REPORTAGE 2021
Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2021. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.
SOFF-KRYSS
När jag precis hade börjat med fågelskådning förstod jag inte vad som menades med de sk. ”Soff-kryssen”.
Nu 4 år senare har jag lyckats få tre ”Soff-kryss”.
Ett ”Soff-kryss” är när man skådar en art som inte än är godkänd som egen art, det är en sk. {Klammer-art}, och efter en viss tid så blir den godkänd av Raritetskommitén (Rk).
Varför det heter just ”Soff-kryss” borde vara att man ofta sitter i soffan när nyheten kommer (i alla fall har jag gjort det) och när man loggar in i Artportalen.se (eller Apan som den också kallas) så ser man att man fått en till art på sin livslista.
År 2020 var det stripgås (sedd 2020) och mandarinand (sedd 2017) som blev mina ”Soff-kryss” och i år 2021 blev det gulkindad kricka (januari 2021).
Det lönar sig med andra ord att skåda även klammer-arter eftersom dem rätt som det är kan komma att bli kryssbara.
Soff-kryss bilder finns i Galleriet, på dagens datum!
Mer om Raritetskommittén och deras kategorisering av fågelarter hittar ni här.
Har ni fått sk. ”Soff-kryss”?
Dela gärna med er till text och bild till:
Maria Barkell, hofbirds@gmail.com
LÖRDAG 5/12 - 2021
Idag åkte jag och Ewa till Vargön, utanför Vänersborg, för att försöka få syn på rubinnäktergalen. När vi klev av bussen och började gå mot den plats där fågeln har uppehållit sig, var det inte svårt att förstå att man började närma sig rätt område. Det gick skådare med tubkikare framför oss och det stod ca 15 skådare på plats redan när vi kom fram. Vi ställde oss på en allmänning i ett villakvarter. Precis när vi kommer fram flyger en liten fågel över oss och sätter sig en buske bara några 10-tal meter ifrån oss, det är RUBINNÄKTERGALEN. Den hoppar ner på marken vid en matning, man har lagt ut mjölmask åt den som "Rubinen" slukar med glädje. Den är inte rädd eller blyg, utan visar upp sig för alla skådare som är där. Kamerorna smattrar från alla håll, tubar och kikare är riktade mot den där lilla juvelen. Fågeln påminner lite grann om en rödhake till färgtäckningen på rygg och sidorna, men den har ett klarrött fält under näbben och strupe. Vid ögat är det svart med ett skarpt vitt ögonbrynstreck och ett lika skarpt vitt streck under ögat. Den är faktiskt lite högbent. Ser man fågeln framifrån ser det nästa ut som en banditmask.
Vid tre tillfällen visade den upp sig för oss. Vid den sista gången hade fågeln först satt sig i en idegran och började SJUNGA innan den hoppade ner till matningen.
Den var härligt att få höra den också. "Rubinen" ger ett piggt och välmående intryck trots att den har hamnat fel mitt i den svenska vintern med snö och kyla. För bild på "rubinen", se här...
En rapport från en härlig och udda observation.
Hälsningar från Mikke och Ewa.
UTFLYKT TILL SPIKSKÄR PÅ EUROBIRDWATCH DAY 2 OKTOBER 2021
Vi startade från Tunadalsparkeringen i Köping kl.08.00 med mulet väder men uppehåll. Det var ganska blåsigt när vi kom på plats men det var 7 tappra deltagare som ändå åkte med. Det var väl inte något idealväder för framför allt rovfåglar denna dag men vi såg 3 Ormvråkar på håll och även 3 Havsörnar som avslutning. Annars var det några flockar av Steglits, sånglärka och sparvar som sjöng för oss. Den grillade korven med tillbehör värmde gott i blåsten innan vi startade återfärden hemåt.
Tack alla som deltog!
Utflyktsledare Lasse Jönsson
MATINGEN I KARLBERGSSKOGEN
Fredag 8/10 kl. 15.00- 16.00.
Tog mig en promenad efter jobbet till matningen i Karlbergsskogen. På vägen upp till matningen genom bokskogen ser jag en hel del småfågel, kan inte först se vad det är för något. Kikaren avslöjar att det är ett blandat gäng med bofinkar och bergfinkar. Tänker tyst för mig själv att det vore ju kul om bergfinkarna kunde besöka matningen. Väl framme sätter jag mig vid bordet som finns vid matningen. Genast ser jag två ekorrar som tar för sig av frön och nötter. Nötväckor, entitor, talgoxar och blåmesar finns det gott om. Plötsligt sitter en större hackspett på ena svålplattan, den är röd i nacken så jag tolkar det som att det är en hane. Det är verkligen en stilig fågel med sin färgteckning.
Det som är rolig när man sitter där och tittar, är att det rör sig väldigt mycket folk vid matningen. En del går bara förbi men ganska många stannar upp och tittar lite på matningen, en del tittar på informationstavlan och jämför fåglarna man ser med fågelplanschen som sitter där. Några stannar till och växlar några ord om vad det är för fåglar som finns på matningen. Medan jag sitter där och pratar med en man och hans son ser vi den större hackspetten, denna gång en hona, samtidigt kommer en gröngöling flygande förbi och skickar iväg sitt speciella läte genom luften. Precis därefter hörs spillkråkan alldeles bakom oss. Tre stycken olika hackspettar på en gång.
Bakom alla frömatare hör jag hur det prasslar bland löven, reser mig upp och ser ett mindre hav av duvor, räknar till 21st ringduvor. Till slut kommer faktiskt 2st bergfinkar ner på matningen tillsammans med 2st bofinkar. De pickar i sig lite frön innan de ger sig av igen. Medan jag sitter där och tittar på vad som flyger förbi ser jag i ögonvrån att något konstigt händer vid en av talgbollshållarna som har ett grönt skyddsnät kring sig. Där sitter en ekorre på INSIDAN av nätet och plockar för sig av det goda. Jag vet att de är smidiga men vad enkelt ekorren tar sig ut från "den gröna buren" och vidare till svålplattan som den undersöker.
Jag rekommenderar fler att ta sig tid att sätta sig ned och bara observera vad som händer vid fågelmatningen i Karlbergsskogen. Det är rogivande och väldigt roligt att se fåglarna kivas om maten, ekorrarna vet inte hur de ska få med sig allt som serveras till sina vinterförråd och prata med människor som stannar till och undrar vad det är man ser.
Rapport från Mikke Brännström.
Obs! Se forum för mer reportage från matningen.
KUNGSFISKARE BAKOM KÖPINGS MUSEUM
Det har rapporterats och observerats kungfiskare i Köpingsån precis bakom museet. I fredags (17/9) rapporterade Staffan Ekelund att han hade sett 3st kungsfiskare bakom museet. Detta tillfälle att få se "den blå juvelen" på nära håll kunde jag bara inte missa, så både på lördag och idag söndag har jag bosatt mig vid museet. På lördagen var jag själv och hade ett fantastiskt möte med 2st kungsfiskare. Min erfarenhet av kungsfiskare är att det är sällan man kommer dem nära och gör man det flyger de iväg på en gång. Nu hade jag turen med mig och fick se den sitta stilla bara några meter från mig. Idag, söndag, visade jag Daniel Brehmer och Maria Barkell var den hade uppehållit sig dagen innan. Kungsfiskaren visade upp sig även idag. Efter ett par timmars skådande var vi alla nöjda och kamerorna fulla med bilder. Här finns ett smakprov ...
UTFLYKT TILL KVISMAREN 18E SEPTEMBER 2021
EN UNDERBAR FÅGELUPPLEVELSE!
Lördag 18 september arrangerade HOF en utflykt till vackra Kvismaren utanför Örebro. De fem personer som anslöt bjöds på en sprakande fågelupplevelse! Vi började vid Rysjön vid den fina observationsplatsen. Där svepte fyra havsörnar in och skrämde upp några hundra gäss. Efter någon timmas skådande med rödspovar, myrspovar, en synlig vatterall, kärrsnäppor, änder o.s.v., så förflyttade vi oss till den så kallade "gubbhyllan" vid Hammarmaden. Där formligen vällde gäss och tranor in vartefter kvällen gick ... i tusental!!! Utöver detta skådespeleri i fågelmängd så sågs inte mindre än 14 ägretthägrar samtidigt uppflugna i träd. En rödstrupig piplärka hördes flyga över (vi fick hjälp av en skådare på platsen att bestämma denna) och en nattskärra sågs i närheten av obs-platsen. De tre stripgäss som skulle finnas där fick vi dock aldrig syn på.
Utflykten hade en riktig "wow-effekt" och vi lär återkomma till denna fantastiska plats. Bild från gubbhyllan finns här ...
Text: Maria Barkell och Daniel Brehmer
RINGMÄRKNING AV TORNFALK
Två medlemmar i HOF är med och driver ett stort projekt för tornfalkar som är förlagt till bland annat delar av HOFs område. Projektet har pågått sedan slutet av 80-talet och genererat en mycket stabil och talrik population tornfalk i området.
En solig, vindstilla och varm junikväll följde vi med för att ringmärka ungar i två holkar. Det var fem välmående ungar i vardera holk. En mycket trevlig och spännande kväll. För bilder, se här ...
Daniel Brehmer och Maria Barkell
NATTFÅGELLYSSNING 21-06-05
Lördag 5 juni samlades 7 personer för nattfågellyssning. Vädret var vad man kan kalla för perfekt med sol, vindstilla och runt 15 grader. Efter en relativt "tyst" start i Himmeta drog vi oss norrut. Vid Västlandasjön hördes rörsångare och sävsångare samt en ropande kattuggla från andra sidan sjön. Festligt! Färden fortsatte norrut mot Västra Skedvi och skogen norr därom. Vid Laksta hördes en gräshoppsångare alldeles intill vägen som hördes riktigt bra. I "vanlig ordning" satt även en näktergal på den platsen och rördrommen hördes även tuta över Skedvisjön.
Vidare upp i skogen hörde vi totalt nio nattskärror på olika ställen, hörde ett mycket fint enkelbeckasinspel och några morkullor drog förbi. Dock gick hela kvällen utan en enda vaktel eller kornknarr. Märkligt. Strax efter 01.00 avslutade vi utflykten och drog oss hemåt mot Köping. En mycket trevlig utflykt!
TÄVLINGEN ”VÅRFÅGLAR RUNT KNUTEN” I NORSA
Lördag 8/5 kl 05.00-13.00.
Mikke och jag tillbringade dagen med ett fantastiskt fågelrally. Under ovan timmar fick vi ihop 59 arter vilket vi var mycket nöjda med. Några spännande obsar blev det i form av småspov, mindre strandpipare, brushane och havsörn. Mandarinanden fanns där men gäckade oss, tyvärr. Morgonen var svinkall, med minusgrader, men sedan kom solen fram och då blev det skönt. Den obligatoriska kaffetermosen, med innehåll, bidrog också till att hålla värmen. Även några besökande fågelskådarkollegor bidrog till det fina resultatet så heder till dem. 400 lag deltog i år vilket var rekord. Två lag hade rapporterat pilgrimsfalk varav vi, Team Vingspan, var ett. Tack till våra fina falkar! Nästa år ses vi vid tornet i Norsa och tävlar tillsammans för HOF.
Ewa Thelén
FÅGELBORDSTÄVLINGEN GENOM ÅREN
HOF:s fågelbordstävling har pågått ett antal år nu, ca 7-8 år. Under de senaste 5 åren har jag (Kenneth Nordberg) fört statistik på antal arter och frekvens. Lokalerna för matningen är utspridda i Skinnskattebergs och Köpings kommuner. Det är allt från rena vildmarksmatningar till stadsmatningar och allt däremellan.
Totalt har 59 arter setts genom åren. Av dessa har följande observerats vid endast ett tillfälle: nötkråka, råka, gransångare, gräsand, snösparv, tallbit, tornfalk, dubbeltrast, lappuggla och tjäder. Talgoxe och blåmes har setts vid alla matningar under alla år. Vanliga är också nötväcka, domherre, större hackspett, entita, skata och koltrast som har varit vid minst 80% av alla matningar.
För information om vilka arter som besökt matningarna genom åren och lite statistik över vissa arter, klicka här.
För resultatet av 2021 års tävling, klicka här.
HOF'S UGGLELYSSNINGSKVÄLL 2021
Klockan 18.00 den 20 mars samlades 8 personer i Köping och 10 personer i Skinnskatteberg för avfärd mot våra ugglemarker. Det var vindstilla och fin solnedgång och behagliga 5 grader. Köpingsgruppen började bra med en ropande sparvuggla som dessutom visade upp sig fint för oss. Bingo! Färden fortsatte mot andra marker där vi senare hörde en berguv ropa på lite avstånd. Bingo igen! Efter dessa träffar började vinden och molnigheten att tillta och ugglorna tystnade.
Skinnskattebergsgänget höll till i Färna Ekopark och fick in kattuggla, sparvuggla, pärluggla och slaguggla innan vädret slog om. Strax efter 21 började det sedan regna lätt varpå vi styrde kosan hemåt. En något kort, men ändå uppskattad utflykt.
Utflyktsledare Daniel Brehmer och Leif Johansson
SOK'S UGGLELYSSNING MED HOF 2021-03-13
Vid Ugglans träd möttes ett gäng förväntansfulla SOK:are en stilla eftermiddag i mars.
I gemensam karavan bar det iväg till Köping där Daniel, Mikke och Ewa från Hedströmsdalens Ornitologiska Förening (HOF) mötte upp oss. Vi delades upp i två grupper den ena fick följa med Daniel, Mikke och Ewa till Köping/Skinnskattebergs ugglemarker och den andra gruppen fick följa med mig, Maria Barkell, till Färna Ekopark. I Färna Ekopark mötte Leif Edberg och Leif Johansson upp oss och resan fortsatte in på små snöbeklädda skogsvägar. Det var magiskt att stå och lyssna på tystnaden. En kattuggla ropade långt bort. Leif Edberg berättade om skogen och vargar som har revir där. Resan fortsatte. Sångsvanar tutade över och kring oss. Mot slutet av resan fick vi äran att lyssna på en hane slaguggla bara några meter ifrån oss. Magiskt.
Därefter fortsatte resan mot Karmansbo där Daniel, Mikke och Ewa mötte upp oss för en sista ugglelyssning, innan hemfärd. Efter en lång slingrig skogsväg kom vårt första stopp. Vi öppnade dörren och steg ut. Där var den, pärlugglan.
Vi som följde med Daniel, Mikke och Eva, ställde kosan till skogarna väster om Kolsva. Vid första stoppet var det fortfarande ljust, så ingen uggla noterades. Men däremot hördes mindre ”flockar” av sångsvan och grågås samt även sjungande sånglärka och orre. Vid nästa stopp och det var nästan mörkt hördes en berguv på avstånd. Intensivt hoande och med en sådan ljudnivå så att även en hörselhandikappad individ kunde njuta. Färden gick vidare på slingrande vägar med omväxlande öppna fält, skog och föryngringsytor (hyggen med andra ord). Nästa stopp gav BINGO!! Ropande hökuggla på håll, pärluggla och kattuggla. Häftig trio att njuta av. Vid nästa anhalt fick vi oss till livs 3, säger 3, pärlugglor. Vilken symfoni! Man kan få ståpäls för mindre. Vi stod nog i 15 minuter och deras ”kuttrande” ljöd oförtrutet över nejden, dvs hygget. Avslutningsvis fick vi ytterligare en pärluggla som hoade och några korta läten från en hona av slaguggla. Summa summarum gav vår kväll 5 olika arter av ugglor, nästan mer än vad våra förväntningar var.
Därefter var det dags att åka hemåt, glada i hågen. Ett stort varmt tack till Maria som ordnade träffen med stöd av trevliga medlemmar ur HOF.
/Maria Barkell och Leif Ekblom
VOF'S ARTRALLY 21-01-23
Den 23 januari genomfördes VOFs årliga artrally. Endast ett lag från Köping, Köping Kingsfishers, deltog detta år. Vi, Mikke Brännström och Daniel Brehmer gav oss ut strax efter 06.00 efter att vi valt att spendera den blåsiga och regniga natten hemma. Starten var planerad till en plats där hökuggla setts frekvent under vintern, där även sparvuggla brukar hålla till. Ingen av dessa ”var hemma”, men som bonus fick vi in Lappuggla på platsen. Bingo!
När solen steg över horisonten blev det mer fart på fågellivet i skogen och vi prickade in en triss i skogshöns. Järpen som brukar vara lurig hörde snällt av sig på lockande, följt av en tjäderhanne i en tall på en mosse och 20 orrar i ett träd invid vägen. Ett meståg förde med sig både mindre korsnäbb, talltita och tofsmes som brukar vara luriga när man lämnar skogen, men hackspettar var det sämre med.
Några vänliga skådarvänner tipsade oss sedan om några intressanta obsar så vi på Malmön prickade in häger, stjärtmes, gråsiska och grönsiska. Som bonus fick vi syn på havstrut och fiskmås bland gråtrutarna på isen också. Kalas! Sedan gick det trögt på de matningar vi hade satt en del hopp till, men avslutningen på Mikkes matning med både bofink och bergfink klockan 14.59 gav en värdig avslutning på rallyt som inbringade 45 arter.
Vid sammanställningen räckte dessa arter till en 5e plats totalt och seger i den nyinstiftade skosartsklassen. Tack lappugglan och järpen får vi säga!!!
Daniel Brehmer och Mikke Brännström