top of page

HOF:S VINTERFÅGELMATNINGAR

2023-11-26

Här kan du läsa mer om Hedströmsdalens Ornitologiska Förenings fågelmatningar i Karlbergsskogen i Köping och på Krabovägen i Skinnskatteberg.


Det finns även ett Forum kopplat till de två matningarna.


För Forum Karlbergsskogsmatningen, klicka här... och för matningen på Krabovägen i Skinnskatteberg, klicka här... 

Välkomna att besöka matningarna!

Vill du driva en liknande offentlig matning i HOFs regi i Kungsör,

kontakta styrelsen på hofbirds@gmail.com

Varje år mellan 1/10-31/3 har HOF en Fågelbordstävling, om den kan du läsa mer om genom att klicka här...

För projektet i Verksamhetsberättelser 2021 & 2022, klicka här​... 

Hemsida.jpg

NU ÄR MATNINGARNA UPPE IGEN FÖR SÄSONGEN 2023-24

HOFs Vinterfågelmatningar i Karlbergsskogen och Skinnskateberg (Krabovägen) är nu uppsatta för säsong 2023-24. Nytt för iår är att vi deltar med matningarna i VOFs Fågelbordskamp. 

Besöker du matningarna? Ta gärna med dig några äppelhalvor att sätta upp på de olika spikar som finns på stättorna. Det tycker både koltrasten och blåmesen om. 

Vem äter egentligen vad? Kika längst ner på denna sida.

Lycka till!

Hoppas vi ses!

Resized_20221002_111953.JPG

HOFS VINTERFÅGELMATNINGAR UPPE FÖR SÄSONGEN 2022-23

Den andra oktober 2022 sattes säsongens matning i Karlbergsskogen upp. Fyra personer från HOF och fyra från Djurskyddet Mälartassen trotsade det gråmulna och regnstänkiga vädret och skruvade, klättrade på stegar, fyllde på behållare och samlade pinnar till rishögsgömmorna invid matningen.

Matningen är för tredje säsongen ett samarbete mellan dessa två föreningar som turas om att fylla på och underhålla matningen under säsongen som pågår fram till första helgen i april.

I anslutning till matningen har HOF satt upp sex mesholkar som idag städades. Häckning i alla sex holkarna kunde konstateras. Uppsättningen av matningen och städandet av holkarna var trevligt och roligt för alla som var med och hjälpte till.


Nu hoppas vi många fåglar vid matningen och att den utgör ett positivt inslag i Karlbergsskogen som så många personer besöker och vistas i.

HOF driver även en matning i Skinnskatteberg. Denna sattes upp första oktober av Leif Edberg, som också sköter denna matning under säsongen.

HOF har denna säsong beslutat att bekosta matningen i Skinnskatteberg och sin del av kostnaden för den i Karlbergsskogen (Djurskyddet Mälartassen bekostar själva sin del av matningen) med de sponsorpengar föreningen fick tilldelat av Fordonskontroll (www.fordonskontroll.se). Tusen tack för det!

För bilder från dagens uppsättning av matningen i Karlbergsskogen, klicka här..

Text och Bilder:

Daniel Brehmer

Vid matningen_20220410.HEIC

NEDTAGNING AV MATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN 2022-04-10

Söndag 10 april togs matningen i Karlbergsskogen ned för säsongen. En lyckad säsong där vi återigen hade ett gott samarbete med föreningen Djurskyddet Mälartassen som vi har delat matningsskötseln med. Många personer har stannat och pratat vid matningen och kommentarerna har varit mycket positiva. En komplett artlista för denna säsong ser ni nedan. Matningen återkommer nästa säsong med start i början av oktober.

För fler bilder klicka här...

Daniel & Mikke

Talgoxe, blåmes, nötväcka, större hackspett, domherre, entita, koltrast, svartmes, björktrast, nötskrika, grönfink, gråsiska, grönsiska, sparvhök, bergfink, talltita, tofsmes, tamduva, trädkrypare, ormvråk, bofink, ringduva, mindre korsnäbb.

Matning Krabovägen 1.jpg

MATNINGEN I SKINNSKATTEBERG FÖR 2021-2022 UPPE!!!

Nu har HOF även en matning i Skinnskatteberg. Den startades i HOFs regi i början av december 2021 och finns på Krabovägen. Välkommen att besöka matningen!

Vägbeskrivning till matningen; Kör NV på väg 233 genom Skinnskatteberg och svänger av vänster (söder ut) på Malmvägen. Kör rakt på i fyrvägskorsningen och håll sedan höger in på Brobyvägen där vägen delar sig. Följ denna väg cirka 1,5 km och sväng av där det finns en skylt som det står "Hembygdsgården" på. Framme!

TILL MATNING KARTA.png

FÅGELMATNINGEN PÅ KRABOVÄGEN I SKINNSKATTEBERG.

Stadiga gäster: Blåmes, Talgoxe, Nötväcka, Stjärtmes, Större hackspett, Domherre, Svartmes, Ebtita, Talltita, Koltrast, Nötskrika, Skata.


Tillfälliga besök: Gråspett, Trädkrypare

Mvh/

Pauli Kuusisto

18.HEIC

MATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN FÖR 2021-22 UPPE!!!

Nu är fågelmatningen i Karlbegsskogen uppe igen! Vi fortsätter driva matningen i samarbete med föreningen Djurskyddet Mälartassen! Tack till alla medverkande och matare!! 


Säsongens första gäst på matningen blev en talgoxe, men i närheten fanns även stjärtmes, nötväcka, ringduva, koltrast och nötskrika.

Tack även till Sara och Johan som nu fått varsin holk uppsatt vid matningen!! 

Det finns ett Forum för "Matningen i Karlbergsskogen" där alla som är HOF-medlemmar kan kommentera. Har du besökt matningen? Vad såg du då för fågelarter?

För bilder från dagen se här...

Matning ned 2021 (5).JPG

NEDTAGNING AV MATNINGEN 2021

Lördag 27 mars togs matningen i Karlbergsskogen ned för säsongen. En lyckad säsong där vi hade ett gott samarbete med föreningen Djurskyddet Mälartassen som vi har delat matningsskötseln med. Många personer har stannat och pratat vid matningen och kommentarerna har varit mycket positiva. En komplett artlista för denna säsong kommer senare då sammanställning gjorts. Matningen återkommer nästa säsong med start i början av oktober.

HOF:s vinterfågelmatningar: Nyheter
201121.png

MIDDAGSRAPPORT FRÅN FÅGELMATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN.

2020-11-21 Kl 11.45-12.45

4 grader C, lätt regn som tilltog efterhand. Vind 7 m/s.


Vi bestämde oss för att trotsa vädergudarna och ta en promenad genom stan till matningen. 

Väl på plats såg vi ganska snart att fåglarna inte brydde sig nämnvärt om det envisa strilandet. Det var fullt fart bland matbehållare, buskar och snår. Rishögen, som ligger placerad på marken, är ett populärt ställe att sitta på men även att gömma sig i.


Sammanlagt åtta arter lyckades vi pricka in och de var följande: blåmes, talgoxe, svartmes, tofsmes, koltrast, nötväcka, trädkrypare och entita.


Det fanns gott om mat i alla behållare och på ett par ställen såg vi att det hade placerats ut ost. Både talgoxe och blåmes verkade uppskatta det.

En rolig syn var talgoxen som bestämde sig för att använda en av de uppsatta holkarna som väderskydd. Först satt den på utsidan framför hålet och knaprade på ett solrosfrö. Sedan flög den in i holken och efter några minuter dök ett huvud upp i öppningen. Där satt den fint och fortsatte skala frö men nu i skydd från regnet. Klok som en talgoxe får bli vår devis i fortsättningen.

Skogiga hälsningar från Mikke och Ewa

Matningkabbe5.png

LÖRDAG 3 OKTOBER SATTES MATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN UPP FÖR SÄSONGEN 20/21.

Att mata fåglar om hösten/vintern är något som många uppskattar, inte bara inom fågelskådarkretsar. HOF anordnar med tillstånd av Köpings kommun en matning i Karlbergsskogen på en plats som många passerar. Syftet med matningen och dess placering är att så många som möjligt, både HOF-medlemmar, andra skådare och förbipasserande personer, skall ha glädje av den. Ett sätt att investera i både fåglar (vintermat), HOF-medlemmar (en aktivitet som alla kan ha glädje av och finns tillgänglig halva året) och glädje för förbipasserande intresserade. Matningen kontrolleras två till tre gånger per vecka så det alltid finns mat. Välkommen att stanna upp ett slag, betrakta fåglarna, kanske fotografera dem, och om du vill även fylla på mat till dem. 

Lördag 3 oktober sattes matningen i Karbergsskogen upp för säsongen 20/21. I år samkör vi matningen med föreningen Djurskyddet Mälartassen som var med vid uppsättningen och delar på underhållet av matningen under säsongen. Vi var totalt 8 personer som satte upp matningen med bl.a. nyinförskaffade matare. Nytt för i år är att vi i anslutning till matningen satte upp 4 mesholkar. Det ska bli intressant att se hur dessa mottas under vårvintern sedan. Tills dess får vi underhålla matningen och njuta av fågelaktivitet precis invid promenadstråket i Karlbergsskogen.

Vill du bidra till matningen, men har inte möjlighet att sätta upp eget, så är du välkommen att swisha en summa till HOFs nummer 1230753335. Skriv då ”Matning Kabbe” eller liknande så vår kassör Lasse vet till vad pengarna är ämnade.

Kontaktperson för matningen är Daniel Brehmer som du når via mail: daniel.brehmer@mdh.se

Klicka här för fler bilder!

HOF:s vinterfågelmatningar: Nyheter

MATNING AV FÅGLAR

Här finns mer information om vad du skall tänka på vid matning av fåglar. Klicka på knappen "Vem äter vad" samt "Natursidan" för mer information.

HOF:s vinterfågelmatningar: Nyheter
bottom of page