top of page

REPORTAGE 2023

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2023. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

För reportage kopplat till Inventeringar, klicka på Inventeringar...

Bildvisningsbild_edited.jpg

HOFS ÅRSMÖTE 23 MARS

Under kvällen samlades 17 medlemmar i HOF för årsmöte. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna stod det klart att sittande styrelse får förtroende ett år till. 

Efter lotteri och himmelskt god smörgåstårta hölls bildvisning av Halstahammarbon Annalena Hellkvist, som fick avsluta kvällen med fila bilder på bland annat lappuggla och lunnefåglar. 

Nu ser vi fram emot en härlig vår med HOFs alla utflykter.

Håll koll på startsidan och programmet för uppdaterad information.


Maria Barkell

Lappuggla: Annalena Hellkvist

Tysslingen 20230318_edited.jpg

TYSSLINGEN 18 MARS 2023

HOF´s utflykt till Tysslingen startade kl.08.00 i Köping med gemensam avresa.

Vi var 6 st varav 2 kvinnor som förväntansfulla åkte till Tysslingen för att beskåda sångsvanar, tranor och olika arter av gäss. Vädret var mulet men inget regn och vindstilla. 283 st sångsvanar hade räknats in denna morgon. Vi såg också 4 st tranor och ett antal grågäss,  sädgäss och spetsbergsgäss. Även några bläsgäss observerades och dagens överraskning, en mindre sångsvan. I luften hördes sånglärka och årets första tofsvipor sågs också. Det verkar som svanarna är lite senare i år så vid lunchtid åkte vi åter mot Köping efter en trevlig utflykt.


Vid tangenterna och ledare, Lars Jönsson.

Ugglelyssning_edited.jpg

UGGLELYSSNING 4 MARS 2023

Nästan fullmåne, stjärnklart och runt noll grader. Utmärkta förhållanden för en kväll/natt i skogen och lyssna efter ugglor, om det inte varit för vinden. Vind som gör det så svårt at höra på avstånd och det är tveksamt om ugglor gör så mycket ljud ifrån sig alls i blåsten. Med hopp om avtagande vind gav sig 9 personer från Köping och 7 från Skinnskatteberg ut i det tilltagande mörkret. Vinden avtog, men ugglorna förblev tysta. Vi njöt av en mäktig stjärnhimmel, vackert månljus och den tystnad som endast kan avnjutas långt ifrån trafik och mänsklig aktivitet. Sällskapet från Köping fick helt kort höra en pärluggla och Skinnskattebergsgänget fick in en kattuggla. Taffligt resultat med tanke på att vinden faktiskt nästan helt avtog vartefter kvällen gick. Vi samlades traditionsenligt vid Stora Vålen för korvgrillning och samkväm.


En riktigt mysig stund där månljuset nästan gjorde pannlamporna överflödiga.

Daniel Brehmer

Örnräkning_kungsudden_edited.jpg

ÖRNRÄKNING 2023

Norsa, Köping:

Lördag den 4:e mars var det dags för den årliga örnräkningen kring de mellansvenska sjöarna. Vi var fyra medlemmar som slöt upp vid Norsatornet. Vädret var halvklart, men en frisk nordan blåste.
 Vi fick bara se en enda juvenil (2K) havsörn. Den upptäcktes högt och långt bort. Troligen såg den kanadagässen som rastade vid hamninloppet. Örnen gick ned lågt bakom trädtopparna för att sedan gå ned över hamninloppet där alla gässen tog till vingarna.
Bland övriga obsar gladde att den första pilgrimsfalken var tillbaks vid bolådan på Norsasilon. Ett par knölsvanar flög förbi och så också Kanada- och grågäss. Två hanar storskrake fiskade vid oljepiren.

/Staffan Ekelund

Kungsudden, Kungsör:

I Kungsör vid Kungsudden stod jag Maria Barkell för första gången i örnräkningssammanhang. Det var en kall dag, med sina 9m/s och minus 1 grad så lyckades vi ändå finna lä vid en buske. 09:45 såg vi vår första örn, men den fick vi inte räkna in då den flög ifrån oss vid 10:00 då räkningen började. Vid varje kvart, tre gånger kammade vi noll men sen kom dom två spelflygande örnar och en förbiflygande, samtliga adulta. Vi var totalt 5 personer som stod och "njöt" under tiden 10-12:00 då örnräkningen skedde rum. En sidensvansflock mumsade mistelbär, steglitser flög förbi, en och annan kanadagås flög i arbogaån nedanför oss och en storskarv flög över våra huvuden.

En trevlig plats, en trevlig dag, en trevlig samling människor. 


/Maria Barkell

(Bild på vår utkiksplats Kungsudden)  

HOFräkning 2023.jpg

HOFS STADSFÅGELRÄKNING 2023

I år genomfördes räkningen i Kolsva och Köping. Nedan ges en berättelse för respektive orts räkning.

HOF-räkningen 2023 Köping

Lördagen den 28 januari var det åter igen dags för den årliga HOF-räkningen, där lag från olika orter i vårt upptagningsområde ska försöka se och höra så många fågelarter möjligt under två timmar. Denna förmiddag var vädergudarna med oss. Det bjöds på strålande sol och lagom vind, perfekt för fågelskådning. I år blev det två lag som gav sig ut i stadsmiljö för att räkna fåglar, ett lag från Kolsva och ett lag från Köping.

Laget från Köping samlade ihop 9st medlemmar och i Kolsva var det 3st medlemmar som prick kl. 10 startade att räkna alla arter man kunde se och höra. Som alltid när det ska räknas arter, brukar det första minutrarna för den som ska notera alla fåglar bli ganska stressiga. Folk ropar ut de man ser och hör, men den som skriver hinner inte alltid se det alla andra gör. Den första arten i Köping blev några riktigt vackra domherrar som satt högt upp i ett träd med solen skinande på hanarnas röda bröst. Det var en riktigt fin start på dagen. Det som är roligt för gänget i Köping är att man går samma tur varje år, så man vet på ett ungefär var vissa arter brukar uppehålla sig. Eftersom det fanns förutsättningar för ett bra resultat sattes ribban högt. "Vi försöker slå resultatet från 2020, då fick vi ihop 23 arter. Vi satsar på 25!!!", är det någon i gruppen som säger.

Vi promenerade längs med ån med riktningen satt mot ankdammen. Precis när vi ska svänga ner dit är det någon som hojtar "det sitter 3st turkduvor där i trädet". Mycket riktigt är det turkduvor i trädet. Vi har inte haft dem vid ankdammen förut, de brukar dyka upp på andra platser. När vi viker av från ån och går mot Bondgårdsberget har listan redan fyllts på med 17st arter. Vid Bondgårdsberget fylls lista på ytterligare med gråsiska, björktrast och sparvhök. Fågelräknarna drar vidare i riktning mot Karlbergsskogen. Vägen dit bjuder inte på några arter alls, det är väldigt fågeltomt. Väl vid matningen i Karlbergsskogen dyker en större hackspett upp, den sitter alldeles intill stigen och hackar på ett träd. Sedan hörs stjärtmes och svartmes innan vi går vidare mot museet. Tiden börjar rinna ifrån oss. Väl nere vid järnvägsstationen flyger några gråtrutar förbi och i släptåg hänger 2st fiskmåsar med och de blir vandringens sista art. När vi är vid Prostgården går tiden ut för årets räkning. När alla arter är räknade visar det sig att gruppen har nått sitt uppsatta mål, det blev prick 25st arter. Alla som var med och vandrade tyckte att det hade varit jätteroligt med fint väder, trevliga människor och en hel del fågel som visade upp sig. Vad mer kan man begära.

Köpings alla arter: domherre, tamduva, gråkråka, skata, blåmes, talgoxe, pilfink, koltrast, kaja, gärdsmyg, gräsand, gråsparv, turkduva, nötväcka, entita, trädkrypare, grönfink, gråsiska, sparvhök, björktrast, större hackspett, stjärtmes, svartmes, gråtrut och fiskmås.

Tack alla ni som var med, både i Kolsva och i Köping, och gjorde dessa två timmar till något bra. Hoppas att vi ses nästa år igen, då det ska räknas.

Mikke Brännström

HOF-räkningen 2023 Kolsva

Kolsvas medlemmar hade tre tappra spanare ute denna vackra januariförmiddag och tillryggalade 6,5 km på gator och stigar. Man lyckades inte locka ut några övriga Kolsvabor, kanske några hade fullt upp med Melodikrysset eller var ute och promenerade ändå såg fåglar både här och där.

Tyvärr var det ganska få arter i farten, många matningar stod utan flygande gäster. Räkningen avslutades med behövlig gofika på byns konditori där det bjöds på gröna semlor och Kolsvamunkar.

Dagens sammanräknade antal arter blev 13, slår man ut det på 3 spanare är det 4,33 arter per person. Vad bjöd då Köpingsborna på, jo 2,77 arter per person. Det är väl så man räknar?

Arter i Kolsva: talgoxe, blåmes, koltrast, kråka, kaja, korp, skata, domherre, grönfink, större hackspett, nötväcka, tamduva, pilfink.

Efter tävlingstid: sidensvans, ormvråk och steglits.

Tina Nordberg

Artrally logga.jpg

VOFS ARTRALLY 2023
KÖPING KINGSFISHERS

Varje år arrangerar VOF ett artrally i januari där man skapar ett lag som mellan 00.00 och 15.00 ska hitta så många fågelarter som möjligt inom en kommun. Vårt lag, Köping Kingsfishers, tävlade i Köpings kommun. Förberedelserna bestod i att planera en rutt för dagen för att maximera möjligheten för så många tänkbara arter som möjligt, med start i skogen på natten för att ge ugglorna en chans. 


Lördag 21/1 kl. 00.00 var det äntligen dags! Vi började 00.00 vid Norsa i hopp om en ropande kattuggla ... vi fick nöja oss med en skrattande gräsand! Rallyt fortsatte med en rejäl runda i skogarna i nordvästra delen av Köpings kommun. Efter ihärdigt visslande på massor av platser i skogen och en powernap mellan 6.30 och 7.30 konstaterade vi kl. 08.00 att vi hade hört en kattuggla utöver den skrattande gräsanden. 8 timmar, 2 arter ... pust!


Det av YR utlovade solskenet förbyttes i ett kompakt molntäcke med tilltagande dimma. Det var TYST i skogen. Inga skogshöns och väldigt taffligt med småfågel. Vi drog mot stan. Vi prickade på vägen ner mot Köping in diverse arter på olika matningar, däribland en fasan ... som visade sig vara den enda som obsades i hela Västmanland den dagen. Den heter Harald och håller till på Kenneth och Tinas matning. Tack Harald! Där kom även en sparvhök och skrämde upp alla vid matningen ... Harald sprang!!! 

Utöver denna sparvhök var det taffligt med rovfågel i farten. En ormvråk och en tornfalk noterades. Nere vid silon hittade vi stjärtandshonan som varit där några veckor, den var vi, liksom med Harald, ensamma om i hela Västmanland, kul! När tävlingen avslutades 15.00 konstaterade vi lätt besvikna att vi endast fått in 40 arter. Efter avslutad tävling återsamlas alla lag som vill för en sammanställning av hur det har gått för alla lag, och middag serveras. Detta skedde i år vid Hallstaparken i Hallstahammar och traditionsenligt serverades gräddstuvad pyttipanna med rödbetor och stekt ägg ... mums (tycker de flesta ...)!!!

Lagmedlemmar I Köping Kingsfishers var Daniel Brehmer, Maria Barkell, Mikke Brännström och Kenneth Nordberg. Vi hittade dessa arter; björktrast, blåmes, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, gräsand, grönfink, gulsparv, kaja, koltrast, korp, kråka, kungsfågel, nötskrika, nötväcka, pilfink, skata, större hacksspett, talgoxe, talltita, tamduva, tofsmes, fasan, fiskmås, gråtrut, grögöling, gärdsmyg, kattuggla, ormvråk, sidensvans, sparvhök, spillkråka, stare, steglits, stjärtand, stjärtmes, storskrake, tornfalk och turkduva. Fetstilade var ovanliga för dagen.


Vi tackar varmast alla vänliga personer som tipsat oss om fåglar under tävlingsdagen ... och hoppas fler lag från Köping vill vara med på denna mycket roliga tillställning i januari 2024.

Klicka här för att läsa VOFs sammanställning av dagen.

Norsa_221231.jpeg

​NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12

HOF:s Nyårsskådning 2022 vid Norsa bjöd på riktigt ruggit väder. Blåsigt och fågelfattigt. Vi hade dock ett riktigt trevligt nyårsfirande med 10 medlemmar. Som brukligt den här årstiden var det flera skådare än fågelarter, som var 8 till antalet. Roligast var den årliga varfågeln.

Vi mumsade på glögg, pepparkakor och praliner och önskade varandra ett...

.... Gott Nytt Skådarår 2023!

Reportage: Nyheter
bottom of page