PROJEKT

Inom HOF bedrivs ett antal projekt. Projekten arbetas med ideellt med medel från olika bidrag som vi har sökt och fått beviljade. Nedan finns uppdaterad beskrivning om projekten.


Där finns även kontaktinformation till ansvarig för varje projekt.

Respektive projekts Forum hittar du här.

 

PROJEKT BACKSVALA

Backsvala4.png

2021-04-28

I början av 2019 gick Sveriges Ornitologiska Förening ut med en uppmaning till lokala föreningar om att se över tillgänglighet på lämpliga häckningsplatser för backsvala. Backsvalan har en vikande population i landet och det är angeläget att skapa eller restaurera häckningsplatser för arten.

Utökning av projektet 2021-04-25

Rapport från projektet 2021-04-10

Rapport från projektet 2020-11-14

Läs mer om projektet via knappen nedan och se Forum för aktuell information.

 

PÄRLUGGLEPROJEKTET

Häckning 09.jpg

2021-04-21

Inom HOF bedrivs ett pärluggleprojekt vars syfte är att ge pärlugglorna ökade möjligheter att häcka i våra skogar.


Holkkoll 2021-04-17

Holkstädning Del 2 2020-12-31

Holkstädning Del 1 2020-12-05

Läs mer om projektet via knappen nedan och se Forum för aktuell information.

 

PROJEKT PILGRIMSFALK

Pille11.png

2021-04-09

Sedan 2014 har HOF i samarbetet med Nordens Ark satt ut ungar via en häckningslåda på Norsasilon i Köping.

Detta ledde 2020 till en lyckad häckning där två ungar kom på vingarna.

Läs mer om projektet via knappen nedan och se Forum för aktuell information.

Klicka här för att komma till falk-kameran. Ställ in Client setting - Profile - High. 

Om du vill veta i vilken ordning allt sker från parning till utflygning, klicka här..

 

HEDSTRÖMMEN

Hedströmmen2.png

2020-11-30

Hedströmmen slingrar sig fram som en brun orm omgiven av grönskande gråal, björk, alm, ask, sälg, hägg, skogsolvon och druvfläder och sträckvis även ståtliga städesgröna granar och tallar. Vilket gör den intressant för flertalet fåglar t.ex. Kungsfiskaren. 

Läs mer om projektet via knappen nedan.

 

FISKGJUSEPROJEKTET

Fiskgjuse1.png

2021-01-08

HOF bedriver sedan 2008 ett projekt gällande fiskgjuse. Syftet är att förbättra bomöjligheterna för fiskgjusarna.

 

MATNING I KARLBERGSSKOGEN

Här kan du läsa mer om HOFs fågelmatning i Karlbergsskogen i Köping samt allmän information att tänka på vid matning av fåglar. För artlista kan du söka fram projektet "Matningen i Karlbergsskogen" via Artportalen. se.

Läs mer om hur du gör det här: Instruktion för utsökning av projekt.


Välkomna att besöka matningen!

Matning ned 2021 (5).JPG

NEDTAGNING AV MATNINGEN 2021

2021-03-28

Lördag 27 mars togs matningen i Karlbergsskogen ned för säsongen. En lyckad säsong där vi hade ett gott samarbete med föreningen Djurskyddet Mälartassen som vi har delat matningsskötseln med. Många personer har stannat och pratat vid matningen och kommentarerna har varit mycket positiva. En komplett artlista för denna säsong kommer senare då sammanställning gjorts. Matningen återkommer nästa säsong med start i början av oktober.

 
201121.png

MIDDAGSRAPPORT FRÅN FÅGELMATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN.

2020-11-21

Kl 11.45-12.45

4 grader C, lätt regn som tilltog efterhand. Vind 7 m/s.


Vi bestämde oss för att trotsa vädergudarna och ta en promenad genom stan till matningen. 

Väl på plats såg vi ganska snart att fåglarna inte brydde sig nämnvärt om det envisa strilandet. Det var fullt fart bland matbehållare, buskar och snår. Rishögen, som ligger placerad på marken, är ett populärt ställe att sitta på men även att gömma sig i.


Sammanlagt åtta arter lyckades vi pricka in och de var följande: blåmes, talgoxe, svartmes, tofsmes, koltrast, nötväcka, trädkrypare och entita.


Det fanns gott om mat i alla behållare och på ett par ställen såg vi att det hade placerats ut ost. Både talgoxe och blåmes verkade uppskatta det.

En rolig syn var talgoxen som bestämde sig för att använda en av de uppsatta holkarna som väderskydd. Först satt den på utsidan framför hålet och knaprade på ett solrosfrö. Sedan flög den in i holken och efter några minuter dök ett huvud upp i öppningen. Där satt den fint och fortsatte skala frö men nu i skydd från regnet. Klok som en talgoxe får bli vår devis i fortsättningen.

Skogiga hälsningar från Mikke och Ewa

Matningkabbe5.png

LÖRDAG 3 OKTOBER SATTES MATNINGEN I KARLBERGSSKOGEN UPP FÖR SÄSONGEN 20/21.

2020-10-03

Att mata fåglar om hösten/vintern är något som många uppskattar, inte bara inom fågelskådarkretsar. HOF anordnar med tillstånd av Köpings kommun en matning i Karlbergsskogen på en plats som många passerar. Syftet med matningen och dess placering är att så många som möjligt, både HOF-medlemmar, andra skådare och förbipasserande personer, skall ha glädje av den. Ett sätt att investera i både fåglar (vintermat), HOF-medlemmar (en aktivitet som alla kan ha glädje av och finns tillgänglig halva året) och glädje för förbipasserande intresserade. Matningen kontrolleras två till tre gånger per vecka så det alltid finns mat. Välkommen att stanna upp ett slag, betrakta fåglarna, kanske fotografera dem, och om du vill även fylla på mat till dem. 

Lördag 3 oktober sattes matningen i Karbergsskogen upp för säsongen 20/21. I år samkör vi matningen med föreningen Djurskyddet Mälartassen som var med vid uppsättningen och delar på underhållet av matningen under säsongen. Vi var totalt 8 personer som satte upp matningen med bl.a. nyinförskaffade matare. Nytt för i år är att vi i anslutning till matningen satte upp 4 mesholkar. Det ska bli intressant att se hur dessa mottas under vårvintern sedan. Tills dess får vi underhålla matningen och njuta av fågelaktivitet precis invid promenadstråket i Karlbergsskogen.

Vill du bidra till matningen, men har inte möjlighet att sätta upp eget, så är du välkommen att swisha en summa till HOFs nummer 1230753335. Skriv då ”Matning Kabbe” eller liknande så vår kassör Lasse vet till vad pengarna är ämnade.

Kontaktperson för matningen är Daniel Brehmer som du når via mail: daniel.brehmer@mdh.se

 Klicka här för fler bilder!

 

MATNING AV FÅGLAR

Här finns mer information om vad du skall tänka på vid matning av fåglar. Klicka på knappen "Vem äter vad" samt "Natursidan" för mer information.