "vanlig ordning" satt även en näktergal på den platsen och rördrommen hördes även tuta över Skedvisjön. 

Vidare upp i skogen hörde vi totalt nio nattskärror på olika ställen, hörde ett mycket fint enkelbeckasinspel och några morkullor drog förbi. Dock gick hela kvällen utan en enda vaktel eller kornknarr. Märkligt. Strax efter 01.00 avslutade vi utflykten och drog oss hemåt mot Köping. En mycket trevlig utflykt!

TÄVLINGEN ”VÅRFÅGLAR RUNT KNUTEN” I NORSA

2021-05-11

Lördag 8/5 kl 05.00-13.00.

Mikke och jag tillbringade dagen med ett fantastiskt fågelrally. Under ovan timmar fick vi ihop 59 arter vilket vi var mycket nöjda med. Några spännande obsar blev det i form av småspov, mindre strandpipare, brushane och havsörn. Mandarinanden fanns där men gäckade oss, tyvärr. Morgonen var svinkall, med minusgrader, men sedan kom solen fram och då blev det skönt. Den obligatoriska kaffetermosen, med innehåll, bidrog också till att hålla värmen. Även några besökande fågelskådarkollegor bidrog till det fina resultatet så heder till dem. 400 lag deltog i år vilket var rekord. Två lag hade rapporterat pilgrimsfalk varav vi, Team Vingspan, var ett. Tack till våra fina falkar! Nästa år ses vi vid tornet i Norsa och tävlar tillsammans för HOF.

Ewa Thelén

FÅGELBORDSTÄVLINGEN GENOM ÅREN

2021-04-11

HOF:s fågelbordstävling har pågått ett antal år nu, ca 7-8 år. Under de senaste 5 åren har jag (Kenneth Nordberg) fört statistik på antal arter och frekvens. Lokalerna för matningen är utspridda i Skinnskattebergs och Köpings kommuner. Det är allt från rena vildmarksmatningar till stadsmatningar och allt däremellan.

Totalt har 59 arter setts genom åren. Av dessa har följande observerats vid endast ett tillfälle: nötkråka, råka, gransångare, gräsand, snösparv, tallbit, tornfalk, dubbeltrast, lappuggla och tjäder. Talgoxe och blåmes har setts vid alla matningar under alla år. Vanliga är också nötväcka, domherre, större hackspett, entita, skata och koltrast som har varit vid minst 80% av alla matningar.

För information om vilka arter som besökt matningarna genom åren och lite statistik över vissa arter, klicka här.

För resultatet av 2021 års tävling, klicka här.

HOF'S UGGLELYSSNINGSKVÄLL 2021

2021-03-25

Klockan 18.00 den 20 mars samlades 8 personer i Köping och 10 personer i Skinnskatteberg för avfärd mot våra ugglemarker. Det var vindstilla och fin solnedgång och behagliga 5 grader. Köpingsgruppen började bra med en ropande sparvuggla som dessutom visade upp sig fint för oss. Bingo! Färden fortsatte mot andra marker där vi senare hörde en berguv ropa på lite avstånd. Bingo igen! Efter dessa träffar började vinden och molnigheten att tillta och ugglorna tystnade. 

Skinnskattebergsgänget höll till i Färna Ekopark och fick in kattuggla, sparvuggla, pärluggla och slaguggla innan vädret slog om. Strax efter 21 började det sedan regna lätt varpå vi styrde kosan hemåt. En något kort, men ändå uppskattad utflykt.

Utflyktsledare Daniel Brehmer och Leif Johansson

SOK'S UGGLELYSSNING MED HOF 2021-03-13

2021-03-16

Vid Ugglans träd möttes ett gäng förväntansfulla SOK:are en stilla eftermiddag i mars.

I gemensam karavan bar det iväg till Köping där Daniel, Mikke och Ewa från Hedströmsdalens Ornitologiska Förening (HOF) mötte upp oss. Vi delades upp i två grupper den ena fick följa med Daniel, Mikke och Ewa till Köping/Skinnskattebergs ugglemarker och den andra gruppen fick följa med mig, Maria Barkell, till Färna Ekopark. I Färna Ekopark mötte Leif Edberg och Leif Johansson upp oss och resan fortsatte in på små snöbeklädda skogsvägar. Det var magiskt att stå och lyssna på tystnaden. En kattuggla ropade långt bort. Leif Edberg berättade om skogen och vargar som har revir där. Resan fortsatte. Sångsvanar tutade över och kring oss. Mot slutet av resan fick vi äran att lyssna på en hane slaguggla bara några meter ifrån oss. Magiskt.


Därefter fortsatte resan mot Karmansbo där Daniel, Mikke och Ewa mötte upp oss för en sista ugglelyssning, innan hemfärd. Efter en lång slingrig skogsväg kom vårt första stopp. Vi öppnade dörren och steg ut. Där var den, pärlugglan.


Vi som följde med Daniel, Mikke och Eva, ställde kosan till skogarna väster om Kolsva. Vid första stoppet var det fortfarande ljust, så ingen uggla noterades. Men däremot hördes mindre ”flockar” av sångsvan och grågås samt även sjungande sånglärka och orre. Vid nästa stopp och det var nästan mörkt hördes en berguv på avstånd. Intensivt hoande och med en sådan ljudnivå så att även en hörselhandikappad individ kunde njuta. Färden gick vidare på slingrande vägar med omväxlande öppna fält, skog och föryngringsytor (hyggen med andra ord). Nästa stopp gav BINGO!! Ropande hökuggla på håll, pärluggla och kattuggla. Häftig trio att njuta av. Vid nästa anhalt fick vi oss till livs 3, säger 3, pärlugglor. Vilken symfoni! Man kan få ståpäls för mindre. Vi stod nog i 15 minuter och deras ”kuttrande” ljöd oförtrutet över nejden, dvs hygget. Avslutningsvis fick vi ytterligare en pärluggla som hoade och några korta läten från en hona av slaguggla. Summa summarum gav vår kväll 5 olika arter av ugglor, nästan mer än vad våra förväntningar var.


Därefter var det dags att åka hemåt, glada i hågen. Ett stort varmt tack till Maria som ordnade träffen med stöd av trevliga medlemmar ur HOF.

/Maria Barkell och Leif Ekblom

VOF'S ARTRALLY 21-01-23

2021-01-25

Den 23 januari genomfördes VOFs årliga artrally. Endast ett lag från Köping, Köping Kingsfishers, deltog detta år. Vi, Mikke Brännström och Daniel Brehmer gav oss ut strax efter 06.00 efter att vi valt att spendera den blåsiga och regniga natten hemma. Starten var planerad till en plats där hökuggla setts frekvent under vintern, där även sparvuggla brukar hålla till. Ingen av dessa ”var hemma”, men som bonus fick vi in Lappuggla på platsen. Bingo! 

När solen steg över horisonten blev det mer fart på fågellivet i skogen och vi prickade in en triss i skogshöns. Järpen som brukar vara lurig hörde snällt av sig på lockande, följt av en tjäderhanne i en tall på en mosse och 20 orrar i ett träd invid vägen. Ett meståg förde med sig både mindre korsnäbb, talltita och tofsmes som brukar vara luriga när man lämnar skogen, men hackspettar var det sämre med.

Några vänliga skådarvänner tipsade oss sedan om några intressanta obsar så vi på Malmön prickade in häger, stjärtmes, gråsiska och grönsiska. Som bonus fick vi syn på havstrut och fiskmås bland gråtrutarna på isen också. Kalas! Sedan gick det trögt på de matningar vi hade satt en del hopp till, men avslutningen på Mikkes matning med både bofink och bergfink klockan 14.59 gav en värdig avslutning på rallyt som inbringade 45 arter.

Vid sammanställningen räckte dessa arter till en 5e plats totalt och seger i den nyinstiftade skosartsklassen. Tack lappugglan och järpen får vi säga!!! 


Daniel Brehmer och Mikke Brännström