top of page

REPORTAGE 2024

Här kan du läsa mer om medlemmars berättelser/reportage, i anknytning till t.ex. tävlingar, exkursioner mm inom HOF under 2024. Föregående års berättelser/reportage hittar du under Arkiv.

För reportage kopplat till Inventeringar, klicka på Inventeringar...

Våtmarken svan 240420.jpg

VÅTMARKEN SVAN 20 APRIL

Lördag den 20/4 hade HOF en inplanerad utflykt till Svansboda och Våtmarken Svan. Förra året restaurerades den igenväxta våtmarken vid Svan. Bland annat grävdes flera klarvattenytor fram.


Det var åtta medlemmar som trotsade det kyliga vädret. På grund av den sena våren var det dåligt med vadare, men de typiska våtmarksfåglarna trana, tofsvipa och sångsvan var på plats. I de fria vattenytorna sågs krickor och knipor. Över sjön fick vi se ett par brun kärrhök i spelflykt. Så gjorde också ett ormvråkspar över skogen. Två havsörnar seglade förbi och en sparvhök kom jagandes ur skogen. Mängder av ängspiplärkor sträckte förbi över ängarna.
Efter fikat passade Daniel och Maria på att sätta upp tre holkar på en lada, detta som en del av klubbens tornseglarprojekt.  De satte även upp tre holkar för knipa nere vid våtmarken.

Text: Staffan Ekelund

Bild: Maria Barkell

Bilder från projekt tornseglare på Svansboda, går att finna här...

Bilder på knipholksuppsättningen går att finna här...

Tysslingen 23 mars.jpg

UTFLYKT TILL TYSSLINGEN OCH DESS SÅNGSVANAR 23 MARS

Så var det dags för årets utflykt till sjön Tysslingen i Närke för att se hur många sångsvanar som kommit.


Vi i Köping samlades på Tunadalsparkeringen kl. 08.00 och samtidigt samlades ett gäng i Skinnskatteberg för att stråla samman vid Tysslingen. Vi var totalt 9 st varav 4 kvinnor som promenerade ner till vindskyddet där arttavlan finns.


Det var ovanligt mycket spetsbergsgäss i år men antalet svanar var ca 2300. Vädret var lite blåsigt som det brukar men solen värmde emellanåt.


Antalet arter var 12 med 2 st Mindre sångsvan, Havsörn, Stjärtand, Bläsgås, Sädgås och Tranor bl.a.

Det är lika spektakulärt att se vad havsörnen kan oroa bland de övriga fåglarna.


Ledare var Leif Edberg och Lars Jönsson.

Domherre_SaraDjurström.jpg

HOFS ÅRSMÖTE 21 MARS

Under kvällen samlades 13 medlemmar i HOF för årsmöte. Efter de sedvanliga årsmötesförhandlingarna stod det klart att sittande styrelse får förtroende ett år till, med förändringen att Ewa T ersätts av Annika H (hemsidan - "Styrelsen", kommer att uppdateras inom kort).

Efter lotteri och himmelskt god smörgåstårta hölls bildvisning av Sara Djurström. Sara visade fina bilder på fåglar, och andra djur som besökt deras fågelmatning under säsongen 2023-2024.

Nu ser vi fram emot en härlig vår med HOFs alla utflykter.

Håll koll på startsidan och programmet för uppdaterad information.


Maria Barkell

Bild: Domherre på matning, Sara Djurström

OBS! Läs Verksamhetsberättelsen här...

Resized_20240127_120238_1706354853741.JPG

HOFS STADSFÅGELRÄKNING 2024

På lördagen 27 januari var det så dags för den årliga HOF-räkningen, där olika lag från olika orter i vår
upptagningsområde under två timmar ska försöka få ihop så många olika fågelarter som möjligt.


I år var det bara två lag anmälda, ett från Skinnskatteberg och ett lag från Köping. Förmiddagen bjöd på vackert väder med någon minusgrad, soligt och klarblå himmel. I Skinnskatteberg var
det 3 st ivriga skådare och i Köping var vi 7 st minst lika ivriga skådare som började promenera när startskottet gick klockan 10.


Laget från Köping utgick från Tunadalsparkeringen och följde ån vidare mot ankdammen. Tanken med årets runda var att fokusera på olika fågelmatningar. Som vanligt hade den som förde protokoll över sedda och hörda arter det svettigt i början. Redan vid ankdammen hade 10st arter noterats, bl a trädkrypare, sidensvans, gråsiska och en massa gräsänder. Med kikarna i högsta beredskap fortsatte gänget att gå längs med ån tills de vek av mot Bondgårdsberget, som visade sig vara en verklig guldgruva i år. På en och samma plats kunde vi pricka för bofink, bergfink och stenknäck. Halvvägs hade vi hunnit fram till Staffan Ekelunds matning och där visade turkduvan upp sig.


Förra årets räkning gav ett rekordresultat på 25 st arter, turkduvan
gjorde så att vi slog det rekordet och då hade vi bara avverkat halva tiden.


Nu siktade gruppen in sig på att ta sig till Karlbergsskogen och HOF:s matning, för att försöka få in tofsmes, talltita och en möjlig kungsfågel. Vi lyckades nästan, men talltitan ville inte visa sig idag.


Efter besöket i Karlbergsskogen hade gruppen räknat ihop hela 29 st arter. Tiden var knapp, 15 minuter kvar,
men letandet efter art nummer 30 var i full gång. Vi sökte oss ner mot järnvägsstationen för att
eventuellt se någon vitfågel eller en tornfalk.


När två timmar hade gått hade vi hunnit till Prostgården, men vi hade inte lyckats hitta en ytterligare art. Det gjorde inte så mycket.


Gruppen var väldigt nöjd med årets resultat, som slutade på 29 st arter.


Hur gick det då för gänget i Skinnskatteberg? Enligt rapporten från dem hade man haft en lika fin promenad med många arter längs med deras promenad. De lyckades få ihop hela 26 st arter, ett jättebra resultat.


Köpings arter: Tamduva, talgoxe, kaja, blåmes, skata, gräsand, gråsiska, trädkrypare, nötväcka, sidensvans, grönfink, entita, domherre, pilfink, björktrast, steglits, kråka, gråsparv, stenknäck, svartmes, grönsiska, koltrast, bergfink, bofink, större hackspett, gulsparv, turkduva, tofsmes och kungsfågel.


Skinnskattebergs arter: Blåmes, domherre, entita, gråsiska, gråsparv, gräsand, grönfink, gulsparv, kaja,
koltrast, kråka, nötskrika, nötväcka, pilfink, skata, större hackspett, svartmes, talgoxe, talltita, tamduva,
tofsmes, sidensvans, steglits, stjärtmes, strömstare och trädkrypare.
Jag vill tacka alla som var med och räknade fåglar idag.


Hoppas att vi ses nästa år igen när det
blir dags för nästa HOF-räkning.


Mikke Brännström

Foto: Daniel Brehmer

IMG_5871.JPG

ARTRALLYT I VÄSTMANLAND 2024

Varje år arrangerar VOF ett artrally i januari där man skapar ett lag som mellan 00.00 och 15.00 ska hitta så många fågelarter som möjligt inom en kommun.

Efter avslutad tävling återsamlas alla lag som vill för en sammanställning av hur det har gått för alla lag, och middag serveras. Detta skedde i år vid Hallstaparken i Hallstahammar och traditionsenligt serverades gräddstuvad pyttipanna med rödbetor och stekt ägg ... mums (tycker de flesta ...)!!!

Klicka här för att läsa VOFs sammanställning av 2024 års resultat.

Lag; Köping Kingsfishers (Daniel Brehmer, Jonathan Brehmer och Maria Barkell) Kommun; Köping

Köping Kingsfishers började 00.10 med att hänga in gräsand i en av få öppna vattenytor i Köpings kommun. Efter det var det ugglor som gällde under natten, som bjöd på -14 grader och näst intill vindstilla och molnigt. En lyckad natt konstaterades efter träff på berguv, lappuggla, kattuggla och sparvuggla.

Det kalla och molniga vädret gjorde att få arter "var i farten" så det kändes "trögt" att hitta många vanliga arter. Det som gav mest utdelning var att besöka matningar. Dagens höjdare, utöver ugglorna, var 8 st ringduvor, 1 turkduva, 1 tornfalk och två duvhökar (man brukar ofta missa denna art!).

Sen hade vi dagens "stolpe ut" där vi konstaterade att endast en av oss såg en stenknäck (minst två måste observera arten ...), svartmes missades och stjärtmesar som setts på olika matningar dagarna innan missades. Så är det oftast på artrally, några höjdare att få in och några "hur missade vi den egentligen"? Dagens lärdom är "håll dig till de säkraste korten och fladdra inte iväg!!!"

Vid återsamlingen i Hallstaparken var det som vanligt trevlig stämning med flera trötta blickar från deltagare som kämpat 15 timmar i sträck! Vi konstaterade med viss förvåning att våra 43 arter räckte till en andraplats totalt och även en andra plats i "skogsartsligan". Mycket nöjda och mycket trötta rullade vi sedan hem och begrundade dagen, lad upp tankar om nästa års rally och föll sedan in i ett dvalliknande tillstånd!

Daniel Brehmer

Läs om Team Vingspans upplevelser av EKO-rally i Köpings kommun, genom att klicka här...

nyår_2023.jpg

​NYÅRSSKÅDNING VID NORSA 31/12

HOFs Nyårsfirande & Nyårsskådning i Norsa lockade detta år 8 medlemmar och självaste jultomten. 16 fågelarter kunde rapporteras (rekord på arter som oftast brukar vara färre än antal deltagare). Roligast var en tornfalk och fjällvråk som gjorde utfall mot en koltrast. Sidensvansar nära inpå knuten även.

För fler bilder, se instagram...

Vi mumsade på glögg, pepparkakor och praliner och önskade varandra ett...


.... Gott Nytt Skådarår 2024!

Reportage: Nyheter
bottom of page