REPORTAGE 2022

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2022. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

För reportage kopplat till Inventeringar, klicka på Inventeringar...

 
74.jpg

HOF'S MEDLEMSMÖTE 27/10

Den 27e oktober hade HOF ordnat ett medlemsmöte på Kompetenscenter i Köping. Kl. 18.30 hade 23 medlemmar samlats och ordförande Staffan hälsade alla välkomna. Styrelsen informerade om föreningens verksamhet och vad som är på gång i de olika projekten som HOF driver. Vi bjöds på fika, lotteri och en härlig bildvisning av Bror Hammarström som visade bilder från svenska fjällmiljöer. 


Välkommen på nästa medlemsmöte i vår!

Foto; Fjällpipare av Bror Hammarström

Text; Maria och Daniel

EuroBirdWatch2022.jpg

HOFS EUROBIRDWATCH VID DAVIDS BACKE 1/10

Vi samlades vid Tunadalsparkeringen kl.08.00 på lördagsmorgonen för att åka ut till David´s backe i Himmeta.


Morgonen startade lite molnigt och kyligt. Vi i HOF hade i vanlig ordning bjudit in Arboga Fågelklubb (AFK) till detta evenemang. Arbogagänget var redan på plats när vi kom ut till David´s backe vid halv 9-tiden.

På vägen ut såg vi en ensam Ormvråk sittande på en lyktstolpe i Himmeta.

Efter en stunds spanande över fälten och buskagen så började solen titta fram och vi fick en skön utflyktsdag.

Vi observerade ytterligare ormvråkar, tornfalkar, stenfalk, pilgrimsfalk och en duvhök vad gäller rovfåglar. Utöver dessa så drog stora flockar av steglits och bergfinkar runt vår obs-plats. Därutöver observerades/ hördes gröngöling, sånglärkor, ringduvor, ängspiplärka, grågäss och sädgäss.

Sammanfattningsvis var det mindre antal fåglar (23 arter) mot förväntat men ändå en skön dag.

Antalet skådare under dagen var 24 st var av 8 st från AFK och 16 st från HOF.

Vid tangenterna

Lars Jönsson

Foto: Daniel Brehmer

HOFutflykt Kvismaren 2022.jpg

KVISMAREN 17/9

Lördag 17 september arrangerade HOF en utflykt till vackra Kvismaren utanför Örebro. De fjorton personer (och en hund) som anslöt bjöds på en vacker fågelkväll! Vi började vid Rysjön vid den fina observationsplatsen. Där svepte två havsörnar in och skrämde upp några hundra gäss och brushanar. En ung pilgrimsfalk jagade runt bland brushanarna utan större framgång. Inte mindre än 17 ägretthägrar visade sig på platsen.


Efter någon timmas skådande så förflyttade vi oss till den så kallade "gubbhyllan" vid Hammarmaden. Där kunde vi njuta av en ung tornfalk som både jagade och satt fint på nära avstånd i fint kvällsljus. Även en honfärgad blå kärrhök jagade över ängarna. En hel del vitkindade gäss rastade tillsammans med grågäss och några sädgäss (varav två var tundrasädgäss). Dock höll sig tranorna på andra sidan vägen på en åker en bit bort.

Vi åkte dit för att komma närmare och se dem ordentligt. Efter en kort stunds skådande där behagade då tranorna flytta på sig och flyga till den gubbylla vi just lämnat. Ännu en gång påminns vi om att det lönar sig att stå kvar och inte "jaga" fåglarna.


Efter en fin solnedgång ackompanjerad av tusentals tranor rullade vi hemåt i skymningen.

Text: Maria Barkell och Daniel Brehmer

Blåhake_AnnNordhäger.JPG

BLÅHAKESÖK I NORSA 3/9

Lördagen den 3:e september hade HOF en utflykt med förhoppning och mål att få se rastande blåhakar.


De fem deltagarna möttes i Norsa. Vädret var mulet med enstaka skurar av duggregn. Vi började i Norsa och konstaterade att våtmarken var förvånansvärt fågeltom. Troligen hade havsörnen gjort en räd. Vi obsade ett par fiskgjusar, ormvråk, drillsnäppa, krickor, gröngöling och spillkråka. Ett par svarthättor smackade i buskarna.


Efter det åkte vi mot Munktorp och åkerholmen mellan Måsta och Sandsta. En hane brun kärrhök jagade över fälten där starar, ett par sånglärkor, steglits och lite gäss rastade. Plötsligt tyckte sig Mikke se en blåhake. På väg mot honom satt en blåhake plötsligt framför oss i en mållatopp. Snart såg vi fler och märkte att de koncentrerades runt en vassrugge. Fåglarna visade upp sig fint och vi såg sex stycken samtidigt! Troligen var de fler. Både någon adult och 1K.
På lokalen fanns även steglits och sävsparv.


Vi vände nöjda hemåt efter att ha lyckats pricka in rätt dag och fått njutobsar.


Text:

Staffan Ekelund 

Foto:

Ann Nordhäger

(för fler bilder på blåhaken se Galleri)

Vadarskådning_norsa_13aug_edited.jpg

NORSA 13 AUGUSTI

Både stora och små obsar på vår artrika vadarspaning vid Norsa. En riktigt trevig träff var det denna vackra varma sommarmorgon.

Tina Nordberg

IMG_6828_edited.jpg

KOHÄGERN SOM BLEV UPPÄTEN

Vi har idag, 25 juli, börjat med "Veckans fågel" på HOFs Instagram, hof_birds (se även Galeri här på hemsidan) och veckan till ära så handlar det som"Rariteter". Många har vi olika upplevelser till de olika rariteter vi sett eller... gått miste om...

... för det är inte alltid som ett ”drag” går väl…. Som tex. När en kohäger vistades i flera dagar vid ett häststall vid Taxinge slott i Sörmland….

Jag åkte dit glad i hågen dag 1 det hade börjat skymma när jag kom dit eftersom jag åkte efter jobbet. Det bildades en dimma som få har skådat… det var som en mjölkaktig ridå… Jag hörde en gråhäger på långt avstånd men såg någon fågel… nä… och inte den kohäger som fanns på platsen. Jag fick ge upp!!

Jag åker hit I morgon i stället…

Sagt och gjort… Jag packade bilen dagen efter och tog med mig fika mm samt hunden för att kunna njuta av en heldag (lördag) vid Taxinge slott och kringliggande område.

Till saken hör den att kohägern setts mestadels vid hästhagen vid höskullen men just idag när jag kom till slottsparkeringen hade den setts flyga mot fågeltornet… SÅ jag tog med mig hunden och all packning och började stega bort mot fågeltornet….

Väl framme vid tornet kom larmet…. Den var tillbaka i hästhagen… ”Skit också!!” Bara att halvspringa tillbaka…. Med all packning och hund. 

På vägen mot hästhagen träffar jag ett bekant ansikte… en skådare från Dalarna… ”om det är kohägern som du letar efter så blev den just uppäten av en hök…”

Ja så gick det till när jag ”bommade” mitt livs första och just nu ända kohäger…. 

/Maria Barkell

Vill du också dela med dig av dina upplevelser kring fåglar? Skicka ett mail till mig; hof_birds@gmail.com

Hedströmmen_4.jpeg

MED KANOT I HEDSTRÖMMEN

Packraft från Kallstena till Malmön med Mikael Rhönnstad 3 juli. Såg endast en kungsfiskare, nästan vid pumphuset strax innan utloppet i Barkaröviken.


Längs första halvan hittade vi 3 kungsfiskarbon som såg ut att vara eller ha varit aktiva i år samt några äldre hål.


I övrigt ingenting i fågelväg.


Kan rekommendera att paddla sträckan då den är ganska trevlig, tar ca 1.5 timme.

Patrik Rhönnstad

Ortolan 9 juni.jpeg

ORTOLANSPARVAR PÅ BARKARÖSLÄTTEN 9 JUNI

På kvällen torsdag den 9 juni samlades 10 personer vid hästhagarna på Barkaröslätten för att bli guidade av Patrik Rhönnstad. Patrik har under flera år inventerat ortolansparvar på platsen. Vädret var idealiskt med 20 grader, sol och mycket svag vind. Efter en promenad runt hästhagarna hade vi totalt observerat 12 ortolansparvar. 

Ännu en härligt lyckad utflykt!

För att lyssna på hur en ortolansparv låter när den sjunger kan du klicka här för att komma till HOF:s Instagram.

Text och ljudfil: Daniel Brehmer

Foto: Ortolansparv, Mikke Brännströ

Nattfågellyssning.JPG

NATTFÅGELLYSSNING 22-06-04

Lördag 4 juni samlades 13 personer för nattfågellyssning. Vädret var vad man kan kalla för perfekt med sol, vindstilla och runt 15 grader. Efter en start i Lyftinge med "störande ljud" i form av traktorer och ljudliga fågelskrämmor hittade vi efter ett tag en kärrsångare och vaktel samt gök i Lersta.

Vid Sundänge hördes rördrom på avstånd och kattuggla. Nere vid Västlandasjöns strand hördes sedan flera rörsångare och sävsångare och rördrommen på betydligt närmare avstånd. 

Efter ett stopp i Laksta, som bjöd på ytterligare en rördrom, två näktergal en sävsångare och hela tre kattugglor, så fortsatte färden till skogs. 

Vid ett antal stopp i skogen hördes/sågs totalt sex nattskärror, morkulla och buskskvätta.

Då kvällen avslutades kunde vi konstatera att alla var mycket nöjda med kvällen, speciellt Göran på besök från Lund som fick Västmanlandskryss på nattskärra.

För nattskärra klicka här för video på vårt Instagram...

Daniel

änder_räddning_2022.jpeg

RÄDDNINGSAKTION AV GRÄSANDSUNGAR 30/5

Idag 15:00-16:00 var det dags för "Räddningsaktion av gräsandsungar".

Precis som förra året hade en gräsandshona lagt ägg på innergården vid vårdcentralen i Köping. 6st ägg blev resultatet i år. Så sedan några dagar har sex stycken pigga ungar och en hona sprungit omkring på innergården. Personalen på vårdcentralen har lagt ut vatten till dem. Under normala förhållanden tar honan ungarna omgående till vattnet, när alla ägg är kläckta. På innergården blir det som ett slutet rum, där ungarna inte har en chans att komma iväg till vattnet. Honan kan flyga men det klara inte ungarna av än.


Vad händer då? Jo, min syster som jobbar på vårdcentralen ringer och hör sig för om HOF skulle kunna hjälpa till. Jag ringer Staffan Ekelund och snabbt har vi skramlat ihop en korg med en handduk och några håvar. Väl på plats kan vi se hur de små ungarna håller till runt vattenskålarna och honan ligger under en buske intill. När vi kliver ut på innergården, flaxar honan iväg mot den motsatta väggen, så långt från oss som möjligt, och spelar skadad för att dra uppmärksamheten från ungarna. Honan går runt med båda vingarna hängande ner från sidorna och glömmer sig vid en annan buske. Honan flyger iväg när vi börjar röra på oss. Ungarna blir oroliga och börjar ränna iväg längs ena väggen precis som honan. Här går det fort, innan jag och Staffan har uppmärksammat deras rörelser har hälften av ungarna hunnit fram till denna andra väggen. Vi lyckas trots vår tröga start ganska snabbt ändå fånga fyra av ungarna i våra håvar och placera dem i korgen. Den femte ungen fick vi jobba lite för att hitta. Till hjälp har vi det här laget fått flera ur personalen att engagera sig i räddningsaktionen, det står folk vid fönstren och pekar åt vilket håll ungarna springer. Det underlättar väldigt mycket när man kan se var ungarna trycker. Problemet nu när det bara är en unge kvar att fånga in, är att den är rädd och blivit lärd att hålla sig gömd av honan. På innergården växer det en hel del växtlighet förutom några buskar. Detta är perfekt för en liten väl kamouflerad gräsandsunge. Vi söker efter ungen ett bra tag bland buskar, ogräs och brännässlor, inte ett liv vi ser eller hör. Vi håller nästa på att ge upp, då vi hör en röst säga "här är den". Till slut ligger alla ungar i korgen, de är helt stilla och tysta.


Vi går till närmaste vattendraget - Köpingsån - bakom museet där vi släpper ut alla ungarna i vattnet. Med blixtens hastighet försvinner de in i vegetationen. Jag och Staffan tittar på varandra och tycker att utryckningen fick ett bra resultat. Precis när vi går åt skilda håll ringer syrran och meddelar att honan är på innergården och letar efter sina ungar. Vi beslutar oss för att låta honan vara, förhoppningsvis hittar hon ner till vattnet och då har chansen att finna sina ungar.

Jag ställer mig vid museet för att se om jag kan höra eller i bästa fall få se de små, men inte då. Jag står där i några minuter och ska precis vända mig om och gå hem, när jag ser en ensam gräsandshona komma simmande längs med ena stranden från dammbron. Hon födosöker inte utan kväker upprepande. Jag stannar till och undrar om det möjligtvis skulle kunna vara "rätt hona". Hela tiden simmar hon sakta längs strandkanten och ropar.

Det måste vara honan som letar efter ungarna, tänker jag. Inga ljud eller rörelser från ungarna. Hon simmar förbi platsen där vi släppte ungarna, men vänder om och sätter sig på en sten alldeles intill, fortfarande ropande.


Efter en stund får jag uppleva något som jag aldrig trodde jag skulle få se. Honans lockande ger till slut resultat, det hörs en massa små ljud från strandbrinken, när honan hör dessa ljud lämnar hon sin sten och skyndar sig upp för brinken mot ljuden. Jag kan inte se vad som händer, men jag hör hur honans och ungarnas ljud ökar i volym och intensitet. Hon har funnit sina ungar. Från det hållet jag står kan jag efter en stund se och höra ett plums, där kom en unge. Plums, plums, där kom två till. Det plumsar till några gånger till och alla ungarna simmar omkring i vattnet. Sedan kommer det stora plumset, honan. Hon för ungarna in mot stranden för att ta skydd bland växtligheten. Honan lyckades att hitta alla sina ungar.


Det var skönt kunna se att det Staffan, jag och personalen gjorde fick ett lyckligt slut.


Mikke Brännström.

Ekorre_kabbe.jpg

VANDRING I KARLBERGSSKOGEN 21/5

Vid 09.00-tiden på lördagsmorgonen sammanstrålade ett litet, sju personer, men glatt gäng vid muséet i Köping.

På dagens agenda stod en vandring i Karlbergsskogen med allt vad en sådan kunde erbjuda och vi, skulle det visa sig, blev inte besvikna.

Starten gick utmed Åpromenaden, över Dammbron och mot Karlbergsskogen. Väl inne i skogen följde vi en stig som tog oss till teknikbacken, denna rundades, och sedan gick vi i riktning mot Römosse innan vi avslutade vandringen där vi hade startat.

Vädret visade upp en ganska välvillig sida. Det var lite mulet vid start men blev soligare ju längre vi var ute. Nederbörd slapp vi och det var vi tacksamma för.

Redan från start kunde vi märka av att vårens sångare anlänt. Både ärtsångare och trädgårdssångare noterades omgående samt paret svartvit flugsnappare. Bredvid dammen i skogen låg en gräsandhona och ruvade så fint. Hon var väl kamouflerad och vi fick titta noga för att upptäcka henne. 

Medan vi spejade, underhöll en större hackspett oss. Det trummades vilt på en stolpe. Diskret? Nä, inte den fågeln, inte!

Längre in i skogen möttes vi av sång från svarthätta, kungsfågel, lövsångare och grönsångare. Av den sistnämnda verkade det finnas hur många som helst. Ljudet, som beskrivs som ett tappat mynt som snurrar fortare och fortare för att slutligen stanna av, följde oss i princip hela tiden i skogen. 

Det var inte enbart spännande fåglar som förgyllde vår morgon och förmiddag utan även andra naturinslag. 

En ekorre satt på en (talle?)gren och smaskade på en kotte. Fröna i den kotten försvann ner i ekorrens mage med raketfart. Den brydde sig inte ett dugg om oss utan poserade glatt.

Många blommor hade redan slagit ut och visade upp sin prakt. Noterbart var skogsstjärna, humleblomster, skogsviol, getrams och skelört.


Då vi passerade en trädstam, som låg på marken, såg vi säkert ett 15-tal mindre svampar växa på denna. Små svampar, som gav ifrån sig en liten rökpuff. Tack vare Jorma kunde dessa bestämmas till gyttrad röksvamp. Spännande! 

Tillbaka till Dammbron flög en forsärla förbi och den får utgöra slutet på vår stadsvandring.

Tack till er som medverkade! Jag hade en härlig dag i skogen och hoppas ni kände det samma.


Vid pennan.

Ewa Thelén

HOF_SNR_Jägaråsen_20221514.JPG

JÄGARÅSENS NATURRESERVAT 14/5

En solig och tidig lördagsmorgon kl 06:00 möttes 9st HOF- & SNF are vid Tunadalsparkeringen i Köping. Siktet ställdes in på parkeringen vid badplatsen Botten på Jägaråsen. En kylig promenad längs med vägen vid Ekhagen gav en en promenad med användande av alla sinnen. Tina lärde oss mer om vad vi kan känna, smaka och dofta i naturen. Vi hörde svartvit flugsnappare, göktyta och såg hur en trädkrypare jobbade för att få mat till sina ungar i en gammal ek.

Efter promenaden var det dags för fika/frukost. Den intogs på lä sidan vid badplatsen Botten. Där kunde vi även se en drillsnäppa, gräsänder, fiskgjuse, strandskata (som vi även kunde höra säga kubik kubik kubik där den flög) och en envis kungsfågel sjöng sin välbekanta sång.

Efter fikat/frukost bar det iväg till Jägaråsens naturreservat. Där gick vi på åsen mot Kungsör. Mycket utav skogen var granskog som fällts pga. granbarksborren. Här kunde vissa av oss se grå flugsnappare. Vi hörde även göken, härmsångare och trädgårdssångare.

En mycket trevlig utflykt i samarbete med Naturskyddsföreningen Köping. 

Detta gör vi om nästa år!

Stort tack! 

Maria Barkell

Norsa.png

FÅGELTORNSKAMPEN 7 MAJ

Efter två år av pandemistopp för Fågeltornskampen kunde den genomföras "som vanligt" igen den 7 maj 2022. Team Norsa anmäldes som lag och väderskyddet i Norsa bemannades mellan 05.00 och 13.00 då tävlingen pågick. Efter flera veckors uppehållsväder började det regna vid 4.30 och vinden tilltog allt mer. Detta gjorde det svårare att höra fåglar bakom väderskyddet och de gråa vädret med allt tätare dimma gjorde det svårare att se ordentligt åt andra hållet. Även om det ljusnade ett par timmar under själva kamptiden så var vädret inte till vår favör denna dag. Vi stannade på 82 arter, vilket under omständigheterna får anses ganska bra, även om det var det sämsta resultat Norsa någonsin presterat. 

Stämningen i väderskyddet och på kullen var dock god bland de 14 deltagarna som närvarade under hela eller delar av kamptiden. Några nya årskryss ramlade in för de flesta när ärtsångaren hörde av sig och göktytan ropade för fullt och även visade upp sig i ett träd. Strax efter slutsignalen kl. 13.00 mojnade vinden och molntäcket sprack upp. Med nästan ironisk exakthet såg vädrets makter alltså till att göra det svårskådat just under kamptiden. Ett roligt och nytt inslag i årets kamp var att man kunde rapportera sina arter direkt via Birdlife Sveriges hemsida, och se andra lags rapporteringar (om de rapporterat sina arter under tiden) i realtid. En sammanställning av resultatet finns här... Norsas 82 arter räckte till en inte alltför hedrande 16e-plats. Nu laddar vi om för Tornkampen 2023 som går av stapeln 6 maj.

Daniel Brehmer

Skärmavbild 2022-04-21 kl. 21.03.10.png

FÅ KOLL PÅ VITFÅGLAR, FÖREDRAG 25 APRIL

Måndagen den 25:a april välkomnades strängnäsbon Ulf Gustafsson från Strängnäs Ornitologiska Klubb för föredrag om Vitfåglar. Ulf som har lång erfarenhet och stort kunnande gällande identifiering av vitfåglar lärde oss det mesta att tänka på vid artbestämning av havstrut, gråtrut, silltrut, medelhavstrut och kaspisk trut. Föredraget hölls i samarbete med Studiefrämjandet och deltagare från HOF:s medlemmar samlades i SFR:s stora lokal och via det digitala verktyget Zoom.

Är du också intresserad av föredrag om Vitfåglar? Hör av dig till Maria Barkell via mail hofbirds@gmail.com så kan vi planera in liknande föredrag nästa vår! 

St%C3%B6rre%20hackspett_edited.jpg

HOF-UTFLYKT I SKEDVISKOGARNA 23 APRIL 2022

Lördagen den 23/4-22 samlades 3 st i Köping, 1 st i Skinnskatteberg och 1 st anslöt vid Rysstorget på vägen till Näverkärret. Ledare var Lars Jönsson och Leif Edberg. Det var 2 kvinnor och 3 män.


Vi åkte först till Slåttermossen. Huvudsyftet med utflykten var att spana efter spettar och skogshöns men annat var också välkommet. Det första vi såg och hörde var en dubbeltrast som kom flygandes över mossen. Kort där efter såg och hörde vi också en större hackspett. Det var gott om grönsiskor som klängde i träden under hela utflykten. Innan vid åkte vidare hörde vi också Smålom som flög ovanför träden troligen på väg mot Iresjön för matsök.

Trots soligt väder och inte för kallt så var det ovanligt dåligt med fåglar. Möjligen var vinden en bidragande orsak.

Vi åkte vidare till Sandådalen, Tretjärnsvägen men några omkullfallna träd gjorde att vi inte kunde åka på alla vägar som planerat. Vi gick runt i skogen runt Orrmossen för att se om vi kunde stöta upp någon Tjäder, Orre eller Järpe men såg bara tjäderspillning.


På väg tillbaka stod en Tjädertupp vid Lilla Vålen.


Därefter skildes vi åt efter en skön lördagsförmiddag.

Vid tangenterna: Lasse J.

201121.png

FÅGELBORDSTÄVLINGEN 2021-2022

Fågelbordstävlingen pågår varje år mellan 1 oktober och 31 mars. Varje deltagare räknar fågelarter vid sina fågelbord eller någon av de publika matningar som finns runt om i HOF:s område. Fåglarna som räknas får vara max 5 m från matningsplatsen. Även fåglar som anfaller matningen räknas, t.ex. sparvhök och duvhök. 

Resultat Fågelbordstävling 2021-2022

Sex års Fågelbordstävling

Statestik Fågelbordstävling 2017-2022

Ansvarig för tävlingen är 

Kenneth Nordberg 

hornuggla hona 200522 5_edited_edited.jpg

DIGITAL WORKSHOP - BAND 4/4

Vi hade under måndagen den 4 april en workshop i appen BAND via det digitala verktyget Teams. Vi gick igenom på vilket sätt man kan bli inbjuden till en BAND-grupp, hur man kan söka fram en BAND-grupp och lite allmänt om funktionerna "Home" , "Feed" och notiser. 

Det viktigaste av allt gick vi igenom tillsammans nämligen hur man larmar en fågel via BAND.

Deltagarna fick tillgång till den privata BAND-gruppen "HOF:s BAND-träning" och kunde där själva öva på att larma fåglar med och utan karta samt med och utan bild.

Den 11 april kör vi Digital workshop i Artportalens Checklista och 24 april kör vi Digital workshop i BAND & Artportalens Checklista. 

Vi planerar även in dessa tillfällen till hösten.

Välkomna!

Maria Barkell

Häckning 09.jpg

HOFS UGGLELYSSNING 22-03-19

Lördag kväll, vindstilla, stjärnklart, fullmåne igår, strax över nollgradigt … perfekta förhållanden för

ugglelyssning alltså!


Från Köping begav sig 9 personer iväg 18.00 och möttes upp av 2 till vid andra

stoppet för kvällen. Totalt gjordes 10 stopp på platser där man ”brukar” höra ugglor, men … nej. 

Denna kväll var det, trots fantastiska förutsättningar, tyst på ugglor. Några hörde en kattuggla på stort avstånd, men inte mer än så.

Från Skinnskatteberg åkte 10 personer tillsammans och gjorde total 18 stopp varav 7 gav utdelning. 2 sparvugglor, 1 pärluggla och 6 kattugglor (varav 2 var par) räknades in. Utöver det sågs morkulla på tre ställen dra iväg i månskenet. En lyckad utflykt för de ”nya” som guidades av ”Leif och Leif”.

Både Skinnskattebergsgänget och Köpingsgänget kunde konstatera stor aktivitet på sångsvan på flera ställen. Även tranor hördes .. och någon uppskrämd tofsvipa som beklagade sig en smula.


Vid 22.00 samlades alla vid Stora Vålen för korvgrillning. Mycket mysigt med sprakande glöd, härlig grilldoft och

trevligt sällskap i den vindstilla månbelysta skogen.

Vid 23.00 packade vi ihop och konstaterade att, trots dåligt med ”träffar” av ugglor för Köpingsgänget, fick vi en fantastiskt vacker och härlig kväll.

/Daniel Brehmer

örnräkning 5 mars norsa.jpeg

ÖRNRÄKNINGEN 2022-03-05

Den 5:e mars genomfördes den årliga örnräkningen i Fältstationen Rördrommens regi. Syftet är att få en överblick över hur många örnar som uppehåller sig i 5 län kring Mälaren och Hjälmaren.


Föreningen organiserade räkningen från tornet i Norsa under 2 timmar. Totalt besökte 12 personer örnräkningen. Vi fick totalt 5 observationer av förbiflygande havsörnar. Som mest hade vi tre i luften samtidigt.


Många faktorer spelar in i hur många örnar man kan se. Vädret var bra, men lite dålig vind för flygning. Vi såg inget isfiske. Skräpfisk på isen lockar örn. En död gås eller annat kadaver likaså. Fem örnobsar får ses som ett bra resultat.


Totalt bemannade inventeringen 89 platser. Sammanlagt sågs 155 havsörnar och 5 kungsörnar. Ett resultat lite lägre än förra året, vilket tros bero på vädret.
Förutom örnarna såg vi även tre ormvråkar, grå- och kanadagäss, sånglärka, stare, mindre korsnäbb, gröngöling, storskarv samt en flock gråtrutar.


Text: Staffan Ekelund 

Bild: Tina Nordberg

För mer information om Örnräkningen klicka här...

Köping Kolsva.jpg

STADSKAMPEN 30 JANUARI 2022

På söndagsmorgonen, i strålande sol och kraftfulla nordliga vindar, samlades 5st

medlemmar på Tunadalsparkeringen för att ta del i HOF:s årliga stadskamp. I år

blev vi två lag som kampade, ett från Köping och ett gäng på 4st medlemmar från Kolsva.


Klockan 10.00 gick startskottet för kampen. Det visade sig att det inte bara var en kraftfull motvind till att börja med utan gång och cykelbanorna var såphala att gå på. Trots detta trillade arterna in för båda lagen. Det var talgoxar, blåmesar, kajor, skator och tamduvor. De s k "vanliga arterna" brukar till en början göra så att artlistan byggs på ganska fort. Ju längre kampen fortgick desto svårare blev det att pricka in nya arter på våra listor, men det dök upp domherrar, bergfink, grönfink

och grönsiskor i mängder. I år verkar det vara ett bra år för grönsiskor.


Det fina vädret blev succesivt allt sämre, det mulnade på så när kampen började

lida mot sitt slut hade solen försvunnit men vinden var kvar.


På slutet letade köpingsgänget efter större hackspett i Karlbergsskogen och i

Kolsva letade efter kråkor. När klockan slog 12, så var kampen över och varken

större hackspett i Köping eller kråka i Kolsva kunde noteras i artlistan.


När lagen hade summerat sina listor visade resultatet att Köping hade lyckats få ihop 18st arter och Kolsva hade fått ihop en mindre, 17st arter. Således en väldigt jämn kamp i år.


Trots kraftig blåst och hala gångbanor var deltagarna väldigt nöjda med utflyckten

och promenaden. Nästa år hoppas vi på att fler lag anmäler sig till kampen.


Tack så mycket till alla ni som deltog i årets stadskamp.


Hälsningar från Mikke Brännström.


Artlista Kolsva:

Domherre, talgoxe, korp, tamduva, blåmes, kaja, gulsparv, pilfink, bergfink,

gråsiska, grönfink, grönsiska, större hackspett, nötväcka, koltrast, skata och

gråsparv.

Artlista Köping:

Tamduva, kaja, talgoxe, koltrast, gråsparv, gräsand, sidensvans, grönsiska,

blåmes, nötväcka, gråkråka, skata, domherre, björktrast, grönfink, entita, pilfink

och svartmes.

Tallbit 211221 (5)_edited.jpg

VOF'S ARTRALLY 22-01-22

VOFs årliga artrally gick av stapeln lördag 220122 och fem lag från HOFs område deltog, två från Köping, två från Skinnskatteberg och ett från Kungsör. Ett av Köpingslagen vann på hela 62 arter och vann även skogsklassen med 11 arter. Det andra Köpingslaget körde i år EKO-klassen och promenerade inom Köping. 41 arter fick de ihop. Läs mer här ... och se den totala sammanställningen här ...

Nyårsafton_2021.JPG

NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12

HOF:s Nyårsskådning 2021 vid Norsa bjöd på dimma, plus 3 grader och isig backe upp till väderskyddet. Vi hade dock ett riktigt trevligt nyårsfirande med 17 medlemmar. Som brukligt den här årstiden var det flera skådare än fågelarter, som var 12 till antalet. Roligast var den årliga varfågeln.

Självaste tomten hade dröjt kvar i trakten och serverade varm glögg och pepparkakor.

Gott Nytt Skådarår 2022!