![](https://static.wixstatic.com/media/d3561f_b2fe2df2d4ef43adb5ab466c918fe48c~mv2.png/v1/fill/w_980,h_747,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/d3561f_b2fe2df2d4ef43adb5ab466c918fe48c~mv2.png)
Här diskuterar vi vad som är på gång i projektet Backsvala. Ni som är medlemmar i HOF kan även registrera er som "sidmedlemmar" och då få möjligheten att kommentera i forumet.
Välkomna!
Foto: Mikke Brännström
”Forum” är en sida där du kan läsa och även skriva själv om ett visst ämne. Som medlem i HOF kan du bli så kallad ”sidmedlem” på hemsidan. Som sidmedlem har du möjlighet att skriva i Forum. För att bli sidmedlem, scrolla längst ned på sidan och klicka på den gröna knappen som det står ”Registrera” på. Alternativt klickar du på ”Log in” högst upp till höger på sidan. Där anger du en mailadress och väljer ett lösenord. Efter det godkänner hemsidesansvarig dig som sidmedlem och skickar ett mail till dig med inloggningsinformation.
Varmt välkommen!
Foto (Ung pilgrimsfalk som ringmärktes): Per Lindh.
Evighetshögen på plats i Norsa. Den ska grävas till men i väntan på det trivs gässen i sandhögen 😂 Foto: Tina Nordberg
Tisdagen den 18/4 2023.
Idag samlades fyra stycken medlemmar (Staffan Ekelund, Per Jonsson, Per Lind och Mikke Brännström) ute vid Norsa. Vi var där för att rensa upp platsen för backsvalornas "evighets hög". Det visade sig att just där högen är tänkt att ligga var täckt av ett lager med hö och koskit. Detta lager var tvungen att mockas bort innan den kommande gruslasten anländer i slutet av veckan i bästa fall. Gräv aktiebolaget Dyngbaggarna satte igång att med grepar och spadar skyffla bort det mesta av dyngan i det fina vädret. Efter en timmes var jobbet slutfört och "Dyngbaggarna" kände sig riktigt nöjda med insatsen. Nu kan gruslasten komma när den vill, platsen är städad nu.
Mikke Brännström
Lördag 30 juli kl. 16.00-17.00.
Tog en promenad till branterna vid Malma kyrka för att se om det har varit någon aktivitet från några backsvalor. Precis som Nathalie och Sara, så kunde inte jag se några spår efter "våra" backsvalor, tyvärr. Det fanns olika steklar som gillar branterna, där de borrar in sig och gör gångar. Såg lite svalor utanför grustäkten, men det var ladusvalor.
Hälsningar från Mikke Brännström.
Hej. Jag och Nathalie passade på att kolla branterna idag när vi var klara med inventeringen av kungsfiskare. Vi var vid malma kyrka och kollade men kunde inte se något tecken på backsvalor tyvärr.
Nu är det dags att inspektera "våra backsvalebranter" innan deras säsong startar. Man brukar kunna observera de första backsvalorna vid Fågeltornskampen i Norsa i början av maj.
Tanken är att vi åker ut till de platser som har iordningställda branter och inspekterar om de ser bra ut eller om det behövs åtgärdas något. Det rör sig om 3 st olika platser med 7 st branter totalt.
Är du intresserad av att följa med vid Inventering av
backsvalornas branter i HOF:s område?
Ta med dig fika & ev lunch!
Samling: 30/4 kl 09:00 Tunadalsparkeringen
Ansvariga: Daniel Brehmer & Mikke Brännström
Ni är välkomna att följa med ut till backsvalebranterna.
Hälsningar från Mikke och Daniel!
Lördag 26 juni
Tog mig en tur till Malma för att titta till branterna. Tyvärr så syntes inga backsvalor till, men branterna såg bra ut. Är man det minsta intresserad av trollsländor så bör man göra ett besök. I vatten pölarna flyger det omkring en hel del olika trollsländor.
Vi får hålla tummarna att backsvalorna kan spana in "våra" branter så att de kan hitta dit nästa år.
12/6-21 Hej! Stannade till och kollade branten som ni har gjort iordning vid det gamla grustaget i Malma, men inga bon tyvärr.
Söndag 30/5 kl. 15.00
Var ut till Malma kyrka och platsen för 4st av "våra" backsvalebranter, för att se om det möjligtvis var någon verksamhet hos backsvalorna. Branterna se helt okej ut, men tyvärr syntes det inte till några backsvalor och inte heller några spår i branterna efter dem. Vi får fortsatt kolla av området nu under sommaren för att se om det finns några backsvalor i området.
Snyggt jobbat! Nu finns det fina bilder och text från ”grävlingarnas” framfart under projekt ”backsvala”. Av någon anledning tilltalar brant nummer två mig väldigt mycket. Kan jag ha varit backsvala i mitt tidigare liv? Hi Hi! Jag håller tummarna att svalorna hittar till någon av de restaurerade platserna. Mikke och Daniel, ni har gjort ett riktigt hästjobb.
Söndag 25/4, 14.00 - 16.00
Idag åkte Daniel Brehmer och Mikke Brännström ut till Malma kyrka, platsen för den allra första iordningställda branten för backsvalor. I det området hade vi upptäckt ytterligare minst två bra platser som skulle kunna fungera som boplats till backsvalorna. Vi högg ner en del sly och skrapade och grävde bort de övre lagret på branterna, så nu finns det ytterligare två branter för svalorna att gräva bohålor i. På vägen tillbaka hittades en liten större hög med fint grus/sand som också iordningställdes. Totalt sett finns det nu 6st olika tänkbara branter som backsvalorna kan bygga sina bon i. Hoppas bara att svalorna hittar dit. En utförligare redovisning med några bilder kommer att dyka upp under fliken "projekt - backsvalor" inom kort.
Bra jobbat! ☺️👍🏻
Lördag 10/4 - 2021:
Det var dags att ge våra backsvalor lite uppmärksamhet, innan de anländer från varmare breddgrader. Eftersom det är första inlägget under Forum kanske lite historik om projektet är på sin plats.
Kortfattat kan man säga att 2019 uppmanade SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) alla lokala föreningar att se över om det fanns några lämpliga platser för backsvalorna att häcka på och i så fall se över möjligheterna till restaurera dessa platser. HOF fick information om en gammal häckningsplats vid en grustäckt i Malma. Några medlemmar åkte dit för att undersöka möjligheterna att återställa den gamla häckningsplatsen. Det konstaterades att med en hel del arbete, så skulle platsen vara perfekt för backsvalorna. Med godkännande av markägare och länsstyrelsen skred HOF till verket och restaurerade branten vid Malma under våren 2020. Under hela 2020 kom det inte in några rapporter om någon aktivitet av backsvalor vid branten.
Nu tillbaka till nutid. På lördagen den 10/4 åkte Daniel Brehmer, hans son Simon och Mikke Brännström ut för att restaurera två nya lämpliga och tidigare häckningsplatser för backsvalor. En lite större brant vid Venarbäcken, där det gick ganska snabbt att komma till ett resultat trots att branten var ganska stor. Vi fick röja lite sly, skrapa bort det översta lagret av gräs, mossa och jord. Efter det arbetet såg den branten väldigt bra ut.
Den andra mindre brinken ligger längs med Blixbovägen. Hade vi inte vetat om att det tidigare varit häckning på platsen hade vi absolut åkte förbi detta område. Samma röjning och grävarbete utfördes vid denna brink också som visade sig bestå av mer lera än det andra området, som bestod av grus i olika storlekar.
På vägen hem stannade vi till vid grustäckten i Malma för att se hur väder och vind hade påverkat branten. vi såg ganska snabbt att det hade rasat en hel del i det restaurerade området, men till vår glädje hade raset eller rasen gjort branten brantare och ännu mer lämplig för backsvalorna.
Till sist kan man säga att det finns 3st olika restaurerade områden, ett vid Malma, ett andra område vid Venarbäcken och ett tredje vid Blixbovägen. När säsongen börjar tar vi gärna emot observationer vid dessa platser för att få grepp om det rör sig backsvalor vid dessa platser. Ju fler ögon och öron vi är som observerar desto bättre. Vi får återkomma med mer exakta beskrivningar och kartor var dessa platser ligger.
Vill man ha mer utförlig information och bilder om Backsvaleprojektet, gå till fliken projekt och leta er vidare till backsvalor där finns det mer att läsa.
Med hälsningar från Mikke Brännström och Daniel Brehmer.