PROJEKT BACKSVALA

Bild: Daniel Brehmer
I början av 2019 gick Sveriges Ornitologiska Förening ut med en uppmaning till lokala föreningar om att se över tillgänglighet på lämpliga häckningsplatser för backsvala. Backsvalan har en vikande population i landet och det är angeläget att skapa eller restaurera häckningsplatser för arten.
HOF startade då ett projekt som först presenterades på ett medlemsmöte och våra medlemmar var mycket positiva till initiativet. Vi började med att rekognoscera lämpliga platser i vårt verksamhetsområde och hittade så småningom en bra plats.
Efter kontakt med markägare och länsstyrelsen har vi nu under våren 2020 med hjälp av några av våra medlemmar restaurerat en gammal häckningslokal.
Sparbanken Västra Mälardalen har också bidragit med en större summa för att stötta föreningen.
Arbetet är nu slutfört och förhoppningsvis ska backsvalorna hitta platsen när de anländer till våra trakter.
Kontaktperson för projektet:
Mikke Brännström
072 2053936
Forum | Projekt Backsvala
För Forum kopplat till Projekt Backsvala, klicka här...
Reportage | Projekt Backsvala
Här nedan kan du läsa Reportage kopplat till Projekt Backsvala
Arbetsdag | Norsa evighetshög
2024-04-20

HOFs backsvaleprojekts huvudfokus för denna säsong, backsvalehögen vid Norsa, har "satt sig" under höst och vinter och skulle nu formas till för hugande spekulanters återtåg till Sverige. Ett tiotal medlemmar rustade med spadar, spett, arbetshandskar och glatt arbetshumör samlades 10.00 och släppte in Bengt med traktor så de stora grusmassorna kunde hanteras maskinellt. Det minst sagt bristfälliga staketet runt högen fick sig sedan en uppsnyggning där vi monterade stolparna i betongsuggor och stående betongplintar och drog om vajern i dessa. Slutresultatet ser riktigt bra ut och med viss spänning och förväntan ser vi nu fram emot de snart anländande backsvalorna. Under arbetets gång kunde vi glädjas åt några trevliga fågelobsar också. En svartvit flugsnappare noterades, en försiktigt sjungande lövsångare tog ton, skogssnäppor for runt i luften, ett trettiotal vitkindade gäss gick och betade och 19 storspovar rastade. Fina vårtecken som påminner om att våren faktiskt ÄR här, fast vi arbetade i 2 grader, iskall vind och lätt snöfall infann sig. Tusen tack alla trevliga och glatt arbetande HOFare!
Det här gjorde vi verkligen bra! För fler bilder klicka här...
Text: Daniel Brehmer
Foton: Maria Barkell
Steketuppsättning | Norsa evighetshög
2024-06-27


Fler bilder kan ni se på om ni klickar på denna länk:
Text: Daniel Brehmer
Foton: Daniel Brehmer
Färdigställande | Norsa evighetshög
2023-05-19


Idag var det dags … äntligen ska den sedan länge planerade backsvalehögen vid Norsa formas.
Planeringen tillsammans med Köpings kommun har pågått en längre tid och sedan ett par veckor har gruset varit på plats.
Nu var det dags att last upp gruset till en riktig hög med rätt utseende för att bäst passa hugnade backsvalespekulanter.
Vid 08.00 satte Bengt igång att putta och lyfta med lastaren. Strålande solsken och behaglig morgontemperatur gjorde arbetet relativt lättsamt. Efter endast två timmars lastande, lyftande, puttande och plattande hade högen fått önskad form.
Nu behöver den ”vila” så den pressas ihop till rätt konsistens för backsvalorna att gräva bohålor i. Vi tror därför inte på häckning nu denna första säsong, men till våren 2024 är vi hoppfulla att någon av de backsvalor som årligen ses rasta i området ska flytta in.
Vi tackar Köpings kommun för det goda samarbetet och Alvins fond för de medel HOF har erhållit för det backsvaleprojekt vi nu kan driva vidare med denna hög som en ny plats inom projektet.
Text & Bilder: Daniel Brehmer
Fler bilder kan du kika på genom att klicka här...
Förberedelser | Norsa evighetshög
2023-04-18



Idag samlades fyra stycken medlemmar (Staffan Ekelund, Per Jonsson, Per Lind och Mikke Brännström) ute vid Norsa.
Vi var där för att rensa upp platsen för backsvalornas "evighets hög". Det visade sig att just där högen är tänkt att ligga var täckt av ett lager med hö och koskit. Detta lager var tvungen att mockas bort innan den kommande gruslasten anländer i slutet av veckan i bästa fall.
Gräv aktiebolaget ”Dyngbaggarna” satte i gång att med grepar och spadar skyffla bort det mesta av dyngan i det fina vädret. Efter en timmes var jobbet slutfört och "Dyngbaggarna" kände sig riktigt nöjda med insatsen. Nu kan gruslasten komma när den vill, platsen är städad nu. Mikke Brännström
Text & Bilder: Mikke Brännström & Staffan Ekelund
Inventering & grävning | Backsvalebranter
2022-04-30






Lördagen den 30:e april träffades fyra från styrelsen och en medlem på Tunadalsparkeringen för sammanstrålning med samma mål, nämligen inventering av backsvalors branter som en del i det projekt som HOF driver kring fågelskyddet för kommunens backsvalor. Första stoppet gjordes vid Malma kyrka där tre mindre branter samt den stora branten snyggades till. Vid den stora branten sattes även avspärrningsband upp ovanför branten.
Sedan bar det iväg till Blixbovägen för att konstatera att branten vi har där har uttjänat sitt syfte. Marken är så pass hård så inga backsvalor kan göra sina boplatser i branten. Därav avskrevs branten i projektet. Nästa stopp blev Venabäcken med en brant som fixades till innan det var dags för behövlig lunch i form av korvgrillning.
Text & Bilder: Maria Barkell
Kontroll av branter | Venabäcksområdet
2021-07-04



I april 2021 iordningställdes två branter där backsvalor tidigare häckat, den ena längs Blixbovägen och den andra vid grustaget vid Venabäcken. Dessa kontrollerades 4 juli och vi kunde konstatera att inga backsvalor hittat hit i år. Branten längs Blixbovägen hade växt igen ganska mycket, men den vid grustaget såg öppen och fin ut. Lite överraskande satt en järpe i branten vid grustaget och flög iväg när vi närmade oss branten. Samtidigt hördes en lärkfalk flygande över platsen. Vi passade på att grilla vid Musseludden efter kontrollen av branterna. Mums!
Text & Bilder: Maria Barkell & Daniel Brehmer
Utökning av projektet | Köping
2021-04-25







Söndag 25 april gav vi (Mikke Brännström och Daniel Brehmer) oss ut för att utöka HOFs backsvaleprojekt genom att iordningställa ytterligare tre branter. Med tillstånd av markägare, spadar och såg gav vi oss till grustaget där vi tidigare noterat potentialen i två branter. Det var relativt lättgrävt och lutningen på branterna var redan så pass brant så iordningställandet bestod egentligen enbart av att röja för inflygning till branterna och ”raka av” ytskiktet med mossa och gräs i dem. Efter genomfört arbete med de två utsedda branterna gick vi en runda i grustaget och fick syn på en till möjlig plats. Denna var mer av en ”sandhög” som vi röjde för inflygning till och krafsade till en brant med bra lutning i. Med lagom ont i ryggen, skitiga kläder och grus i skorna konstaterade vi att grävandet för i år är klart och vi nu bara kan invänta hugade spekulanter för dessa boenden. Backsvalorna brukar anlända runt första maj så i och med denna grävning så har de nu sex iordningställda platser inom vårt projekt att söka sig till. Nu återstår bevakning av dessa. Spännande!
Med hopp om häckning i någon av våra branter.
Daniel och Mikke.
Åtgärder i projektet | Backsvalebranter
2021-04-10








Lördag den 10 april utökade vi projektet genom att restaurera två branter där backsvalehäckning tidigare förekommit. Med skyfflar, såg och handskar rensade vi de två beväxta slänterna. Den ena, lite större slänten, hade några enstaka småträd att röja, men mestadels gräs och ett jord/lerlager att ”skrapa” bort. Sammansättningen på gruset under bedömdes som riktigt bra för backsvalor och lutningen på slänten var riktigt brant de översta 2 metrarna.
Den andra slänten är en betydligt mindre höjd och sammansättningen mer lerig visade det sig. Hade vi inte fått rapport om att häckning förekommit här tidigare så hade vi nog inte trott att lokalen hade passat backsvalor. Några små träd röjdes även här (mest för inflygning) och den lilla slänten rensades och jämnades till.
När allt stod klart konstaterade vi att vi gärna hade flyttat in här om vi hade varit backsvalor, så nu är det bara att välkomna hugande spekulanter och bevaka områdena kommande säsong. På väg hem mot Köping kontrollerade vi den lokal som förra året restaurerades för backsvalor. Vi kunde konstatera att branten hade rasat lite, men resultatet av detta ras var en utmärkt brant med bra lutning och finfin sammansättning.
Utfört och sammanställt av Mikke Brännström och Daniel Brehmer.
Inventering | Backsvalebrant
2020-11-14

Lördagen den 14/11 var vi ute och besökte branten vid Malma kyrka för att se hur det såg ut. Tidigare hade det kommit rapporter om att det hade fallit ner träd och det fanns ett större hål i branten. När vi kom dit var det så att man gick fram till branten med ögonen halvt öppna, för man vågade inte riktigt titta. Utifall det skulle se kaosartat ut, men till allas förvåning verkar det som att väder och vind har gjort sitt.
Branten såg ut som den hade hämtat sig efter vårt ingrepp ivåras och satt sig en hel del. Det finns några träd som rasat på sidorna men det ska inte påverka en eventuell häckning. Det finns fortfarande en bra yta med rätt typ av sand för att backsvalorna ska kunna trivas. Det fanns inga spår av backsvalor när vi var ut nu, men vi hoppas att nästa säsong blir lyckosam.