REPORTAGE 2024
Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2024. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.
För reportage kopplat till Fågelbordstävlingen, klicka här...
För reportage kopplat till Inventeringar, klicka på Inventeringar...
EUROBIRDWATCH VID DAVIDSBACKE 5 OKTOBER
Strålande höstväder med lite morgondimma, växlande molnighet och nästan vindstilla mötte 17 skådare ute på Himmetaslätten denna oktobermorgon. Alla arter noterades i Artportalens checlista som också gavs information om hur den fungerar. Fokus låg på rovfåglar och vi prickade in tre havsörnar, två blå kärrhök, tiotalet ormvråkar, en fjällvråk, en tornfalk, en sparvhök och en duvhök. Utöver det noterades gråhäger, korpar, ringduvor, starar, sånglärkor, nötskrika, spillkråka, blåmes, gulsparv, ängspiplärka, steglits, varfågel och kanadagäss. HOF bjöd på grillad korv (Slaktarkorvs "grov vitlök" gick hem hos flera korvnjutare) och gladdes åt att flera Arbogaskådare samskådade denna dag!
/Daniel Brehmer och Maria Barkell
BRUKSLEDENS DAG 1 SEPT
Första höstdagen 2024 deltog HOF i Bruksledens dag i Skinnskatteberg 10:00-14:00. Det var en vacker höstdag och förväntningarna var stora att alla invånare i Skinnskatteberg skulle vara ute på promenad just i dag, men så var tyvärr inte fallet. Några få besökte i alla fall HOF:s utställning av fågelholkar. Friluftsfrämjandet och Skinnskattebergs kommun var även på plats och vid vindskyddet mitt emot HOF:s monter, bjöds det på grillad korv och jordgubbssaft.
En härlig dag trots allt
/Maria Barkell
RINGMÄRKNING I HAMRE VÅTMARK 31 AUG
En solig och nästan vindstilla lördagsmorgon samlades tre medlemmar i HOF vid Tunadalsparkeringen 06.00 för avfärd mot Hamre våtmark i Västerås. Där ringmärker VOF fåglar under sensommaren och hösten.
På plats möttes vi av full aktivitet då de vid vår ankomst just hade vittjat de 10 näten och hade cirka 15 fåglar infångade. En av ringmärkarna var helt lyrisk över det fantastiska antal fåglar som fångades in under morgonen.
Ringmärkningsplatsen låg alldeles invid ett promenadstråk så under förmiddagen passerade flera personer platsen och många stannade nyfiket till och tittade och ställde frågor.
Under de tre timmar som HOF besökte platsen ringmärktes cirka 60 fåglar, däribland rörsångare, sävsångare, grönsiska, blåmes, koltrast, trädgårdssångare och en rosenfink!
Just rosenfinken gav lite extra puls då det var en ungfågel och det blev ett nytt ringmärkarkryss för ringmärkaren som fick äran att hantera fågeln.
En mycket trevlig utflykt med mycket fågel, trevlig sällskap och underbart väder. HOF tackar VOFs ringmärkare och Johan Karlsson som varit HOFs kontakt inför utflykten.
Hit vill vi gärna komma tillbaks och vi rekommenderar starkt att besöka området då de ringmärker.
Man får ett varmt välkomnande och ofta mycket fågel på nära håll. Läs mer på VOFs hemsida, genom att klicka här...
Utflyktsledare; Daniel Brehmer
VADARE I NORSA 10 AUG
Endast tre skådare samlades för att försöka se vadare i Norsa denna morgon.
Morgonen var hyfsat klar men en stadig vind blåste rakt in i väderskyddet.
Trots att kor och betande gäss gör sitt för att hålla nere växtligheten så har hela våtmarken fått en grön bård av växtlighet. Detta gör att ingen ”vadarstrand” finns blottad. De vadare som rastar blir svårsedda. En gluttsnäppa kom i alla fall lockande in för att rasta. Över hamninloppet såg vi ett par större strandpipare, några enkelbeckasiner samt grönbenor rasta vid Cementatippen. Där vilade också ett större gäng tofsvipor.
Över maderna var några årsungar av brun kärrhök på jakt. Två yngre havsörnar visade också upp sig fint över våtmarken.
Några törnskator med ungar jagade insekter i morgonsolen.
Min egen favorit för dagen blev den göktyta som satt och värmde sig i solen på en nyponbuske rakt framför väderskyddet.
Fantastiska färger av bark och lavar i fjäderskruden!
/Staffan Ekelund
KUNGSFISKARINVENTERING 2024
Med mestadels klart och soligt väder under lördagsförmiddagen den 15 juni 2024 inventerades Kungsfiskare utefter Hedströmmen. 10 skådare, varav fem damer och fem herrar satt på sex platser längs strömmen från Uttersberg till Ekebybro.
Totalt gjordes sju observationer av Kungsfiskare mellan klockan 8 - 12, en med fisk i munnen och på ett ställe flög ett par förbi.
Valbricka:
08:05 1 fågel flygande nedströms
Lyftinge:
10:17 1 fågel flygande nedströms
Ekebybro:
08:05 1 fågel flygande nedströms
08:53 1 fågel flygande uppströms
10:44 1 fågel flygande nedströms med fisk i munnen
Hagby udde, södra:
11:01 2 fåglar flygande uppströms
När klockan slog 12 drog vi oss tillbaka från fältet och flera av inventerarna återsamlades vid slaggtippen mitt i centrala Kolsva för lite eftersnack. Flera av skådarna passade även på att avnjuta förtäring från intilliggande café Ritz.
Nathalie Wetterstrand rapporterade in resultatet till Artportalen, efter kontakt med Kenneth Nordberg som rapporterat in tidigare år.
Andra observerade och meddelade arter var från norr till söder enligt nedan.
Östanfors, nedan turbintunneln: storspov, lövsångare, bofink, korp, större hackspett, gräsand, drillsnäppa, ringduva, fiskmås, svarthätta, gök, knipa, koltrast, grå flugsnappare, forsärla, blåmes, nötskrika, bivråk, grönsiska, talgoxe, rådjur
Holmen: kråka, kaja, fiskmås, fisktärna, drillsnäppa, trädgårdssångare, talgoxe, tornseglare, fiskjuse, trana, gråhäger, skata, gräsand, stare, sädesärla, duvhök, knipa, forsärla
Valbricka, S om bron: kungsfågel, drillsnäppa, större hackspett, bofink, storskrake med 5 ungar, gärdsmyg, sädesärla, drillsnäppa, talgoxe, nötväcka, gråhäger, kaja, skata, sparvhök som tog en tätting av oidentifierbar modell
Lyftinge: forsärla, bofink, skrattmås, gräsand, drillsnäppa, flugsnappare, tornseglare, ringduva, blåmes, sädesärla, kaja, kråka, hussvala, talgoxe, kanadagås, entita, gulsparv, trädgårdssångare, törnsångare, knipa, ladusvala, koltrast, häger
Hagby, södra: tornseglare, skrattmås, bofink, törnsångare, gråkråka, grönfink, gök, gräsand, nötväcka, storskarv, ringduva, buskskvätta, björktrast, gulsparv, fiskmås, entita, ormvråk, sädesärla, svartvit flugsnappare, tornfalk, rödhake, stare, sånglärka, drillsnäppa, steglits, talgoxe, kaja, blåmes, koltrast, skata
Annika Holmström
(Bild: Maria Barkell)
STRÄCKSKÅDNING VID KUNGSUDDEN I KUNGSÖR - 18 JULI
Första tillfället av tre sträckskådartorsdagar gav några sträckande vitfåglar och grågäss. Vi var tre deltagare som hjälptes åt att räkna de få sträckande fåglar. Det var en ljuvlig kväll med lagom vind och värme. På platsen såg vi även 4st fiskgjuse, rödstjärt, sparvhök, tornseglare och skäggdopping för att nämna några.
Lokalens senaste dagars rapportering kan ni läsa om här:
Länk till dagens obsar på Kungsudden via artportalen
Maria Barkell
MOTIONSSKÅDNING 6 JUNI
Ett nytt inslag i HOFs utflyktsutbud, - motionsskådning. Samling 07.00 vid parkeringen till Johannisdalsskogen på nationaldagen. De bjöds på svalt och soligt väder med lite vind som gjorde det myggfritt i skogen. Deltagare = 1, undertecknad som skulle leda utflykten. För att testa hur detta kan funka som utflykt så gick jag 5km-spåret i lugn takt och stannade för noggrann lyssning på olika platser. Totalt räknades 26 arter in, däribland 2 bon med ungar större hackspett, ett bobesök av svartmes, ett bobesök och tre flygga ungar taltrast, varnande dubbeltrast och sång av bland annat kungsfåglar, koltrastar, svarthättor, grönsångare och bofinkar.
En riktigt fin utflykt i ganska varierande miljö som det var synd att ingen valde att komma till.
Kanske ska ge utflykten en ny chans nästa år igen?
Daniel Brehmer
ORTOLANSPARVAR 5 JUNI
Spaning efter ortolansparv på Barkaröslätten 5 juni 2024
Vi samlades vid Tunadalsparkeringen för avresa till Norra och Södra Hästhagarna för att spana efter ortolansparvar.
Tyvärr var inte vinden på vår sida även om solen sken. Det var tidvis ganska kraftig blåst som gjorde det svårt att höra ortolansparvarna. Men vi vandrade sakta i området och vi fick höra 3 olika ortolansparvar, 2 av dom på ganska nära håll i en ek men tyvärr ville de inte visa sig så bra.
Vi vandrade runt i området och hörde/såg en del andra arter såsom törnskata, törnsångare, trädgårdssångare, lärkfalk, ormvråk, gulsparv, tornseglare och 3 st brun kärrhök.
Närvarande var Daniel B., Mikke B., Leif E., Staffan E., Ann Nordhäger (VOF) och hennes kompis Micke.
Ansvarig: Lasse J.
FÅGELVANDRING I KÖPING 25 MAJ
Klockan åtta på morgonen gick Mikke och jag hemifrån i riktning mot museet. Morgonen var ganska sval men det skulle bli varmare fram på förmiddagen.
Vid museet anslöt två entusiastiska medlemmar så vi blev en liten, men naggande god, grupp på fyra personer.
Vandringen brukar vi starta från museet, följa ån och promenera vidare upp i Karlbergsskogen. Orkar vi, kan en omväg via soptippen läggas till och det gjorde vi denna gång.
Redan från start, innan vi ens hunnit gå en meter, kunde vi räkna in dagens första fina span, i form av en svart-vit flugsnappare. Den har ett bo precis bakom museet och honan var i full färd med att besöka boet med föda till de små.
Nästa höjdpunkt blev paret forsärla. Även här kunde vi konstatera att fåglarna besökte ett bebott bo för att mata ungar. In i muren, längs med ån, pilade forsärlorna fram och tillbaka med insektsfyllda näbbar. Jättekul att se!
En fisktärna behagade flyga över oss, innan vi lämnade vattnet, vilket var lite oväntat.
Vi passerade Dammbron och fortsatte upp mot skogen. Det har vid flera tillfällen häckat ett gräsandspar i dammen men inte denna gång. Kanske var vattnet för högt.
Sedan passerades platsen för vår vintermatning och skogen blev tätare. Inne bland träden upptäckte vi att myggen trivdes förträffligt. Tack och lov fanns det trevligare saker att fokusera på såsom välsjungande grönsångare (den såg vi också), svarthätta, kungsfågel, trädkrypare och större hackspett.
Lite mindre mygg blev det då vi klev upp på sopberget. Förhoppningen var att få se någon svävande rovfågel men där gick vi bet. En rolig överraskning var dock göktytan som lät högt och klart från buskagen mellan sopberget och skjutbanan. Sex stycken korpar höll låda på andra sidan soptippen då vi var på väg neråt. De hade mycket att förtälja varandra.
Efter det fortsatte vi genom skogen, förbi teknikbacken och tillbaka mot vår startpunkt. Cirka 30 arter kunde vi summera då klockan stannade på 11.30. Inte illa ansåg vi efter två och en halv timmes skön vandring.
Ewa Thelén
FÅGELTORNSKAMPEN OCH FÅGELSKÅDNINGENS DAG 4 MAJ
Traditionsenligt deltog väderskyddet i Norsa i den årliga Fågeltornskampen, en tävling som går ut på att observera så många arter som möjligt mellan 05.00 och 13.00 från ett utvalt fågeltorn. Det är både en nationell och internationell tävling där torn från både Sverige, Finland och Danmark deltar.
I Norsa hade vi en vädermässigt mycket fin dag med sol, svag vind och behaglig temperatur, även om det var lite kallt för de 12 personer som var på plats vid tävlingens start 05.00. Detta lockade inte mindre än 30 skådare totalt och resultatet landade på 96 arter. 100-gränsen är svår ...
De 96 arterna räckte till en 8e-plats i Sverige och bäst bland Västmanlands 8 lag, vilket vi trots några "enkla missar" (typ tornfalk, buskskvätta och backsvala som endast en deltagare såg, samt vigg som inte ville visa sig) var nöjda med.
Mellan kl. 11.00 och 13.00 ordnades samtidigt fågelskådningens dag, där brochyrer delades ut, information om HOF och fågelskådning, försäljning av klubbmärken och hjälp med digitala rapporteringssystem gavs.
Vi laddar nu om för nästa års kamp där vi hoppas komma över den magiska gränsen 100 arter … men det tar vi då.
Läs mer om Fågeltornskampen här: https://artrally.birdlife.se/Event/fageltornskampen-2024
Daniel & Maria
HORNBORGASJÖN 27 APRIL
Lördagen den 27 april anordnade HOF en bussresa till Horborgasjön tillsammans med SNF Köping. Reseansvarig Tina Nordberg sammanfattar resan;
Det blir inte alltid som man önskar, med vädret alltså, vi skulle ut på bussresa med start klockan 06.00. Kung Bore bjöd på alla sorters väder, regn som övergick till blaskigt snöande som höll i sig under en stor del av resan. Dessbättre avog det värsta ovädret efterhand och övergick till lätt regn.Uppehållsväder vid framkomst till Trandansen och dagen avslutades vid Naturrum med värmande sol.
En förväntansfull grupp på 22 medlemmar från både Naturskyddsföreningen och Hedströmsdalens Ornitologiska Förening trotsade snövädret för att bege sig iväg på äventyr.
Det går väl inte att förneka att det var lite snopet att det inte var så mycket tranor kvar vid trandansen och kallt var det dessutom. Men vilket tåligt gäng, inga sura miner där inte.
Visst fanns där andra arter att beskåda, Daniel Brehmer och Staffan Ekelund visade på allehanda änder, gäss och vadare. De som inte hade egen tubkikare fick titta i andras, för dem öppnades ett djupare intresse för fågelskådning.
Nästa etapp på resan blev en kort förflyttning till andra sidan sjön, till Naturum, som bjöd på ett mycket rikare fågelliv. Många av oss fick se samtliga våra fyra arter doppingar. Skäggdoppingarna var ivrigt upptagna med frieri och bobygge, riktigt intressant skådespel.
Ett kanadagåspar kom simmande och visade upp sina nykläckta dunbollar.
Flera av våra mindre flyttfåglar hade anlänt och sjöng flitigt i alträsket vid gömslet, där fick vi se för oss årets första svarthätta och röd glada på håll.
Det var en riktigt trevlig resa och jag uppfattar det som att alla var nöjd. Det var nog ingen som behövde vaggas till söms på kvällen efter den för några över 15 timmars långa dagen.
Tack alla som var med och förgyllde dagen.
Tina
VÅTMARKEN SVAN 20 APRIL
Lördag den 20/4 hade HOF en inplanerad utflykt till Svansboda och Våtmarken Svan. Förra året restaurerades den igenväxta våtmarken vid Svan. Bland annat grävdes flera klarvattenytor fram.
Det var åtta medlemmar som trotsade det kyliga vädret. På grund av den sena våren var det dåligt med vadare, men de typiska våtmarksfåglarna trana, tofsvipa och sångsvan var på plats. I de fria vattenytorna sågs krickor och knipor. Över sjön fick vi se ett par brun kärrhök i spelflykt. Så gjorde också ett ormvråkspar över skogen. Två havsörnar seglade förbi och en sparvhök kom jagandes ur skogen. Mängder av ängspiplärkor sträckte förbi över ängarna.
Efter fikat passade Daniel och Maria på att sätta upp tre holkar på en lada, detta som en del av klubbens tornseglarprojekt. De satte även upp tre holkar för knipa nere vid våtmarken.
Text: Staffan Ekelund
Bild: Maria Barkell
Bilder från projekt tornseglare på Svansboda, går att finna här...
Bilder på knipholksuppsättningen går att finna här...
UTFLYKT TILL TYSSLINGEN OCH DESS SÅNGSVANAR 23 MARS
Så var det dags för årets utflykt till sjön Tysslingen i Närke för att se hur många sångsvanar som kommit.
Vi i Köping samlades på Tunadalsparkeringen kl. 08.00 och samtidigt samlades ett gäng i Skinnskatteberg för att stråla samman vid Tysslingen. Vi var totalt 9 st varav 4 kvinnor som promenerade ner till vindskyddet där arttavlan finns.
Det var ovanligt mycket spetsbergsgäss i år men antalet svanar var ca 2300. Vädret var lite blåsigt som det brukar men solen värmde emellanåt.
Antalet arter var 12 med 2 st Mindre sångsvan, Havsörn, Stjärtand, Bläsgås, Sädgås och Tranor bl.a.
Det är lika spektakulärt att se vad havsörnen kan oroa bland de övriga fåglarna.
Ledare var Leif Edberg och Lars Jönsson.
HOFS ÅRSMÖTE 21 MARS
Under kvällen samlades 13 medlemmar i HOF för årsmöte. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna stod det klart att sittande styrelse får förtroende ett år till, med förändringen att Ewa T ersätts av Annika H (hemsidan - "Styrelsen", kommer att uppdateras inom kort).
Efter lotteri och himmelskt god smörgåstårta hölls bildvisning av Sara Djurström. Sara visade fina bilder på fåglar, och andra djur som besökt deras fågelmatning under säsongen 2023-2024.
Nu ser vi fram emot en härlig vår med HOFs alla utflykter.
Håll koll på startsidan och programmet för uppdaterad information.
Maria Barkell
Bild: Domherre på matning, Sara Djurström
OBS! Läs Verksamhetsberättelsen här...
HOFS STADSFÅGELRÄKNING 2024
På lördagen 27 januari var det så dags för den årliga HOF-räkningen, där olika lag från olika orter i vår
upptagningsområde under två timmar ska försöka få ihop så många olika fågelarter som möjligt.
I år var det bara två lag anmälda, ett från Skinnskatteberg och ett lag från Köping. Förmiddagen bjöd på vackert väder med någon minusgrad, soligt och klarblå himmel. I Skinnskatteberg var
det 3 st ivriga skådare och i Köping var vi 7 st minst lika ivriga skådare som började promenera när startskottet gick klockan 10.
Laget från Köping utgick från Tunadalsparkeringen och följde ån vidare mot ankdammen. Tanken med årets runda var att fokusera på olika fågelmatningar. Som vanligt hade den som förde protokoll över sedda och hörda arter det svettigt i början. Redan vid ankdammen hade 10st arter noterats, bl a trädkrypare, sidensvans, gråsiska och en massa gräsänder. Med kikarna i högsta beredskap fortsatte gänget att gå längs med ån tills de vek av mot Bondgårdsberget, som visade sig vara en verklig guldgruva i år. På en och samma plats kunde vi pricka för bofink, bergfink och stenknäck. Halvvägs hade vi hunnit fram till Staffan Ekelunds matning och där visade turkduvan upp sig.
Förra årets räkning gav ett rekordresultat på 25 st arter, turkduvan
gjorde så att vi slog det rekordet och då hade vi bara avverkat halva tiden.
Nu siktade gruppen in sig på att ta sig till Karlbergsskogen och HOF:s matning, för att försöka få in tofsmes, talltita och en möjlig kungsfågel. Vi lyckades nästan, men talltitan ville inte visa sig idag.
Efter besöket i Karlbergsskogen hade gruppen räknat ihop hela 29 st arter. Tiden var knapp, 15 minuter kvar,
men letandet efter art nummer 30 var i full gång. Vi sökte oss ner mot järnvägsstationen för att
eventuellt se någon vitfågel eller en tornfalk.
När två timmar hade gått hade vi hunnit till Prostgården, men vi hade inte lyckats hitta en ytterligare art. Det gjorde inte så mycket.
Gruppen var väldigt nöjd med årets resultat, som slutade på 29 st arter.
Hur gick det då för gänget i Skinnskatteberg? Enligt rapporten från dem hade man haft en lika fin promenad med många arter längs med deras promenad. De lyckades få ihop hela 26 st arter, ett jättebra resultat.
Köpings arter: Tamduva, talgoxe, kaja, blåmes, skata, gräsand, gråsiska, trädkrypare, nötväcka, sidensvans, grönfink, entita, domherre, pilfink, björktrast, steglits, kråka, gråsparv, stenknäck, svartmes, grönsiska, koltrast, bergfink, bofink, större hackspett, gulsparv, turkduva, tofsmes och kungsfågel.
Skinnskattebergs arter: Blåmes, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, gräsand, grönfink, gulsparv, kaja,
koltrast, kråka, nötskrika, nötväcka, pilfink, skata, större hackspett, svartmes, talgoxe, talltita, tamduva,
tofsmes, sidensvans, steglits, stjärtmes, strömstare och trädkrypare.
Jag vill tacka alla som var med och räknade fåglar idag.
Hoppas att vi ses nästa år igen när det
blir dags för nästa HOF-räkning.
Mikke Brännström
Foto: Daniel Brehmer
ARTRALLYT I VÄSTMANLAND 2024
Varje år arrangerar VOF ett artrally i januari där man skapar ett lag som mellan 00.00 och 15.00 ska hitta så många fågelarter som möjligt inom en kommun.
Efter avslutad tävling återsamlas alla lag som vill för en sammanställning av hur det har gått för alla lag, och middag serveras. Detta skedde i år vid Hallstaparken i Hallstahammar och traditionsenligt serverades gräddstuvad pyttipanna med rödbetor och stekt ägg ... mums (tycker de flesta ...)!!!
Klicka här för att läsa VOFs sammanställning av 2024 års resultat.
Lag; Köping Kingsfishers (Daniel Brehmer, Jonathan Brehmer och Maria Barkell) Kommun; Köping
Köping Kingsfishers började 00.10 med att hänga in gräsand i en av få öppna vattenytor i Köpings kommun. Efter det var det ugglor som gällde under natten, som bjöd på -14 grader och näst intill vindstilla och molnigt. En lyckad natt konstaterades efter träff på berguv, lappuggla, kattuggla och sparvuggla.
Det kalla och molniga vädret gjorde att få arter "var i farten" så det kändes "trögt" att hitta många vanliga arter. Det som gav mest utdelning var att besöka matningar. Dagens höjdare, utöver ugglorna, var 8 st ringduvor, 1 turkduva, 1 tornfalk och två duvhökar (man brukar ofta missa denna art!).
Sen hade vi dagens "stolpe ut" där vi konstaterade att endast en av oss såg en stenknäck (minst två måste observera arten ...), svartmes missades och stjärtmesar som setts på olika matningar dagarna innan missades. Så är det oftast på artrally, några höjdare att få in och några "hur missade vi den egentligen"? Dagens lärdom är "håll dig till de säkraste korten och fladdra inte iväg!!!"
Vid återsamlingen i Hallstaparken var det som vanligt trevlig stämning med flera trötta blickar från deltagare som kämpat 15 timmar i sträck! Vi konstaterade med viss förvåning att våra 43 arter räckte till en andraplats totalt och även en andra plats i "skogsartsligan". Mycket nöjda och mycket trötta rullade vi sedan hem och begrundade dagen, lad upp tankar om nästa års rally och föll sedan in i ett dvalliknande tillstånd!
Daniel Brehmer
Läs om Team Vingspans upplevelser av EKO-rally i Köpings kommun, genom att klicka här...
NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12
HOFs Nyårsfirande & Nyårsskådning i Norsa lockade detta år 8 medlemmar och självaste jultomten. 16 fågelarter kunde rapporteras (rekord på arter som oftast brukar vara färre än antal deltagare). Roligast var en tornfalk och fjällvråk som gjorde utfall mot en koltrast. Sidensvansar nära inpå knuten även.
För fler bilder, se instagram...
Vi mumsade på glögg, pepparkakor och praliner och önskade varandra ett...
.... Gott Nytt Skådarår 2024!